YOK OLMADAN GÖRÜLMESİ GEREKEN CENNETLER ARASINDA...

Karamandan bir yer aldı...

Atlas dergisi tarafından hazırlanan “Son Cennetler Atlası” özel sayısı yayınlandı. Son cennetler arasında gösterilen Yeşildere Vadisi yer aldı.

Yeşildere, diğer adıyla İbrala Deresi, Karaman il sınırlarında yer alıyor. Darboğazlar ve kıvrımlar oluşturan vadi sisteminde akan Yeşildere, Toros Dağları’nın kuzey eteklerinden doğuyor; bozkırın ortasında bir vaha görünümü sunuyor. Alanda nehir kıyısı bitki toplulukları, kavaklıklar ve tarım alanları bulunuyor. Dere boyunca yer yer sazlık alanlar görülüyor. Vadi çevresinde ise kayalık ve bozkır yaşam alanları uzanıyor. Yeşildere Vadisi içsu balıkları açısından büyük öneme sahip, Gobio hettitorum adlı tür dünyada yalnızca burada yaşıyor. Yörede kuru ve sulu tarım yapılıyor. Diğer bir önemli geçim kaynağı da hayvancılık. Vadi ayrıca cazip bir mesire yeri.

Yeşildere de yanlış tarım ve sulama politikalarından etkileniyor. Tarımda açık ve vahşi sulama tekniklerinin kullanması, gün geçtikçe daha fazla suyun tarımda israf edilmesine yol açıyor. DSİ, Yeşildere üzerine İbralı Barajı’nı inşa ediyor; barajın 8 bin 700 hektar alanı sulaması hedefleniyor. Baraj tamamlandığında dünyada yalnızca bu derede yaşayan endemik içsu balığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Baraj çalışmasının 2011’de bitirilmesi planlanıyor. Yeşildere’ye Karaman üzerinden ulaşılabilir.