HAZİNE ARAZİSİ ALDILAR, EMLAKÇILIĞA SOYUNDULAR

KARAMAN'da birçok sektörde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârın yıllardır verdiği arsa mücadelesini kazandığı, ancak belirtilen hazine arazileri üzerinde faaliyet göstermedikleri ortaya çıktı.

Karaman’da faaliyet gösteren mermerciler, hızarcılar, inşaat malzemeleri gibi birçok sektörel alanda il merkezde faaliyet gösteren çok sayıda esnaf, iddiaya göre yıllar önce hem gürültü hem de görüntü kirliliği nedeniyle şehir merkezinden daha büyük bir alanda faaliyet gösterebilmek için Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında belirlenen hazine arazileri için girişimde bulundu. 
Bu sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar için yapılan girişimler sonucu Karaman İl Özel İdaresi İl Genel Meclisinde 2016 yılı Aralık ayı içerisinde kapalı teklif usulü ihaleye gidildi. Yapılan ihalelerde onlarca esnaf için sektör niteliklerine göre Karaman Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında hazine arsaları için imar durumu belirlendi. Bu yer bildirimi ile birlikte başvuruda bulunan esnaf ve sanatkârlar için muhammen bedel karşılığında parseller satışa sunuldu.
Karaman’da mülkiyeti Karaman İl Özel İdaresine ait olan 5020 ada ve 1 parsel, 5021 ada 1 parsel, 5023 ada 1 parsel, 5024 ada 1 parsel, 5025 ada 1 parsel, 5019 ada 1 parsel, 5010 ada 5 parsel, 5011 ada 1 parsel, 5015 ada 1 parsel, 5016 ada 1 parsel, 5017 ada 1 parsel, 5021 ada 3 nolu parseller, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 357a maddesi gereğince KAPALI TEKLİF USULÜ ile ihale edilerek yapıldı.
PARSELİ ALAN EMLAKÇILIĞA SOYUNDU, FAHİŞ FİYATA SATTI

Söz konusu hazine arazileri üzerinde parsellerde kendilerine yer bulan çok sayıda esnaf ve sanatkârlar faaliyetlerini buraya taşımak ve yatırım yapmak yerine aldıkları arazilerin bedelini onlarca kat fiyatın üzerinde sektörle ilgi ve alakası olmayan kişilere pazarlık yaparak sattığı ortaya çıktı.
5 yıl önce yapılan ihale sürecinde zaman zaman gerginlik yaşandığı da arşiv kayıtlarına geçerken, amacı sözde yeni arsalar üzerinde faaliyet yürütmek olan çok sayıda esnafın, 1000 m2’den 35 bin m2’lik araziler üzerinde belirlenen hazine parselleri üzerinde faaliyet yapmak yerine; arsa tüccarlığı yaptığı ortaya çıktı.
İddiaya göre 1000 m’lik arazi için 30 bin tl teminatla hazine arazisine sahip olan bir alıcının, bu hazine arazisi üzerinde faaliyet yapmayıp zaman içerisinde 300 bin TL civarında satışa sunduğu bilgi edinildi. 
YATIRIM BAHANE, ARSA TÜCCARLIĞI ŞAHANE
Hazine arazilerini tesis kurmak ve yatırım amacıyla alan kişilerin, yaklaşık yüzde 80'i yatırım yapmayı bırakıp, aldıkları hazine arazisini, değerinden onlarca kat fazlasına ve hatta çoğunun bu sektörlerle alakalı olmayana kişilere satıldığı öğrenildi.
Şehir içindeki o çarpık görüntülerden kurtulmak için verilen arsalar, maalesef değerinden onlarca kat fiyatlara satıldı.
ARSAYI SATAN ESNAFLAR HALA MERKEZDE FAALİYETLEİNE DEVAM EDİYOR
O yıllarda uzun yıllar şehir merkezinde faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten esnaflar,  yaptıkları iş gereği gürültü ve tozdan dolayı çevrede rahatsızlık oluşturduklarını beyan ederken, bu durumdan en çokta kendilerinin rahatsız olduklarını belirtmişlerdi.  
İlde yaklaşık 7-8 yıldır şehrin dışına taşınmak için talep edilen arsalar konusunda belediye dâhil birçok kurumla görüşmeler ve istişareler yapan esnaf ve sanatkârlar, ihale ile arsa satışları neticesinde ihtiyaçları olan arsalara kavuştu. 
Bu süreç öncesinde ise Karaman şehir merkezinde bazı meslek gruplarının şehir dışına çıkarılması ile ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında yapılan ihale sürecinde de fiyat gerginliği yaşanmıştı. Hatta bu süreçte mesleğe tabi olmayan kişilerin de yatırım maksatlı ihaleye girebildiği iddia edilmişti.  Birçok esnafta bu duruma “Bu yanlış bir uygulama."diyerek tepki göstermişti. 
Karaman merkezde faaliyet gösteren, mobilyacı, inşaat malzemecileri, oduncu, kömürcü, hızarcı, akaryakıt tesisleri gibi bazı meslek gruplarının şehir dışına çıkarılması ile ilgili, bölgede zamanla arsa fiyatlarının değer bulması da birçok esnafın iştahını kabarttı.
GEREKLİ DENETİMLER YAPILDI MI ?
Ancak gelinen bu süreçte 5 yılın ardından belirtilen hazine arazileri üzerinde sadece birkaç esnafın inşaatına başladığı gözlenirken, söz konusu arsalara kavuşan birçok esnafın ise taşınması gereken arsalar yerine Karaman merkezde faaliyetlerine devam ettikleri gözlendi. 
Karaman’da esnafın merkezden taşınma talebi ve mesleklerin daha güzel ortamlarda icra edebilmeleri için sağlanan bu imkan ve fırsatların ardından hazine arazileri üzerinde bölgenin imarı hazırlanırken, süreçle ilgili kurum ve kuruluşların konu hakkında gerekli denetim yapılıp yapılmadığı ve kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmadığı ise merak konusu oldu.