HEM ÖKSÜZ HEM YETİM

Ürünün markalaşması noktasında bir türlü şöhretine kavuşamadı.

ADI VAR ŞANI YOK  “KARAMAN ELMASI”

KARAMAN’IN ELMASI KARAMAN’DA KONUŞULUYOR


KARAMAN bölgesinde elma üretiminde özellikle son 20 yılda rekolte duvarlarını yerle yeksan ederken, ürünün markalaşması noktasında bir türlü şöhretine kavuşamadı.

Bunda sektörün son birkaç yıldır yaşadığı üretim maliyetleri ticari sorunlar ve üretici taleplerini bir yana koysak ta, Karaman elmasının markalaşması için yıllardır sektörün ve üreticilerin sesine kayıtsız kalındı.

İlde yıllar itibarı ile döneminde gelen Milletvekillerinin marka konusundaki sınavları da başarısız kaldı. Karamanlı üretici her fırsatta üretim ve kalite adına elinden geleni yapsa da, Karaman elması Türkiye ve dünya pazarında aradığı performansa ve markaya ulaşamadı.

Bugün Isparta elmayı rahatlıkla başkenti olarak ilan ederken, Karaman’da 1300 üreticiye ulaşan sektörün temsilcileri aynı zamanda bölgede modern depolama tesislerini de yıldan yıla artırdı. Buna rağmen Karaman elması marka konusunda hep öksüz ve yetim kaldı. 

Son olarak geldiğimiz bu noktada, iktidarın son Karaman milletvekilleri elmanın markalaşması konusunda bir çaba harcıyor mu ? bilinmezken, muhalefetin Karaman Milletvekili de bu sorunu markalaşma noktasında gözden kaçırsa da uluslar arası pazarda rekabet zorluğundan yakınarak üreticilerin sorunları başlığı altında TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi olarak verdi. 

Karaman’ın reklamı Karaman’da kalırken, Adana’nın portakal festivali bile ulusal kanallarda renk renk anlam buluyor. Yine diğer birçok il ve beldelerde yapılan elma festivalleri o şehir ve beldelerin de tanıtımına doğrudan katkı sağlıyor. Akıllara ise bu kadar yıldan yıla yüzbinlerce ton elma üretimi yapılan ve modern bahçe ve tesislere kavuşan Karaman için bir elma festivali bile yerel aktörler tarafından Organize edilme becerisi gösterilemiyor. 





 

Elma Karaman Rekolte Marka Festival Haber Gündem