İş Bankası'ndan yeni "100. Yıl Girişim Sermayesi" fonu

İş Bankası Grubu, teknolojiyle hızla büyüyen ve "sıra dışı" kuruculara sahip girişimlere destek olmayı hedefleyen yeni yatırım fonu 100. Yıl Girişim Sermayesi'ni tanıttı

İş Bankası Grubu, girişim ekosistemine verdiği kapsamlı desteği yeni bir girişim sermayesi fonu ile genişleterek sürdürüyor.

İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyetin ve ardından gelen İş Bankası'nın 100. yılına ithafen "100. Yıl Girişim Sermayesi" adıyla hayata geçirilen fonun tanıtımı İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ile Türkiye İş Bankası Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Kolu Başkanı ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen İş Bankası Genel Müdürü Aran, fonun isminin "100. Yıl" olmasının Cumhuriyet ve İş Bankası açısından önemine değinerek, "100. yılda eğer kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşıyor olsaydı, bugün konuşulmasını istediği şey bilim olurdu, yapay zeka olurdu. Bu konuda Türkiye'nin geldiği yeri duymak, bilmek ve bununla gurur duymak isterdi." ifadelerini kullandı.

Yapay zekanın, sanayi devrimine eş değer bir dönüşümü tetiklediğini belirten Aran, şunları kaydetti:

"Üretken yapay zeka insan beyninin kapasitesini artıracak ve insanı çok farklı bir olgunluk seviyesine çıkaracak bir teknolojidir. Artık beynimizi gereksiz şeylerle doldurmak zorunda olmayacağız ve insan beyninin bundan sonraki evrimi çok daha farklı şekilde ivmelenerek gelişecek. Bugün akıl dışı olarak gördüğümüz, 'İnsanlık öldü mü?' diye düşündüğümüz ne varsa, bunların da tükenmesine ve insanların iyilikte buluşmasına vesile olmasını diliyorum. Yapay zekayı böyle kritik bir konumda gördüğümüz için yatırım yapıyoruz. Koç Üniversitesi ile açtığımız Yapay Zeka Araştırma Merkezi akademik anlamda çalışmak isteyen gençlerimize vesile oluyor. Girişimcilik ekosisteminin de bu yaptıklarımızla beraber onun bir tanımlayıcısı olduğunu düşünüyorum. Bunların bir süre sonra kartopu gibi büyüdüğünü ve ülke ekonomisine katkı sağladığını görmeyi diliyorum."

- "Yıl sonuna kadar yatırım yaptığımız girişim sayısı 15'i bulacak"

100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu da girişimcilerin, fikirleri ve endüstrileri şekillendirme, küresel zorlukları çözme ve milyonlarca insan için fırsatlar yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Bu inovasyon tohumlarının büyümesi için doğru ortamı, kaynakları ve destekleri sağlamayı hedeflediklerine işaret eden Karakullukçu, "Girişimlerin başarılı olması sadece finansal kaynaklara bağlı değil, onlara sunulacak rehberlik, teknik destek, güçlü ağ imkanları, sektörel uzmanlık ve mentorluk gibi katkılar da büyük önem taşıyor. Başarıya giden bu yolda onlarla birlikte emin adımlarla ilerlemekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

100. Yıl Girişim Sermayesi ile 7 girişime yatırım yaptıklarını, Yapay Zeka Fabrikası aracılığıyla 11 girişime destek vermeye başladıklarını ve onların yatırımlarını da gelecek dönemde gerçekleştirmek için çalıştıklarını anlatan Karakullukçu, yıl sonuna kadar yatırım yaptıkları girişim sayısının 15'i bulacağını ifade etti.

Karakullukçu, "1. yılı tamamladığımızda da 100. Yıl Girişim Sermayesi ve İş Bankası'nın desteklediği diğer girişim sermayesi fonları aracılığıyla yaptığı yatırım miktarını 50 milyon dolara çıkarmış olacağız." açıklamasında bulundu.

100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetici Direktörü Erkan Yağcıoğlu da fonun odağının kısa ve öz faaliyet gösterdiği dikeyden ve bulunduğu aşamadan bağımsız olarak, Türkiye'de veya yurt dışında bulunan Türk kurucuya sahip teknoloji ve yazılım odaklı girişimlere yatırım yapmak olduğunu kaydetti.

- Yapay Zeka Fabrikası

Öte yandan gerçekleştirilen etkinlikte, "Yeni Nesil Girişimcilik" çatısı altında hayata geçirilen Yapay Zeka Fabrikası da tanıtıldı.

Yapay zeka dikeyinde topluluk ve yatırım portföyü oluşturarak ekonomik ve stratejik bir değer elde etme hedefiyle oluşturulan Yapay Zeka Fabrikası için geçilen 6 ay boyunca birçok yapay zeka girişimi tarandı, yüzlercesi ile yakın temas kuruldu.

Girişimler, 3 aylık frekanslarla düzenlenen jüri günleri ile Türkiye'nin yapay zeka alanında en donanımlı akademisyenleri ve teknoloji liderlerinden oluşan bir jürinin karşısında girişimlerini anlatma imkanı buluyor.

Gerçekleştirilen iki günlük etkinlikle 11 girişim programa dahil edildi. Ekim ayında ise üçüncü jüri gününün düzenlenmesi planlanıyor.

Etkinlikte 100. Yıl Girişim Sermayesi tarafından desteklenen ve Yapay Zeka Fabrikası bünyesinde yer alan girişimlerin kurucu ortaklarının yer aldığı iki ayrı panel düzenlendi. Girişimciler çalışmaları hakkında bilgi verdi.


AA