GAZİANTEP'İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 97. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü münasebetiyle İstanbul Gaziantepliler Derneği'nin düzenlediği '25 Aralık Gecesi'ne katıldı.

Geceye İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya, Gaziantep Valisi Davut Gül, milletvekilleri, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey ve Şehitkamil Belediye Başkanları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Vali Ali Yerlikaya davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, "Bu akşam ecdadımızın mücadelesini destan eden, destansı bir duruşu olan, Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinde altın harflerle yer alan Gaziantep’in savunmasının 97. sene-i devriyesini 3 gün öncesinde İstanbul'da kutluyoruz.

Geçmişimizi hayırla yâd ediyoruz. Biz aslımızla ve ecdadımızla gurur duyuyoruz.

Allah onların vatanımıza, bayrağımıza, devletimize olan şefaatlerini eksik etmesin.

Onların farkındalığı imanlarıydı ve dediler ki; “Ya istiklal Ya izmihlal.” Toprağın üstünde esir ve zelil olarak yaşamaktansa toprağın altında şehit, gazi dedelerimizle kucaklaşmaya gideriz daha iyi dediler.” şeklinde konuştu.

Biz hep Gaziantep’te ortak akıl, ekip ve şehir ruhundan bahsediyoruz, diyen Vali Yerlikaya, ”Meğer o ecdadın bir mirasıymış. Dünyanın bütün şehirleri bizim muhatabımız ve hepsiyle rekabet etmekten bahsedildiği zaman vekillerimiz, il başkanlarımız, meslek odalarımız, zenginlerimiz ve fakirlerimiz hepsi tek yumruk oluyorlar. Ben bunu gördüm her yerde söylüyorum, anlatıyorum.

Antep modeli demek yenilgiyi baştan kabul etmemek demek. Bu irade, azim, rakabetçi ruh ve kardeşlik sizi tüm hedeflere Allahın izniyle ulaştırıyor ve ulaştıracak.

8 Şubat 1921'de Antep Şehrine “Gazi” ünvanını veriyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk söylüyor; siz ülke kurtuluşuna timsal oldunuz ey gözlerinden öpülesi Gazi şehir.

6317 şehidimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum, ruhları şad olsun.” dedi.

Gaziantep Valisi Davut Gül, ”Gaziantep savunması tarihte altın harflerle yerini almış ve Gaziantepliler'e bırakılan en önemli miraslardan bir tanesidir.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimize, gazilerimize, ecdadımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

Gaziantep’in tarihte övüldüğü birçok olay var, ekonomi de onlardan biridir. Gaziantep’in en önemli sermayesi beşeri sermayesidir fakat beşeri sermayenin gerçekten istenilen düzeyde olabilmesi için de eğitim şarttır.

Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim yatırımı yapılıyor. Yaklaşık 200 okul, 4 bin derslik ve 1 buçuk milyar lira bedeli olan bir yatırım söz konusu." dedi.

“Gaziantep diriliş ve direniş demek.” diyen Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep'i ilelebet muhafaza etmek; cehennem olsa gelen göğsümde dindiririm demek, hak yolundan asla dönmem, dürüstlük, şefkat demek, şeffaflık demek...

Aslında değişen hiçbir şey yok. Bu ecdad, bu dedeler, tarih, toprak, coğrafya bizim. Buradan aldığımız ilhamla hızla yolumuzda gidiyoruz.

Aslında 15 Temmuz'da bu ecdada yakışan bir torun olduğumuzu gösterdik. Darbeye darbe yaparak vatan, millet ve ezan için biz de varız dedik.

Şuan dibimizde koca bir savaş var. Bütün dünyanın gözü benim coğrafyamda ve benim sınırlarımda. Bize hiçbir şey gümüş tepsilerle sunulmadı biz her şeyi alın teriyle yaptık.

İşte o yüzden Mustafa Kemal Atatürk ben Gaziantepliler'i gözlerinden nasıl öpmem, diyor. İkinci bir Çanakkaledir Gaziantep müdahelesi.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, “O gün canlı bir şekilde coğrafyamıza dokunan olaylara bir bakalım. Biz Gaziantep olarak Halep’e bağlı bir kasabayız. Gaziantep’in etrafındaki Ulus, İdlib ve Cerablus yerle bir ve Gaziantep direnmeseydi o gün, yerle bir olacaktı bugün.

Bugün, bu ay içinde Gaziantep’e getirdiğimiz Çingene kızı bacısı ve kız gelemeyecekti. Çünkü Gaziantep yoktu ki. Ecdadımıza minnet borçluyuz. Allah onlardan razı olsun. Canlarını verdiler ve bizleri bugüne taşıdılar.” dedi.

İstanbul-Gaziantepliler Derneği Başkanı Ali Uçar, “Gaziantep milli mücadelenin sembolü oldu, Anadolu insanına yeniden umut oldu. Mustafa Kemal Atatürk, “Ben Gaziantepliler'in gözlerinden nasıl öpmem ki onlar yalnız Gaziantep’i değil Türkiye’yi de kurtardılar.” ve “Türk’üm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gaziantepliler'i kahramanlık misali olarak alabilirler.” der.

Bizlere bu aziz mirası bırakanların aziz hatıralarına hizmet etmek boynumuzun borcudur. Bugün yurdumuzda hür ve bağımsız olarak yaşıyorsak şüphesiz aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz demektir.

Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün aziz şehitlerimizi bir defa daha rahmetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun.’’ ifadelerini kullandı

Program, aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.