VALİ ŞAHİN, "SULTAN II. ABDÜLHAMİD HAN'I ANMA" PROGRAMINA KATILDI

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Sultan II. Abdülhamid Han'ı anma etkinlikleri kapsamında sultanının torunlarıyla Çırağan Sarayı'nda bir araya geldiler.

Vali Vasip Şahin konuşmasında, Osmanlı'nın her zaman hakkaniyetli bir yönetim sergilediğini ve yönetimi altındaki tüm bölgelere adalet götürdüğünü söyledi.

Vali Şahin, Osmanlı hanedanının bir emanet olduğunu belirterek, "Belki o günün şartlarında ülkeden ayrılmanız gerekiyordu ama bu millet, hiçbir zaman gönlünden sizleri ayırmadı. Çünkü bizler Osmanlıyı hep minnetle hatırlamaya ve yad etmeye devam edeceğiz. Bu milletin her bir ailesi, topluluğu birbirinden azizdir. Bu aile, 700 yıl bu toprakları bir arada tutmuş o yüzden sizlere gerçekten minnet duymalıyız. Bugün de bunun bir nişanesini yaşıyoruz. Bu nedenle gecede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliği her yıl düzenli olarak tekrarlamamız gerekmektedir. II. Abdülhamid Han'ı da rahmetle anıyorum. Allah mekanını cennet eylesin. Bu aile 33 yıl, bu millet dağılmasın, sefil olmasın diye gecesini gündüzüne katmış, bunun için çaba sarf etmiş ve dua etmiştir. 33 yıl boyunca 24 saat süren bir sevinç ya da huzur duygusu yaşamamıştır. Bu onun milletine, ülkesine bağlılığından ve milletinin istikbaline yönelik endişelerinden kaynaklanıyordu." dedi.

Vali Vasip Şahin, II. Abdülhamid'in büyüklüğünün sadece siyasi dehasından kaynaklanmadığını onun kişiliğinin büyüklüğünün en küçük detaylara kadar inmesinde yattığını, gerçek liderliğin de bu olduğunu aktararak, Türk milletinin böyle güçlü liderlere ihtiyacı olduğunu ve onların çizdiği yolda ilerleyeceğini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Sultan II. Abdülhamit Han'ı vefatının 100. yılında bir hafta sürecek bir dizi etkinlikle anacaklarını belirterek, yurt dışında uzun yıllar büyük sıkıntılar çeken Osmanlı hanedanı ailesine de davetlerini kırmadığı için teşekkür etti.

Osmanlı Devleti'nin dünyaya 600 yıl huzur ve barış getiren, 3 kıtaya hükmeden ve medeniyet getiren büyük bir devlet olduğunu ifade eden İBB Başkanı Uysal, “Osmanlının dünyada sağladığı huzuru hiçbir devlet sağlamamış, belki bundan sonraki süreçte de sağlamayacaktır. Abdülhamit Han, en zor dönemde Osmanlı Devleti'ni huzur ve barış içerisinde tutmuş. Suikastlar, darbeler yaşadı, her türlü iftiralarla karşılaştı. Bütün bu zorluklara rağmen imparatorluğu 3 kıtada ayakta tuttu. Abdülhamit Han hal edildikten 5-6 sene sonra koca Osmanlı Devleti darmadağın oldu. Ülkenin başındayken kendisini eleştiren birçok insanın sonradan hata yaptığını anlayıp pişmanlık duyduklarını, yanıldıklarını açık açık ilan ettiklerini görüyoruz. Abdülhamit Han; bilime, teknolojiye ve ülkenin gelişmesine çok meraklı bir padişahtı.” şeklinde konuştu.

Sultan II. Abdülhamit Han ve Sultan II. Mahmut Han'ın defnedildiği Çemberlitaş'taki tarihi türbeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak restore ettiklerini ve 9 Şubat Cuma günü açılışını yapacaklarını belirten İBB Başkanı Uysal, içindeki eserlerin kıymetine bakıldığında türbenin aynı zamanda bir müze özelliği taşıdığını ve açıldıktan sonra da bir müze olarak hizmet vereceğini söyledi.