12. Travel Turkey Turizm Fuarı İzmirlilere Kapılarını Açtı

İzmir Valiliği (BHİ) Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız, bu yıl 12. gerçekleşen, Türkiye'nin ve dünyanın turizm değerlerini buluşturan Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi açılışına katıldı. Fuarın başta İzmir olmak üzere tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Bakan Ersoy, 'Turizmdeki yakalanan sayı hedefinden çok nitelik arttırmanın önemine değinerek, Turizmdeki kaliteden ve nitelikten taviz verilmemesi konusunda turizmcileri uyardı.

İzmir,  12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi ile 38 ülke ve 48 ilden gelen bin 200’ü aşkın katılımcıyla büyük bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Bu yıl partner ülkenin Makedonya Cumhuriyeti, partner ilin ise Diyarbakır olduğu fuarda; “ttitech Seyahat Teknolojileri Özel Bölümünde turizm sektöründeki dijital dönüşüm konuları ele alındı. 
 
Düzenlenen açılışa Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’ un yanı sıra, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Ağrı Valisi Süleyman Elban, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları,  siyaset ve iş dünyasının temsilcileri, turizm sektörü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018 yılında ülkemize gelen turist sayısında hedeflenen 40 milyon turist sayısının yakalanacağını söyledi. Bakan Ersoy, “Yurtdışında yaşayan Türklerin ülkemize yaptığı ziyaretleri de katarsak 46 milyon turisti bu sene ülkemizde ağırlayacağız.” dedi.
 
Türkiye’nin turizm alanındaki sayısal hedefini yakaladığını belirten Bakan Ersoy, “ Bundan sonraki hedefimiz, sayıdan çok niteliği arttırmaktır. Hedefimiz, yüksek oranda nitelikli turist olmalıdır. Biz Türkiye olarak buna hazırız. Turizm sektöründe hala devlet teşviki ile devlet katkısı ile küçük olsun benim olsun mantığı ile sektörde büyüme sağlayamayız. Türkiye küçük hesapların peşinde değil. Biz hedeflerimizi büyük kurduk. Bu hedeflere ulaşmak için gerekli altyapıya hazırız.” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin turizm sektöründeki özgüvenini yaptığı işlerle kanıtladığını belirten Bakan Ersoy, “Avrupa’nın turizm ve seyahat alanındaki en büyük ülkesi, yedi yıldır İstanbul Havalimanı ile kıyaslanmayacak küçük bir havalimanının açılışını geçiştiriyor. Biz böyle bir ortamda üç buçuk yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük havalimanını hizmete açtık. Bunun yanında turizm açısından ulaşımda Türk Hava Yolları gibi bir silah var. Artık bu alandaki hedefimiz; sadece Avrupa değil, dünyanın sayılı şirketlerinden biri olmaktır.” diye konuştu.
 
Konuşmasında ünlü bilim adamı Einstein’ın “Aynı şeyleri tekrar ederek farklı sonuçlar beklemek deliliktir” sözüne değinen Bakan Ersoy, “Turizmde değişime ilk başlamamız gereken yer zihniyettir. Öncelikle burada yatırımcıları kast ediyorum. Patronların yüzde doksan beşi otellerine gittiklerinde genel müdürlerine ilk sordukları soru doluluk oranı sorusudur. Arkadaşlar en büyük hatayı burada yapıyor. Zihniyet değişikliğine buradan başlamalıyız. Lütfen yarından itibaren otellerinize gittiğinizde genel müdürlerinize soracağınız ilk soru, bugün gecelik kişi başı gelirin ne olduğu sorusu olsun. Kişi başı gecelik gelirinizi arttıramazsanız turizmdeki kaliteden ve standarttan taviz vermeye devam ederiz. Burayı destekleyen en iyi şey de tanıtımdır. Tanıtımda yeni bir alan yaratıyoruz. Kısa sürede yasalaşacak Turizm Geliştirme Fonu’nu hayata geçireceğiz.” dedi.
 
 “Önce Maliyetlerinizi Yukarı Çekeceksiniz, Sonra Alacaksınız”
Turizmde tanıtıma ayrıca önem verilmesi gerektiğini de belirten Bakan Ersoy, turizm paydaşlarının tanıtıma önem vermediklerini, bütçelerinden ayırdıkları oranların ise çok az olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, “Bazıları yüzde bir bile tanıtımına bütçe ayırmıyor ve bunu bir övünç kaynağı olarak aktarıyor. Yüzde bir bile tanıtım yapmadan turizmde bir yere gelmeyi hedefliyorsanız siz yanlış bir dünyada yaşıyorsunuz demektir. Artık kendinizi başkasının küfesinde taşıtma alışkanlığınızdan vazgeçmelisiniz.” Önceliğiniz geliri arttırmaktır. Maliyet odaklı çalışırsanız sonuç alamazsınız. Fiyat arttırmak söylendiği kadar kolay değildir. Önce maliyetlerinizi yukarı çekeceksiniz sonra alacaksınız. Aksi takdirde karşılıksız fiyat artışına gitmek mümkün olamaz.” şeklinde konuştu.
 
Vali Ayyıldız:  Fuar Turizm Sektöründe Yeni Atılımlara ve İşbirliğine Vesile Olacaktır.
Açılışta konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, ülkemizin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan “12. Travel Turkey Turizm Fuar ve Kongresinin İzmir ve ülkemize hayırlar getirmesini diledi. Vali Ayyıldız, fuarın ilimizin ve ülkemizin tanıtımı açısından üstlendiği görev ve misyonu layıkıyla yerine getiren başarılı bir organizasyon olduğunu belirterek, yerli ve yabancı katılımcıların İzmir’e ve ülkemize yararlı olmasını temennisinde bulundu.

Vali Ayyıldız, “ İzmir ve yöresi;  eşsiz doğal, kültürel ve tarihi güzellikleri, uygun iklim koşulları, tüm yıla yayılabilen turizm olanakları, konaklama ve ulaşım altyapısı ile geniş bir potansiyel sunmaktadır. Aynı zamanda hinterlandındaki bölgenin turizm potansiyelinin ülkemizin turizmde 2023 yılı için ortaya koyduğu en çok turist çeken ve en fazla turizm geliri elde eden 5 ülkeden biri olma hedeflerine daha çabuk ulaştırabileceği düşünüyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz fuarın turizm sektöründe bu anlamda da yeni atılımlara ve işbirliğine vesile olacağını düşünüyorum. Bu güzel organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen bütün kişi ve kuruluşlara İzmir Valisi olarak teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından 12. Travel Turkey Turizm Fuarı ve Kongresi protokolün kurdeleyi kesmesi ile açıldı.  Açılışın ardından Bakan Ersoy, Vali Ayyıldız ve diğer protokolün fuar alanında kurulan stantları gezmesiyle program son buldu.