Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Tarım Eğitiminin 173.Yılı Münasebetiyle Düzenlenen Programa Katıldı.

İzmir Valiliği (BHİ) Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Ege Üniversitesinin tarım eğitiminin 173.yılı münasebetiyle ilgili 'Güçlü Türkiye'nin Yolu Güçlü Tarımdan Geçer' başlıklı toplantısına katıldı. Babası Ekrem Pakdemirli'nin hocalık yaptığı üniversitede kürsüye çıkmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, Ege Üniversitesi hocalarına tarımın geleceği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bakan Pakdemirli toprağı bilgi tohumu ile yeşerten, kıymetli bilim adamlarının huzurunda bulunmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Tarımda yeni bir döneme umutla girdiklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Türkiye’yi daha iyi bir noktaya taşımak için daha üst düzeyde hizmet ediyoruz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi bir devlet için savunma sanayi ne kadar önemli ise tarımda o kadar önemlidir.” diye konuştu.
 
Tarıma bütüncül bir bakış açısı ile yaklaştıklarını anlatan Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak politikalarını proaktif bakış açısıyla yürüttüklerini; insana, bitkiye, hayvana ve çevreye duyarlı hassas tarım uygulamalarını hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.
 
Bakan Pakdemirli, politikalarında çiftçilerimizin de kendilerine yol gösterdiklerini ifade etti.
 
Türkiye'nin tarımsal arzda Avrupa'da birinci, dünyada yedinci, toprak varlığı olarak da dünyada 17. sırada olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, başarılı süreç yönettiklerini ifade ederek, tarımsal alandaki belirlenen oranları açıkladı. Bakan Pakdemirli, son on altı yılda tarımsal desteğin yüzde 700 arttığını, 1.8 milyardan 14.5 milyara yükseldiğini ifade etti.
 
“Ekolojik Olarak Kenevir Üretiminin Yapılacağı Yeni Yerlere İzin Vereceğiz”
 
Kenevirin çok değerli bir sanayi ham maddesi olduğuna işaret eden Bakan Pakdemirli, 19 ilde kenevir üretimine izin verdiklerini, arz ve talebe göre lokasyonları büyüteceklerini ve bu alanda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle bir araştırma projesinin yürütüldüğünü söyledi. Bakan Pakdemirli, "Önümüzdeki dönemde, ekolojik olarak kenevir üretiminin yapılacağı yeni yerlere izin vereceğiz. Araştırma projemizin çıktılarını da hem üreticilerimiz hem sektörle paylaşacağız." dedi.
 
Atık yönetimi konusunda önemli bir basamak olan plastik poşetlerin kullanımını azaltmaya yönelik bir adım attıklarını hatırlatan Pakdemirli, bunu yaparken bir anlamda ücretli poşetlerle doğaya saygı için yatırımda bulunduklarını belirtti.
 
Yerli Elektronik Kulak İçi Küpesini Tanıttı.
 
Öğretim üyelerine büyükbaş hayvanlar için geliştirilen yerli üretim elektronik kulak içi küpeyi göstererek tanıtan Bakan Pakdemirli,  elektronik küpenin yaklaşık 17 milyon hayvana takılacağını ifade etti. Bakan Pakdemirli, “Yakın gelecekte bu küpelerin yaygınlaştırılmasıyla hayvanların, kızgınlık dönemleri, günlük yaşamı, takipleri, sayım ve kesim gibi konulardaki verilerine anında ulaşmış olacağız. Bir hayvan kurban için geldiyse nereden geldiğini bir aplikasyonla öğrenebileceksiniz. Karantina bölgesi mi var, dışına çıktı mı, çıkmadı mı görebileceksiniz. Dünyada pili 3-4 sene dayanan bir küpe yok. Bir Türk firma ile çalışıyoruz. Yerli ve milli olması da çok hoş. İnşallah başarıyla uygulamaya geçeceğiz. “diye konuştu. Bakan Pakdemirli, bu projenin TİGEM çiftliklerinde pilot proje olarak başladığını aktardı. Tarımsal hasıla, hayvancılık, tohum arz güvenliği, erozyonla mücadele, meteorolojik veri çalışmaları, havza bazlı üretim, yer altı barajları hakkındaki çalışmaları anlatan Pakdemirli, İzmir'de yapılması planlanan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerine ilişkin de bilgi verdi.
 
Toplantının ardından Bakan Pakdemirli, kampüs içindeki kafeteryaya giderek öğrencilerle sohbet etti ve bir öğrencinin cep telefonuyla öz çekim yaptı.