Karaciğer metastazı nasıl bir hastalıktır ve belirtileri nelerdir?

Ülkemizde sık görülen kanser çeşitleri arasında yer alan karaciğer metastazı ciddi riskleri bulunan bir hastalıktır. Bu sebeple çoğu kişi karaciğer metastazı öldürür mü gibi soruların cevaplarını arar. Erken teşhisin ve etkili tedavinin çok büyük rol oynadığı bu karaciğer hastalığının ne olduğunu, belirtilerini ve tedavi sürecine dair her şeyi yazının devamında sizler için derledik.

Hastalığın tanısından ve tedavisinden önce karaciğer metastazı nedir, ne anlama gelir bunu bilmek gerekir. Tıp dilinde kanserin kaynağını bir organdan alarak bunu vücudun diğer organlarına yayması metastaz olarak adlandırılır. Kansere bağlı yaşam kayıplarının neredeyse %90’a yakını metastaz nedeniyle yaşanır.

Karaciğer Metastazı Nasıl Fark Edilir, Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yaklaşık 2 kilograma yakın ağırlığıyla insan vücudundaki en büyük organlardan bir tanesi olarak kabul edilir. Karaciğerin insan yaşamının sürdürülebilmesi için gerekli olan pek çok görevi bulunur. Bu görevlerden biri kanda bulunan zararlı madde ve toksinleri arındırmaktır.

Eğer bir kişinin kanında kanser hücreleri bulunuyorsa bunlar damarlar vasıtasıyla karaciğere geldiğinde bu organda birikmeye başlar ve zaman içinde de büyür. Zaten bu sebeple karaciğer metastazı en sık görülen kanser çeşitlerinden biri olur. Karaciğer metastazında kanserin kaynağı ve yayıldığı organlar birbirinden farklıdır. Bu hastalık çoğu zaman sinsi bir şekilde ilerler. O yüzden de çok zor fark edilir. Ancak ileri seviyelere geldiği zaman kendini dışarıdan da göstermeye başlar.