KARAMAN'DA "HIZLI BİLMECE" ?

Hızlı Tren projesi, yıllar itibarı ile bir türlü tamamlanamadı.

Sultan 2. Abdülhamit döneminde 1904 yılında hizmete sunulan Karaman Tren Garı İstasyonu, 116 yıl sonra bile halen faaliyetlerine devam ediyor.
2014 Mart ayında Karaman’da görkemli bir törenle temeli atılan Yüksek Hızlı Tren Projesi (YHT), geçen 6 yıla rağmen bir türlü hizmete giremedi. 
Karaman Tren İstasyonunda, Dönemin Bakanı Lütfi Elvan ve TCDD (Türkiye Devlet Demir Yolları” Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da katıldığı ve halk oyunları gösterileri ile de görkemli bir açılışı yapılarak renk kazanan Hızlı Tren projesi, yıllar itibarı ile bir türlü tamamlanamadı.
Başlangıçta ilgi uyandıran ve sonrasında merakla beklenen Hızlı Tren Projesinde, Karaman halkının da heyecanı yarım kaldı.
Ekonomik ve en güvenli ulaşım araçlarından birisi olan demiryolu taşımacılığı hizmetlerinde Türkiye’de birçok bölge mesafe kat ederken Karaman Konya Hızlı Tren projesi,  her yıl hedeflenen çeşitli tarihlerde dahi hizmete sokulamadı. 
Bu anlamda sekteye uğrayan ve adeta halkın nazarında bir bilmece gibi kalan Karaman Hızlı Tren Projesi, bugün 102 km'lik bir güzergahı oluşturuyor.
Hat yenileme ve sinyalizasyon çalışmaları derken çok ağır işleyen Karaman Hızlı Tren Projesi hizmete kavuşmasıyla Karaman ve bölgenin gelişimine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
Hızlı Tren Projesinin tamamlanması ve Konya- Karaman Lojistik Merkezinin de hizmete girmesi halinde Karaman;  ihraç ürünlerini demiryolu ve denizyolu ulaşımıyla dünyaya da buluşturması hedefleniyor. 
Proje hizmete başlaması halinde Karaman - Konya arasını 1 saat 13 dakikadan 40 dakikaya indirecek.
Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın 'Konya ve Karaman'ı Akdeniz ile buluşturan bu önemli proje ile Konya ve Karaman'lı vatandaşlarımızın çok kısa bir süre içerisinde Mersin ve Adana'ya ulaşma imkânına kavuşturacağız. Sanayicilerimiz de daha düşük maliyetlerle üretmiş olduğu ürünleri Mersin Limanına ulaştırma imkânına kavuşacak.”ifadelerini kullanmıştı.
Elvan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’a ve dönemin Ulaştırma Bakanlarına kadar Karaman Konya Hızlı Tren projesi çalışmalarında vaat edilen tarihlerde de Hızlı Tren Hizmeti, geçen 6 yıla ve 2020 yılının son çeyreğine girmemize rağmen halen toplum nazarında bir bilmece gibi esrarengiz yapısını koruyor.
Son olarak Karaman ve bölgesinde planlanan Hız Tren çalışmaları için, 2020 yılı Ocak ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanının son ismi Adil Karaismailoğlu, “Devam eden projelerimiz ve çalışan hızlı hatlarımız var. inşallah yıl içerisinde Konya ve Karaman güzergahını da bitirmeye çalışacağız. Karaman-Ereğli arası çalışmalarımız da sürüyor.”ifadelerini kullanarak son gelişmeleri böyle duyurmuştu.