KARAMAN'DA KİRALIK İŞYERLERİNİN SAYISI ARTTI

Karaman'da salgınla birlikte pandemi sürecinden pek çok işyeri olumsuz etkilendi.

Ekonomide sektörel bazda piyasalarda gözlenen daralma iç piyasada esnafa da doğrudan yansıdı.
Karaman’da corona virüs salgını nedeniyle satışlarda ciddi oranda düşüşler yaşayan işyerlerinde de kapanmalar gözlendi.
KİRALIK DÜKKAN İLANLARI ARTTI
Karaman kent merkezinde satılık ve devren kiralık dükkan ilanları da artış gösterdi. Atatürk Bulvarı, 30 Metrelik yol ve İsmet Paşa Caddesi gibi kentin en işlek caddelerinde bugünlerde kiralık dükkan ve ofisleri bulabilmek çok rahat.
Kentte yine hizmet veren hazır giyim markalarından bazıları şubelerini kapatırken, esnaf ve sanatkâr tarafında ise devir ilanları hızlı artışa geçtiği görüldü.
Yine Karaman’da geçmiş yıllara oranla açılan işyerleri sayısı pandemi süreci ile birlikte minimum düzeye düşerken, kepenk indirip işyerlerini kapatan ve Oda üyeliğinden terkini isteyen esnafın da sayısı arttı.
KİRALIK İLANLAR DÜŞÜNDÜRÜYOR
Karaman’da işyerlerinin boşalması ve yerini ilanlarla süslemesi kent piyasasındaki esnafın halini ve ticari piyasadaki kaygıyı artırıyor.
Kentte artış gösteren kiralık dükkân ilanları düşündürürken, esnaf ve çalışan için dükkan işletme kavramında, vergi, prim, stopaj gibi unsurlar önemli bir maliyet oluşturuyor.
Bu zorunlu unsurların üzerine kira maliyeti de eklendiğinde esnaf ve tüccar bunun altından kalkmakta oldukça zorlanıyor. Öte yandan bir de buna paralel olarak çeşitli semtlerde ticaret yapmak isteyen esnaf ve girişimciler, karşılaştığı yüksek kira bedelleri ile de zorluk yaşıyor.