KARAMAN ELMASI DIŞ PAZARDA GÜMRÜK SORUNU YAŞIYOR

Yurt dışı pazarında görücüye çıkan Karaman elma ihracatında,

KARAMAN ELMASI DIŞ PAZARDA GÜMRÜK SORUNU YAŞIYOR

Son yıllarda Kuzey Irak başta olmak üzere, Ortadoğu ülkeleri Suriye, Libya, Mısır ve Sudan’ın yanı sıra, Rusya ve Malezya pazarının ardından Hindistan’a da görücüye çıkan Karaman elması, kendi markasını oluşturma yolunda gümrük çıkışları kayıtlarında sıkıntılar yaşıyor.

Karaman'dan ihracat yolu işlerde, satışa sunulan ürünlerin yürürlükteki ihracat mevzuatına uygun şekilde kabul edilecek sair çıkış ve işlemlerinde kayıtların Karaman tekeli verilerine yansımadığı iddia edildi.

Hal böyle olunca Karaman'dan özellikle meyve ihracatında başını çeken ürünlerden elmanın dışa satımında Karaman'dan ülke ekonomisine yansıyan katma değer oranlarının gümrük kayıt verilerine yansıyıp yansımadığı merak konusu oldu.

Yine Karaman'dan özellikle doğudaki birçok gümrük noktalarında ihracat teslimleri ve teslimlere ilişkin hizmetlerde sorun yaşanmadığı ancak pazarlamanın Karaman çıkışlı kayıtlarda yer almadığı iddia edildi.

İlgili pazar araştırmasının yanı sıra ticaret olanağı bulan Karamanlı elma üreticisi ve tüccarı, ihraç edilecek ürünü belirleyerek talebi karşılama noktasında alıcı ile anlaşma sağlarken, ilgili resmi işlemlerde yaşanan bir takım sıkıntılardan da muzdarip olduğu gözlendi.

Karaman elması, gümrük çıkış hizmetlerinde markalaşma yolunda böylece risk altında kalırken, yerli üreticiler bu sorunlar için başta Karaman Milletvekilleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara bu taleplerini bildirdiği öğrenildi. 
Gümrük idaresi kayıtlarının Karaman ürünü olarak yansıtılmasını talep eden Karamanlı elma üreticileri böylece Karaman'ın özellikle elma ihracatının da “saklı pazar” kıskacından kurtulacağını öngördü.

Karaman’da elma yetiştiricileri ve tüccarlar, gümrük işlemlerinde yaşanan sorunlara bulunacak acil çözümün hem üreticiyi rahatlatacağını, hem de Karaman’ın elma markasına değer katacağını dile getirdi.