KARAMAN MİLLETVEKİLİ ÜNVER OKUL SERVİSİ ESNAFININ SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI

CHP'Lİ ÜNVER OKUL SERVİS ESNAFININ SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI

CHP KARAMAN MİLLETVEKİLİ AV. İSMAİL ATAKAN ÜNVER OKUL SERVİS ESNAFININ SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI

ÜNVER OKUL SERVİS ESNAFININ SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi vererek; pandemi döneminde unutulan, iktidarın sorunlarına kulak tıkadığı okul servis esnafını gündeme getirdi.

Yazılı soru önergesi ile, “Öğrencilerimizi okullara taşıyan okul servis esnafının, bugüne kadar gerçekleşmiş ve önümüzdeki süreçte gerçekleşmesi olası mağduriyetlerine çözüm üretilmesi gerekmektedir.” diyen CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle, servisçi esnafının sorunlarını içeren 7 adet soru yöneltti.

Soru önergesinin gerekçesinde, okulların mart ayında tatil edildiğini hatırlatan Ünver, o günden bu yana kapalı olan okulların 21 Eylül’de açılacağının duyurulduğunu fakat koronavirüse yakalanan yurttaş sayısının bugünlerde tekrar artması ile önümüzdeki dönemin ve sürecin öngörülebilir olmaktan çıktığını ifade etti. Okulların 21 Eylül tarihinde açılması halinde dahi eğitimin yüz yüze devam etmesinin tüm öğrenciler bakımından olası görülmediğini dile getiren Ünver; “Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı'nın uzaktan eğitimi de bir seçenek olarak öngördüğü bilinmektedir.” dedi.

Servisçi esnafının sorun ve taleplerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a ileten ve bu problemlere getirilecek çözümleri soran Ünver, önergesinde; okul servis esnafının içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı, hibe destekleri, BAĞ-KUR ve SSK primleri, kredilerin ertelenmesi, yarı kapasite çalışan servislerdeki gelir kaybı ve mesleki yeterlilik belgesinin maliyeti gibi konuları gündeme getirdi.

Ünver, yazılı soru önergesi hakkında yaptığı değerlendirmede şu sözlere yer verdi: “Özellikle öğrencilere servis hizmeti veren esnafın karşılamakla yükümlü oldukları ekonomik külfete dayanacak gücü kalmamıştır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da defalarca dile getirdiği gibi, 40 yıldır vergi veren esnafa 40 gün bakamayan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz okul servis esnafının sorunları bir an önce hükümetin gündemine alınmalı ve çözüm için gerekli adımlar atılmalıdır. Aksi halde mart ayından bu yana kontağı kapalı olan esnafımız, ekonomik zorluğa dayanamayıp araç plakalarını satmak zorunda kalacaktır.”

 

ÜNVER’İN OKTAY’A SORDUĞU SORULAR ŞU ŞEKİLDE

1- Mart ayından bu tarafa hiçbir gelir elde edemeyen okul servisi esnafının içine düştüğü ekonomik sıkıntıdan kurtulabilmesi ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılında aynı sıkıntıyı yaşamaması için hangi ekonomik tedbirler öngörülmektedir?

2- Esnafın gelir elde edemediği bu dönemdeki ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için servisçi esnafına özel maddi hibe desteği sağlanması düşünülmekte midir? Zira, biner liralık FAZ 1, 2, 3 hibe desteği ödemelerinden servisçi esnafı çok düşük oranda yararlanabilmiştir.

3- Hiç gelir elde etmediği bu dönemde arabasının sigortası, vizesi vb. yanında BAĞ-KUR, varsa çalışanının SSK primi işlemeye devam eden esnafın bu masraflarını azaltacak tedbirler nelerdir?

4- Bazı esnaflara sağlanan 25.000 TL tutarındaki kredinin 3 ay daha ertelenebilmesi için faiz uygulanmakta, yine ödenmeyen sosyal güvenlik primleri için de gecikme faizi uygulanmaktadır. Esnafın devlete ve bankalara olan borçlarına faiz, gecikme zammı, gecikme faizi gibi cezalarının silinmesi ve pandemi süresince uygulanmaması neden düşünülmemektedir?

5- Okullar açıldığı düşünülse bile her yerde olduğu gibi servislerde de yarı kapasite ile çalışma söz konusu olacaksa, ortaya çıkacak en az yarı orandaki gelir kaybının telafisi konusunda nasıl bir çözüm düşünülmektedir? Servisçi esnafının, yolcu kaybının neden olacağı gelir farkı nispetinde devlet tarafından karşılıksız mali yardımla desteklenmesi düşünülmekte midir?

6- 3 Eylül'e kadar mesleki yeterlilik belgesi almayanların servis taşımacılığı yapamayacağı ve bu belgenin alınabilmesinin de 850 TL maliyetinin olduğu nazara alındığında, 6 aydır hiçbir geliri olmayan, önümüzdeki dönemde de belirsizlikler içinde olan esnafın sırtına böyle bir maliyetin yüklenmesi adil bir uygulama mıdır? Kaldırılması düşünülmekte midir?

7- "Çalıştığımız günlerde Milli Eğitim Müdürlükleri, vergi daireleri, trafik denetleme birimleri, Ulaştırma Bakanlığı gibi birçok kamu kurumunun ilgisine(!) mazhar olurken, mart ayından bu yana kimse halimizi, hatırımızı, derdimizi sormuyor." diyen servisçi esnafının sorunlarına sahip çıkıp beklentilerini karşılayacak hangi çözüm yollarını hayata geçireceksiniz?

karaman milletvekili karaman milletvekili seçim sonuçları karaman milletvekili sayısı karaman milletvekili ünver