KARAMAN VALİLİĞİ DETAYLI İNCELEME İSTEDİ

Karaman'da Sinci Köyü kırsalında yapılması planlanan

Mermer Arama ve Sondaj Çalışmaları ile Mermer Ocağı İşletmesi projesi için Karaman Valiliği, "Çevresel Etki Değerlendirilmesi gereklidir."kararı verdi. 

Karaman Valiliği Kazımkarabekir Sinci köyü yakınlarında Emsal Hayat Mahallesi civarında bulunan Mermer Arama ve Sondaj Çalışmaları, Mermer Ocağı İşletmesi projesinde eleme kriterlerine göre tabi projeler kapsmaında çevresel etkilerini inceleledi.

Karaman Valiliği, söz konusu alanda çevresel etkilerinin daha detaylı incelenmesi amacıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunda "ÇED Gereklidir" kararı verdi. 

Konu hakkında Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;

"25.11.2014 tarih ve 29186 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliğinin Ek-2 listesinde yer alan Karaman İli, Kâzımkarabekir İlçesi, Sinci Köyü, Emsal Hayat Mahallesi civarında bulunan 202000991(3052822Erişim Nolu) ruhsat numaralı alanın 24,99 hektarlık kısmında Makro Mermer Mad. İnş. İth. İhr. Ve Paz. A. Ş. tarafından yapılması planlanan II-B Grubu Mermer Arama ve Sondaj Çalışmaları, Mermer Ocağı İşletmesi ve Pasa Değerlendirilmesi ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi ile ilgili olarak inceleme-değerlendirme yapılmıştır.

Proje tanıtım dosyasında, projenin uygulanacağı alanın ÇED Yönetmeliğinin Ek-5 Duyarlı Yöreler Listesinin 3. Korunması Gereken Alanlar başlığının a) Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri) kapsamında kaldığı (ÇDP'nin 8.2.2.5 Doğal Karakteri Korunacak Alanlar plan hükmünde söz konusu alanlarda, doğal karakterini yansıtan arazi kullanımının sürdürülmesi hedeflenmiş olup, yasal zorunluluklar dışında ifraz yapılamayacağı ve alan içinde bozulmaya neden olacak müdahalelerde bulunulamayacağı, tarımsal amaçlarla kullanılmakta olan özel mülkiyetteki arazilerde ise bu plan ile getirilmiş farklı kısıtlamalar yoksa alanın tarım arazisi niteliğine uygun olarak tarım alanlarına ilişkin plan hükümleri uygulanacağı) belirtilmesinden dolayı önemli çevresel etkiler olabileceği mütalaa edilmiş olup, II-B Grubu Mermer Arama ve Sondaj Çalışmaları, Mermer Ocağı İşletmesi ve Pasa Değerlendirilmesi ve Kırma-Eleme Tesisi Projesine 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği" nin 17. maddesi gereğince Valiliğimizce "Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gereklidir" kararı verilmiştir.

karaman mermer sondaj haber valilik çed rapor