KARAMANLI ÜRETİCİLER SÜT KRİZİNE DİKKAT ÇEKİYOR: FİYAT ARTIŞLARI BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR

Karaman Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dorla ve Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yiğit Dorla, sektördeki sıkıntıları gidermek adına bir araya gelerek yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 2024 yılında hayvancılık faaliyetiyle uğraşan üreticilerin fiyat artışlarındaki beklentilerinin karşılanmamasının sektörü olumsuz etkilediği vurgulandı.

Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Komitesi tarafından açıklanan fiyatların üreticileri üretmeme noktasına getirdiği belirtilen açıklamada, yem fiyatlarındaki sürekli artışlar ve girdi maliyetlerindeki yükselişin hayvan üreticilerini zor durumda bıraktığı ifade edildi. Çuval başına yapılan %30'luk zam ve Ocak ayındaki %14'lük süte verilen zamın, hayvan sahiplerini kesime yönlendirdiği belirtilerek, sektördeki sıkıntıların derinleştiği vurgulandı.

Ayrıca, süt fiyatlarına müdahale edilmemesi durumunda yem fiyatlarındaki aşırı artışların süt piyasasında sıkıntılara neden olacağı ve hayvanların kesime gönderilmesinin kaçınılmaz olduğu ifade edildi. Bu durumun süt krizini tetikleyerek et fiyatlarının hızla yükselmesine sebep olabileceği belirtildi.

Açıklamada, destekleme fiyatlarının zaten yetersiz olduğu ve üzerine bir de tarım sigorta zorunluluğu getirilmesinin üreticilere ek bir külfet olduğu belirtilerek, üreticilere daha fazla teşvik sağlanması ve süt fiyatlarında iyileştirmeler yapılması, yem fiyatlarına müdahale edilerek kontrol altına alınması, desteklemelerdeki sıkıntıların giderilerek üreticilere hak ettikleri tutarların ödenmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, süt kriziyle birlikte köylerden kentlere göçlerin arttığı ve hayvancılıkla uğraşan bir kesimin kalmadığına dikkat çekildi.




karaman haber karaman habercisi karaman haber siteleri karaman haber ajans karaman haber ölenler