ON BİNLER SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Sarıkamış Harekâtı esnasında Allahuekber Dağları'nda şehit düşen 90 bin Mehmetçiğimiz için düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü, 'Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde ' sloganı ile 06 Ocak 2019 Pazar günü Sarıkamış'ta gerçekleştirildi.

Düzenlenen programa; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve eşi Hamdiye Soylu Hanımefendi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Valimiz Sayın Türker Öksüz ve eşi Meral Öksüz Hanımefendi, 65 Dönem UDH Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Erzurum Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaş, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Bakanlıklardan çok sayıda bürokratlar, Sivil Toplum Kuruluşları, şehit ve gazi aileleri ile binlerce vatandaş katıldı. 
 
Yürüyüş toplanma alanında Türkiye’nin dört bir yanından Sarıkamış’a gelen on binlerce vatandaşımızla bir araya gelen Sayın Bakanlar, Sayın Valimiz ve diğer protokol üyeleri, okunan dualar eşliğinde yürüyüşe başlayarak 6,5 kilometrelik yürüyüşün ardından Ay Yıldızlı Tören Alanına geldi.
 
Ay Yıldız Tören Alanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla ile başlayan program; Kur’an-ı Kerim Tilaveti, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’ın mesajlarının okunması ve çelenk sunumunun ardından sırasıyla Valimiz Sayın Türker Öksüz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun konuşmaları ile devam etti.
 
Programda ilk olarak konuşan Valimiz Sayın Türker Öksüz, Sarıkamış Şehitlerini Anma Programlarına katılan tüm katılımcıları Kars’ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.
 
Sarıkamış’ın bütün imkânsızlıklara ve karakışa rağmen Türk askerinin vatanını korumak için inançla ve azimle verdiği mücadeleye tanıklığa davet eden bir hüznün hikâyesi olduğu belirten Sayın Valimiz, tarihte hiçbir ordunun böylesine insanüstü çaba sarf ederek savaşmadığını söyledi.
 
Sarıkamış Harekâtının çok olumsuz şartlar altında gerçekleştiğini belirterek, şehitlerimizin anısını yaşatmak için onların izinden buraya kadar yürüyen gençlere seslenen Sayın Valimiz, gençlere; Sarıkamış’ı, Çanakkale’yi, Sakarya’yı, Dumlupınar’ı, Büyük Taarruz’u ve 15 Temmuz’u hiç ama hiç unutmamalarını söyledi.
 
Konuşmasında Sarıkamış Şehitlerini Anma Programlarında emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Sayın Valimiz, konuşmasını; bu vatan için canlarını feda eden Sarıkamış Şehitleri ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükran anarak bitirdi.
 
Sayın Valimizin ardından konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, yaptığı konuşmada; bu vatan topraklarının hangi şartla altında bizlere miras kaldığını, bugün Sarıkamış’ta daha iyi anladıklarını belirterek: “ Sarıkamış Harekatı’nın 104'üncü yılında vatan için, bayrak için, millet için, şehit verdiğimiz tüm kahramanlarımızı, rahmetle minnetle anıyoruz. Sarıkamış, bu toprakları vatan kılan tarihi dönüm noktalarından birisidir. Sarıkamış'ın bize anlattığı dersler var, miras var. Buradaki kahramanlık destanı ortadadır. Sarıkamış Harekâtı’nın 104'üncü yılında en büyük görevimiz milletimizin refahını yükseltmek, en müreffeh ülkeler liginde, en üst sıralara taşımak olduğunu çok iyi biliyoruz. Her alanda bağımsızlığı güçlendirecek adımlar atıyor, güçlü bir Türkiye'yi inşa ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
 
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu da konuşmasında, şehitlerin bıraktığı emanetin ne olduğunu bilen bir millet olduklarını belirterek: “Biz kolay millet olmadık, büyük bir millet olduk. Dinimiz, inancımız, geleneğimiz, göreneğimizle Çanakkale'mizle, Kut'ül Amare’miz ile 15 Temmuz’umuz ile Kurban ve Ramazan bayramlarında ezan okunurken her birimiz saf tutarak Kabe-i Muazzama'yı hedef alarak büyük bir millet olduk. Fukaranın yanında olarak sadece 780 bin kilometre kareden oluşan ülkesini ve sorumluluğunu bilen bir millet değil, bütün dünyaya haksızlığı haykıran bir millet olduk.

Biz bugün insansız hava aracı üreten, Hürkuş'u üreten millet olduk. Atak helikopteri üreten millet olduk. Dünyada haksızlıklara feryat eden, söz söyleyen, Allah'ın izniyle daha güçlü olarak dünyada sözü hüküm haline gelen bir millet olduk, olacağız inşallah” şeklinde konuştu.
 
Programda son olarak konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu da: “Sarıkamış şehitleri listesine baktığımızda millet olarak en büyük gücümüz zenginliğimizin birlik şuuru olduğunu görüyoruz. İzmir'den Van'a, Hakkari'den Trabzon'a, Diyarbakır'dan Rize'ye vatanın her köşesinden akın eden Mehmetler burada yatıyor. Bu birlik beraberlik sarsılmadan devam edecektir. Kimsenin gücü nifak tohumlarını yeşertmeye yetmeyecektir. Aziz şehitlerimizi emanet ettikleri şuura sahip çıkarak yad edeceğiz. Onların bıraktığı bayrağı hakkıyla taşımak her birimizin en mukaddes vazifesidir. Gereğinde bu vatan için ecdadımız gibi canımızı vermek kadar bu ülkeyi geleceğe taşımak için var gücümüzle gece gündüz çalışmak da boynumuzun borcudur." Şeklinde konuştu.
 
Program, protokol konuşmalarının ardından sona erdi.