Kendilerini sanayici sınıfında tanımlandıramıyor

Yıllar itibarı ile artan ülke nüfusuna paralel olarak gelişen gıda sektöründe soğuk hava depolarına ilgi gün geçtikçe artıyor.

SOĞUK HAVA DEPOCULUĞU SEKTÖRÜ DERTLİ

Bu anlamda Karaman’da soğuk hava depo sistemleri de gittikçe gelişiyor.

Sağlıklı, ekonomik ve sürekli gıdaya erişime olanak sağlayan soğuk hava depoları başta yaş sebze ve meyveler, hayvansal ürünler ve su ürünleri gibi çabuk bozulabilir tarımsal ürünlerin üretimden başlanarak tüketimlerine kadar soğuk ortamlarda muhafaza edilmesine olanak sağlıyor.

Soğuk depolama sürecinin kalitesi gerek üreticiyi, gerek aracıları, gerekse tüketiciyi doğrudan ilgilendiriyor.

Bu anlamda soğutma sektörü giderek önem kazanıyor. Bölgesinde elma rekoltesi başta olmak üzere soğuk hava tesisleri son yıllarda hızla artarken sektör temsilcileri kendilerini sanayici sınıfında tanımlandıramıyor. Karaman’da soğuk hava depolama tesislerini inşa eden firma temsilcileri, Soğuk Havalarına İşletme Ruhsatı alabilirken, kanun kapsamında sanayi sicil belgesi alamıyor. Bunun da sanayici tanımına girebilmesi için ürünü hammadde ile işleme ve modelleyerek ortaya bir ürün çıkarması gerekiyor. Soğuk Havalarda ise ürünler sadece tasnif edilerek muhafaza edebiliyor. Soğuk Hava işlemecileri ise kanun kapsamında bir değişiklik bekleyerek sanayi sicil belgelerini almayı arzuluyor.

Karaman’da zaman zaman soğuk hava deposu alanında sektörün içinde bulunduğu sıkıntılar ve çözüm önerilerine dair istişare toplantıları devam ediyor. 

Karaman'da elma sektörünün genel durumu ve elma hasadının önemine değinilen toplantılarda, ildeki en önemli tarımsal üretim kaynaklarından biri olan elma yetiştiriciliğinin bölgede kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine ciddi katkılar sağladığı biliniyor.

Karaman'da elma yetiştiriciliğinde en az kayıpla tüketiciye ulaştırılmasının hem ülke ekonomisine hem de elma üreticisinin refahına katkılar sağlayacağı ifade edilen istişare toplantılarında elmanın hasadının sağlıklı bir şekilde yapılmasına özen gösteriliyor.

Soğuk hava işletmecileri bir yandan sanayi sicil belgesi alabilmenin umudunu taşırken diğer yandan kurum yetkilileri ve üreticilerle bir araya gelerek sürekli görüş ve önerilerini de dile getiriyor.