KML (Kronik Miyeloid Lösemi) hastalığı nedir? Tedavi ve tanı süreçleri nelerdir?

Kronik Miyelojenik Lösemi, genel olarak 40-50 yaş aralığındaki insanlarda gözlemlenen, kan ve kemik iliğinden kaynaklanan yavaş ilerleyen bir kanser türüdür. Akut lösemi hastalığına oranla genel olarak daha az risklidir.

Kronik Miyelojenik Lösemi kemiklerin içindeki yumuşak doku olan kemik iliğinin normalden çok akyuvar üretmesi sonucu oluşan yavaş ilerleyen bir kanser türüdür. Peki, tedavisi nedir? Kronik Miyeloid Lösemi tekrarlar mı? Kronik Miyelojenik Lösemi hakkında merak edilen ve bilinmesi gereken herşey yazının devamında!

KML (Kronik Miyeloid Lösemi) Nedir?

Kronik Miyeloid Lösemi KML hastalığı lökosit olarak adlandırılan beyaz kan hücrelerinin kanseridir. Akut ve kronik olmaz üzere iki tip lösemi vardır. Akut lösemi birden ortaya çıkar, hızlı ilerler ve hastayı halsiz bırakır. Kronik lösemi ise daha yavaş seyirlidir. Akut lösemide kandaki lökosit sayısı düşük, normal ve yüksek olabilir. Kronik lösemide ise kandaki lökosit sayısı artar.

Kronik Miyeloid Lösemi Nedenleri Nelerdir?

Kronik Miyeloid Lösemi hastalığı geçirenlerin %95’inde kromozomlarında bir kusur bulunur. Philadelphia kromozomu adıyla da anılır. Bu bozukluk, iki kalıtsal yapının kalıtımsal değişimi ile meydana gelir. Bunun sonucu olarak da yeni akyuvar üretiminin kontrolünü sağlayan Abl proteini sürekli aktif kalır. Bu nedenle de çok sayıda ve anormal yapıda kan hücresi oluşur.