2019 YILININ İLK MUHTARLAR TOPLANTISI, VALİMİZ SAYIN HÜSEYİN AKSOY'UN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

İlimiz genelinde belirlenen mahalle muhtarlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen 2019 yılı Ocak ayı Muhtarlar Toplantısı, Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy'un başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik Akçakoca toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un yanı sıra, Vali Yardımcıları Dursun Balaban ve Suat Yıldız, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, daire müdürleri ile ilimiz genelinde belirlenen 170 mahalle muhtarı katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “Bu ayki Muhtarlar Toplantımızı Valiliğimiz koordinasyonunda bütün ilçelerimizden muhtarlarımızın katılımlarıyla gerçekleştiriyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Her ay bir ilçemize gitmek suretiyle muhtarlarımızı orada dinliyorduk. Bu ay ilçelerimizdeki muhtar arkadaşlarımızı buraya davet ederek, bu toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu toplantımızın diğer toplantılarımızdan biraz daha farklı olan tarafı ülkemizin uyuşturucu ile mücadele konusunda başlatmış olduğu çalışmaları, yapmış olduğu faaliyetleri ilgili kurumlarımızın bazı değerlendirmelerini muhtarlarımızla paylaşmak üzere toplanmamızdır.
 
BU DÖNEMDE OKUMAZ YAZMAZ BİR NÜFUSUN VARLIĞINI KABUL ETMEK İSTEMİYORUZ.
 
Eğitim konusunu yine gündemimize alıyoruz ve okul çağında olup okula devam etmeyen hiçbir öğrencimizin kalmaması adına çalışmalarımızı en üst noktaya taşımayı hedefliyoruz. Bu bakımdan muhtarlarımızın kendi bölgelerinde okul çağında olup okula devam etmeyen bir öğrenci olduğu takdirde bunları kaymakamlığımıza veya milli eğitim müdürlüğümüze bildirmelerini istiyoruz. Okula kaydı olduğu halde uzun süre devam etmeyen öğrencilerimiz olabiliyor. Uzun süre devam etmeyen öğrencilerimizde bizim için okula hiç gelmemiş şeklinde değerlendirebileceğimiz konumdadır. Bunlarında tespitleri ve okula kazandırılması konusunda muhtar arkadaşlarımızdan gerekli desteği bekliyoruz. Okul çağını geçmiş çocuklarımız olabilir. Bu çocuklarımızı açık ortaokul veya açık liseye yazdırabiliyoruz. Artık bu dönemde okumaz yazmaz bir nüfusun varlığını kabul etmek istemiyoruz.  Bu yönde yürütülen ve başlatılmış olan çalışmalar var. Okuma yazma seferberliğine herkesin katkı vermesini istiyoruz. Özellikle muhtarlarımızdan kendi bölgelerinde okumaz yazmaz varsa bunları mutlaka kaymakam arkadaşlarımıza bildirmelerini istiyoruz. Okullaşmada hedefimiz %100. Okul öncesinde 5 yaş grubunda Kocaeli olarak bu yıl %100’ü yakalamak gibi bir hedefimiz var. 5 yaş grubunda anaokuluna gitmeyen hiçbir çocuğumuz kalmamalı. Bu konuda bölgenizde eğer 5 yaş grubunda anaokuluna gitmeyen çocuk varsa bunları mutlaka kaymakam arkadaşlarımızla paylaşın. Halk Eğitim faaliyetlerini yaygınlaştırmak istiyoruz. Muhtarlarımızın bu konudaki taleplerini Halk Eğitim Müdürlerimiz, ilçe milli eğitim müdürlerimiz imkanlar ölçüsünde karşılayacak, farklı alanlarda kursları bundan sonra daha yoğun bir şekilde açacağız. Bölgenizde yaşayan insanların talepleri varsa bunları Halk Eğitim Müdürlüklerimize aktarmanızı istiyoruz.
 
ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE OKULLARINA GELMELERİ VE OKULLARINDAN DA GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE EVLERİNE DÖNMELERİ TEMEL AMACIMIZDIR.
 
Okullarımızın güvenliğini önemsiyoruz. Okullarımızın etrafında öğrenci olmayan kişi veya grupların beklemelerini bir Valilik Emri ile yasakladık. Bu yasağa aykırı davranışlar var ise onlarla ilgili birimlerimiz gereken işlemleri yapıyor. Ders saatlerinde çocuklar eğer bir internet kafe de iseler o kafe ye işlem yapıyoruz. Okul çevresinde tek dal gibi sigara satışlarını yasakladık. İlgili birimlerimiz bunların takiplerini yapıyor ve bu tür tespitlerimiz olduğu takdirde en üst seviyede yaptırımları gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz. Okullarımızın kamera sisteminin MOBESE sistemine entegresiyle ilgili Kocaeli genelinde hassasiyet taşıyan 10 tane okula kamera işlemlerini yapmaya devam ediyoruz. Mevcut okullarımızın kamera sistemlerini kendi içerisinde oluşması konusunda yapılan çalışmaları takip ediyoruz. Çocuklarımızın güvenli bir şekilde okullarına gelmeleri ve okullarından da güvenli bir şekilde evlerine dönmeleri temel amacımızdır. Özellikle servis araçlarının güvenliklerinin sağlanması konusunda gerek milli eğitim müdürlüklerimiz, gerekse emniyet ve jandarma birimlerimiz büyük bir hassasiyetle çalışmalarını sürdürüyor. Kış şartlarında kar lastiği takıp takmadığını ve diğer tedbirleri alıp almadıklarını da yapılan denetimlerde ayrıntılı bir şekilde görüyoruz.
 
KOCAELİ GENELİNDE NÜFUSUMUZUN  %42,8’İ YENİ KİMLİK KARTLARINI ALMIŞ DURUMDA.
 
Nüfus müdürlerimiz yeni kimlik kartlarını veriyor. Kocaeli genelinde nüfusumuzun  %42,8’i yeni kimlik kartlarını almış durumda. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın vatandaşlarımızı bilgilendirmeleri ve uyarmaları da önem taşımaktadır. Bütün ilçelerimizde pasaport ve ehliyet işlemleri de yine nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir. Nüfus müdürlüklerinde personel sayımızın artırılması konusunda gerekli çalışmalar yapıldı.
 
Son dönemlerde çok az da olsa Karadeniz bölgesinin yasadışı göç konusunda kullanılan bir bölge haline getirilme gayreti var. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın kendi bölgelerinde tanımadıkları yabancı kişiler varsa bunları mutlaka güvenlik birimlerimize aktarmalarını istiyoruz.
 
Sağlık hizmetlerini hastanelerimiz, aile hekimliklerimiz, sağlık müdürlüklerimiz aracılığı ile vatandaşlarımıza sunuyoruz. Çocuklarımızın düzenli aşılarının yapılması ve olması gereken çalışmaların zamanında gerçekleştirilmesi bakımından ailelerimiz ve sağlık birimlerimizle işbirliği içerisinde çalışmalarımıza destek vermenizi istiyoruz.
 
İlçelerimizde faaliyette bulunan İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız ihtiyaç sahibi olan insanlarımıza gerekli destekleri veriyor. Bu vakıflarımıza müracaat etmemiş ama fakir olduğunu değerlendirdiğimiz vatandaşlarımız varsa bunları kaymakamlıklarımıza bildirmenizi istiyorum. Bazen gerçekten ihtiyacı olduğu halde çeşitli nedenlerle vakıflara başvurmamış insanlarımız olabiliyor. Bu tür nitelikte vatandaşlarımız varsa lütfen bunları bizlerle paylaşın.
 
KOCAELİ GENELİNDE YAŞAYAN ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI TEK BİR ENGELLİ BİLGİ BANKASI SİSTEMİNDE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ.
 
Kocaeli Valiliği olarak yeni bir çalışma başlattık. Kocaeli genelinde yaşayan engelli vatandaşlarımızı tek bir engelli bilgi bankası sisteminde buluşturmak istiyoruz. İlgili kurumlarımıza müracaat etmiş ve engellilikle ilgili işlemlerini yaptırmış olan vatandaşlarımızın bilgilerini ilgili kurumlarımızdan temin etmek suretiyle çalışmalarımızı belirli bir aşamaya getirdik. Ancak engelli olduğu halde başvuruda bulunmamış, devletin onlara tanıdığı bir takım haklardan faydalanmamış olan insanlarımız varsa muhtar arkadaşlarımızdan talebimiz bunları kaymakamlıklarımıza bildirmenizi istiyoruz. Engelli vatandaşlarımız bizler için önemli. Bunların engel durumları, hangi tür engelle baş başa kaldıklarını bilmek ve onların sorunlarının çözümü noktasında ortak bir çalışma anlayışını harekete geçirmek için bu Engelli Bilgi Bankamız ile ilgili çalışmayı İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütüyoruz. Kaymakamlıklarımızda bununla ilgili çalışmalarımız yürütülüyor. İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda hastanelerimizde belirli birimlerimiz evde sağlık hizmeti sunmaktadır. Yatalak ve hastaneye gidemeyecek durumda olan vatandaşlarımıza belirli aralıklarla sağlık çalışanlarımız hizmet götürüyor.  Bölgenizde bu tür hastalar varsa İlçe sağlık müdürlüklerimize iletmenizi istiyoruz.
 
15-69 YAŞ GRUBUNDAKİ HEDEF KİTLEMİZ 671 BİN KADINIMIZDIR.
 
Valiliğimiz koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğümüzün çalışanlarıyla oluşturduğumuz  Kadın Sağlığı ve Eğitimi projemiz var. Buradaki temel amacımız 15-69 yaş grubundaki bütün kadınlarımıza ulaşmak ve onları belirli alanlarda bilgi sahibi yapmak. 15-69 yaş grubundaki hedef kitlemiz 671 bin kadınımızdır. Bugüne kadar ulaştığımız kişi sayısı 259 bin 658’dir. Yani hedef kitlemizin %38,6’sına ulaşmış durumdayız. Amacımız bütün kadınlarımıza ulaşmak. Kendi bölgelerinizdeki kadınlardan bu eğitimi almamış olanlar varsa İlçe sağlık müdürlüklerimizden koordine olmak suretiyle bu eğitimi almaları konusunda muhtar arkadaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var.
 
Valiliğimizde Açık Kapı Sistemi var. Valiliğimizin hemen girişinde Açık Kapı konusunda 3 personelimiz görev yapmaktadır. Vatandaşlarımızın doğrudan yada internet üzerinden yapacağı başvurular alınmakta ve ilgili birimlere aktarılarak, vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü noktasında gayret gösterilmektedir. Muhtarlarımızın bu Açık Kapı Sisteminden bilgi sahibi olmaları ve vatandaşlarımızın çeşitli alanlarda sorunları varsa bunlara çözüm üretilmesi anlamında Açık Kapı sistemine yönlendirilmelerini istiyoruz.
 
ÇOCUKLARIMIZIN SOKAKTA ÇALIŞMALARINI VE DİLENMELERİNİ İSTEMİYORUZ.
 
Valiliğimiz koordinasyonunda yürüttüğümüz bir başka çalışmada sokakta çalışan ve dilenen çocukların kalmaması adına başlattığımız faaliyetler var. Biz sokakları tehlikeli olarak görüyoruz. Çocuklarımızın sokakta çalışmalarını ve dilenmelerini istemiyoruz. Bu tür çocuklarımızı tespit ettiğimizde ilk tespitse ailelerine teslim ediyor ve tebligat yapıyoruz. 2. veya 3. kez yakaladığımızda onlarla ilgili idari para cezası uyguluyor ve Savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Temel amacımız; çocuklarımızın bu tür olumsuz etkilenebilecekleri ortamlardan uzak kalmalarını sağlamaktır. Bugüne kadar 900’e yakın çocuğumuza sokakta işlem yapıldı. Sokakta çalışan çocuk artık görmüyoruz ve görmemeliyiz. Kendi bölgenizde böyle bir durum söz konusu olduğunda bunu güvenlik birimlerimiz veya kaymakam arkadaşlarımızla paylaşmanızı istiyoruz.
 
İMAR BARIŞINA BAŞVURU SÜRESİ 15 HAZİRAN 2019 TARİHİNE KADAR UZATILDI.
 
Kamuoyunda İmar Barışı olarak adlandırılan uygulama yeni kararname ile 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. İmar Barışına başvurmak isteyen vatandaşlarımızın bu konuda bilgilendirilmesi konusunda muhtar arkadaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Valiliğimizin girişinde İmar Barışı ile ilgili görevli arkadaşlarımız müracaat edecek olan vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Bu sadece daha önce yapılmış binaları kapsamaktadır. Son dönemde yapılmış veya yapılacak olan binalarla ilgili başvuru kabul edilebilir değildir. Bununla ilgili bir tespit yapıldığında ise haklarında gerekli işlem uygulanacaktır.
 
SIFIR ATIK PROJESİ KAPSAMINDA KOCAELİ OLARAK DAHA İYİ BİR KONUMA GELMEK İSTİYORUZ
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinasyonunda Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Türkiye’de başlatılmış olan Sıfır Atık projesinde Kocaeli olarak önemli çalışmalar ortaya koyduk. Valiliğimiz, kaymakamlıklarımız ve bütün kamu kurumlarında Sıfır Atıkla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Her ilçede ilk aşamada birer siteyi bu kapsama dahil ettik. Şimdi 2. Sitelerin Sıfır Atık projesi kapsamına dahil edilmesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde bunu daha da yaygınlaştırmak suretiyle Sıfır Atık projesi kapsamında Kocaeli olarak daha iyi bir konuma gelmek istiyoruz. Atıkların geri dönüşüme kazandırılması ve ekonomik anlamda bu atıkların bir kaynağa dönüşmesi önemlidir.
 
 
 
Önceki dönemler de sadece trafikte görevli polis ve jandarmamız trafik ihlallerinde para cezası kesebiliyordu. Sayın Bakanımızın talimatıyla bu noktada bütün polislerimize, jandarmamıza trafik ihlali konusunda para cezası kesme yetkisi verdik. Bu yetki ile polis ve jandarmamız özellikle 3 noktada trafik ihlali olduğu taktirde para cezası uygulayacaklar. Araç kullanırken telefonla konuşmak, emniyet kemeri takmama ve makas tabir ettiğimiz tarzda trafiği tehlikeye sokma durumlarında cezai işlem uygulanacak. Bu konuyu muhtar arkadaşlarımızın da bilmesi ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmelerini istiyoruz. Bizimde amacımız ceza kesmek değil. Amacımız; kazaları önlemek, daha az can ve mal kaybının yaşanmasına katkı sunmaktır.
 
İLİMİZDE YAKLAŞIK 52 BİN CİVARINDA SURİYE KÖKENLİ VATANDAŞIMIZ BULUNUYOR.
 
Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de Suriye kökenli vatandaşlarımız var. Yaklaşık 52 bin civarında Suriye kökenli vatandaşımız bulunuyor. Ağırlıklı olarak Gebze ve Darıca olmak üzere tüm ilçelerimizde yaşıyorlar. Bu insanlarımıza ülke olarak kapılarımızı açtık. Bu sıkıntılı süreçlerinde yaptığımız çalışmaları zaman zaman sabote etmeye kalkan kesimler olabilir. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın da duyarlı olması ve ilgili birimlerimizle diyalog içerisinde olmalarını istiyoruz.
 
Milli Eğitim Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ortaklaşa yürütmekte olduğu sportif yeteneklerin test edilmesi ile ilgili bir çalışmayı Kocaeli geneli olarak yürütüyoruz.  Muhtar arkadaşlarımızın da bu konularda duyarlı olmaları ve yürütülen çalışmalara gerekli, desteği vermelerini istiyoruz.
 
UYUŞTURUCU KONUSUNDA YENİ BAĞIMLILIKLARIN OLUŞMAMASI, UYUŞTURUCUYA OLAN İLGİNİN AZALTILMASI KONUSUNDA VALİLİĞİMİZCE YÜRÜTÜLEN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VAR.
 
Bugünkü toplantımızın ana gündem maddelerinden biri olan uyuşturucu ile mücadele konusunda Kocaeli Valiliği olarak çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle sürdürüyoruz. Uyuşturucu konusunda yeni bağımlılıkların oluşmaması, uyuşturucuya olan ilginin azaltılması konusunda Valiliğimizce yürütülen önemli çalışmalar var. Bağımlılıkla Mücadele konusunda İl Koordinasyon Kurulumuz var. Bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanımız olmak üzere devletimizin bütün kurumları büyük bir hassasiyet içerisinde çalışıyor.  Uyuşturucu ile mücadele konusunda güvenlik birimlerimiz bu hassasiyeti en üst seviyeye taşımak suretiyle çalışmalarını gerçekleştiriyor. Kocaeli olarak epey mesafeler aldık. Uyuşturucu ile mücadelede sadece polisiye tedbirlerle bir noktaya kadar geçerli oluyor.  Bunun dışında bir çok kurum ve kuruluşa da önemli görevler düşüyor. İlimizde eksikliğini hissettiğimiz AMATEM ve ÇEMATEM yapılması ile ilgili de önemli bir aşamaya gelindi. Önümüzdeki süreçte de bununla ilgili çalışmalar çok daha hızlı devam edecektir.” diyen Sayın Valimiz, toplantının yararlı geçmesi temennisinde bulundu.
 
 
Konuşmaların ardından Yeşilay Yönetim Kurulu üyesi Murat Usluoğlu Yeşilay’ın faaliyetleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Besim Güral’ın  narkotik suçlar ve uyuşturucu ile ilgili yaptığı sunumun ardından  Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, muhtarlarımızın sorun ve taleplerini dinleyerek, gereğinin yapılması ve takip edilmesi hususunda orada hazır bulunan kurum müdürlerine  talimat verdi.