KONYA EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ TAYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ ANMA ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Konya İl Başkanlığı, İl Halk Kütüphanesi çatısı altında Vecihi Hürkuş' un konu edinildiği bir fotoğraf sergisi ve söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Hakan Topçu, Vecihi Hürkuş' un gerek hayatı gerekse engeller karşısındaki azmiyle herkese örnek olası bir insan olduğunu vurguladı.

Topçu, “Katıksız bir Türk milliyetçisi, havacılığa ömrünü adamış, yılmadan, usanmadan her türlü engellemelere rağmen uçaklar imal eden, uçaklar uçuran, pilot okulu, havayolu şirketi kuran, bedeller ödeyen çılgın havacı, efsane insan, Türk insanının neler başarabileceğinin bir örneğidir.” şeklinde konuştu.

Topçu konuşmasını şu ifadeler ile sürdürdü: “Gelecek kuşaklarımıza efsane pilot Astsubay Vecihi Hürkuş gibi kahramanlarımızı tanıtmak, teknik ve ekonomik  imkansızlıklarda bile neler yapılabileceğine örnek yaratmak, geleceğin havacılarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla pilot, mühendis, Astsubay tayyareci Vecihi Hürkuş’ u anmayı, yaşamını Kahraman Türk silahlı kuvvetlerine adamış biz emekli Astsubayların milli bir görevi olarak kabul ediyoruz.” Başkan Topçu’ nun konuşmasının ardından Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, emekli astsubay- araştırmacı yazar Mustafa Kılıç ve emekli astsubay- araştırmacı yazar Bahri Kılınçel’ in katılımları işe gerçekleştirilen söyleşide Vecihi  Hürkuş  konuşuldu.

Kürsüye davet edilen  Tayyareci  Vecihi   hürkuş  müzesi   derneği başkanı  başkanı   Avukat  Bahadır  gürer  şöyle konuştu   “ İstanbul’dan  Konya’ya  davet edilmenin  mutluluğu içindeyim . bu nedenle Konya  Temad   başkanı  ve arkadaşlarına  teşekkür ediyorum.

Vecihi bey Başöğretmendir, Pilottur, özellikle kendi  kurduğu  havayolunun pilotudur, sadece pilot değil Teknisyendir. Atatürk’ün  çağrısı üzerine  Almanya’ya gönderilmiş  uçak mühendisi olmuş, daha önce   Yedi adet  uçak imal etmiş   olması  ve   Komtaş ve  Hunkers   deneyimleri   nedeniyle Almanlar  kendisine çok büyük ilgi göstermiş   ve    dört  yıllık  Wiemer    mühendislik  okuluna  üçüncü  sınıftan başlatmışlardır.  Bürokrasi  bunu  reddetmiştir.  Vecihi bey benim  meslektaşımdır.  Ben avukatım  Vecihi   bey  kendisini  mahkemelerde  savunmuş   ve  mühendislik diplomasını kabul ettirmiştir.

Vecihi beyi  en iyi anlatan kendisinin  arkadaşına verdiği bir fotoğrafın arkasına yazılan sözdür.”Türk  havacılığının  çalışmak için çırpınan  bir Hizmetkarı  “ Vecihi bey uçakları  ben yaptım, ben uçurdum diyen bir insan değil  mütevazi  bir insandır.

Konuşmacı  araştırmacı  yazar  Mustafa kılıç  ise “ ben  havacı bir emekli astsubay olmaktan ve Tayyareci   Vecihi hürkuş  müzesi derneği üyesi olmaktan gurur  duyuyorum.  Ayrıca  Etimesgut  Temad   üyesiyim.  Konya’dan  böyle bir çağrı yapılınca koşarak geldim. Vecihi hürkuş  özellikle  Türk tayyare cemiyetine kuruluşunda büyük emekleri olan değerli bir  insandır. Cemiyete   kaynak sağlamak için yurt gezileri yapmış , uçaklara halkı bindirmiş, gezdirmiş  ve halkın büyük katılımın sağlayarak  yüzlerce uçak alınmasını sağlayan insandır.”

Konuşmacı  Araştırmacı   yazar  Bahri  kılınçel  “ Kafkas  cephesinde  Rus uçaklarını düşürdüğü esnada  aynı cephede birlikte savaşan Alman pilotlar  bahaneler bularak  uçmak  istemezler . Komutan  bunu  Vecihi Hürkuş’a  bu durumu sorduğunda  Vecihi bey  uçağına atlar  ancak uçak  arıza  gösterir , yere iner  bakar   uçağın  benzin deposuna    Alman  dergi parçasının sıkıştırılmış  olduğunu görür. Almanlar kendisine  ölümcül bir tuzak hazırlamışlardır.

Vecihi hürkuş için  Kadıköy  belediyesi  kadıköyde  VECİHİ HÜRKUŞ  anıtı   açmış, Konya belediyesi  Türk yıldızları parkında   Vecihi hürkuş  anıtı  açmışlardır. Çankaya belediyesi  Vecihi hürkuş   Parkı açmışlardır.  Türk  hava kuvvetleri komutanlığı  üç yıldır  Vecihi hürkuş   ödülü  vermektedir. İmal edilen hürkuş uçağımız  havada görücüye çıkmıştır.

Tören  katılımcılara  şilt takdimi ile sona ermiştir. 25 OCAK 2018  PERŞEMBE  SAAT  14.00