Kolesterol nedir? Kolesterol bulunan yiyecekler hangileridir?

Normal seviyeye sahip ise vücut için gerekli bir madde olan kolesterol, yüksek değerlere ulaşması halinde kişilerde ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Siz de sağlık açısından önemli bir madde olan 'Kolesterol ne demek ve hangi besinlerde bulunur?' gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız mutlaka yazımıza göz atmalısınız.

Kolesterol sağlığı ciddi boyutlarda tehdit eden kandaki bir maddedir. Üstelik ilerleyen yaşla beraber daha da dikkat edilmesi gereken bir hale bürünür. Peki kolesterol hangi besinlerde bulunur? Özellikle hangi besinleri tüketirken dikkat etmeliyiz? Gelin birlikte inceleyelim.

Herkesin Korkulu Rüyası Kolesterol Ne Demektir?

Sağlık problemlerine sebep olan kolesterol yağ benzeri bir maddedir. Ancak bu maddenin her türlüsünün kötü olduğu söylenemez. Çünkü kolesterol iyi ve kötü kolesterol olmak üzere iki türe sahiptir. Vücut bazı hormonları ve vitaminleri sindirebilmek için kolesterole ihtiyaç duyar. Bu sebeple de kolesterol vücut hücrelerinde olması gereken bir maddedir. Sağlık açısından olumsuz etkilere sahip olan kötü kolesterol ise vücut dengesini alt üst edebilir.

İyi Ve Kötü Kolesterol Nedir?

Kolesterol kanda tek başına bulunmaz ve bir proteine yapışık şekilde bir yerden bir başka yere vücut içerisinde taşınır. Bu proteinlere de lipoprotein denir. Vücudumuzda bulunan beş çeşit lipoproteinden sadece iki çeşidi ile kolesterol taşınır. Bunlardan biri iyi huylu diğeri ise kötü huylu kolesterol taşıyan proteinlerdir. LDL ve HDL kolesterol nedir diye merak ediyorsanız; onlar kanda proteinlerle taşınan kolesterol türleridir. Peki bu durumda iyi kolesterol nedir? İyi kolesterolün tıptaki karşılığı HDL kolesteroldür. İyi kolesterol faydalı yağları proterinler yardımıyla kan içerisinde sindirim organlarına kadar taşır. Çünkü bu yağların da sindirilip tekrar kana karışması gerekir. Kötü kolesterol olarak bilinen kolesterol türü ise LDL’dir. LDL kolesterolün asıl görevi ise; bir yağ çeşidi olan trigliseritleri atardamarlarda taşımaktır. Eğer LDL kolesterol seviyeniz çok yüksekse zamanla damarlarınızın duvarlarında yağ ve kan pıhtısı birikintisi başlayabilir.