Konya, Cumhuriyet Tarihinin İhracat Rekorunu Kırdı

Konya, 2023 yılında gerçekleştirdiği 3 milyar 305 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek dış satım rakamını elde etti.

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, şehrin başarılı performansını değerlendirdi.

Başkan Mustafa Büyükeğen, yaptığı açıklamada, Konya'nın son 8 yılda ihracatını sürekli olarak artırdığını belirterek, bu süreçte yaşanan zorluklara rağmen pandemi döneminden küresel ekonomik zorluklara kadar birçok olumsuzluğa rağmen Konya'nın başarılı bir performans sergilediğini vurguladı. İhracatın 2023 yılında yüzde 1,4 arttığını ifade eden Büyükeğen, "Konya, 2024 yılında da ülkemizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat alanlarındaki büyümesine katkı sağlamaya devam edecek" dedi.

İhracatın yüzde 94'ünün sanayi ürünlerinden oluştuğunu belirten Büyükeğen, en fazla ihracatın makine ve aksamları sektöründe gerçekleştiğini söyledi. Toplam ihracatın yüzde 62'sini oluşturan ilk üç sektörün makine ve aksamları, otomotiv ve aksamları, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar olduğunu açıkladı.

Başkan, Konya'nın 2023 yılında dünya genelinde 195 ülkeye ihracat yaptığını belirterek, en fazla ihracatın Rusya'ya gerçekleştiğini, diğer önemli pazarların ise Irak, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Polonya, İran, Cezayir, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan olduğunu paylaştı.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, küresel ekonomideki zorluklara rağmen Konya'nın 2023 yılında Türkiye ortalamasının üzerinde bir ihracat performansı sergilediğini belirtti. Öztürk, "Konya, ülke ekonomisine katkısını sürdürerek, küresel ticaretin azalma eğiliminde olduğu bir dönemde başarıyla yoluna devam etmiştir" dedi.

karaman haber karaman habercisi karaman haber vefat edenler karaman haber ajansı karaman haber gündem