"Vefatının 10. Yılında Celalettin Kişmir" konuşuldu

Prof.Dr. Saim Sakaoğlu: 'Devlet memuriyeti görevinden dolayı Celalettin Kişmir; Cemir, Şakir takma adlarıyla gazetelerde yazılar yazmıştır. TDK ve Türk Kütüphaneciler Derneğinde görev yapmıştır.'

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırmaları Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Prof. Dr. Mustafa Özcan ve Prof. Dr. Saim Sakaoğlu tarafından “Vefatının 10. Yılında Celalettin Kişmir” konulu bir konferans verildi.

Konya’nın özel insanlarından biri olan Celalettin Kişmir’e dikkat çeken Mustafa Özcan “1950-1970 yılları arasında Ekokon ve Yeni Konya gazetelerinde yazılarına rastlıyoruz. Fıkra yazarlığı, hikâye ve romancılığı ön plana çıkıyor. Orhan Veli ile ilgili yazısı büyük ilgi çekmiştir. Nurullah Ataç ile mektuplaşmıştır. Kişmir, Peynir Gemisi isimli hikâye kitabında 19 hikâyesine yer verir. Hikâyelerinde akıcı bir üslup kullanır. Klasik hikâye tarzının dışında politik kaygı duymadan eser vermiştir. Bu Şehirde Bir Adam isimli romanında ise sevinç, üzüntü ve korkularını anlatır. Romanında diyaloglara fazla yer vermez.” dedi.

KONYA KİTAPLIĞI

Celalettin Kişmir’in Konya Kitaplığı’nın oluşturulması için 1962 yılında kaleme aldığı yazı üzerinde duran Özcan; kitaplık 1916’da ilk açıldığında 2 bin kitap bulunurken şimdi kitap sayısı 40 bine ulaşmıştır. Kitaplıkta 16 görevli bulunmaktadır. Konya Kitaplığı; Süleymaniye ve Beyazıt Kitaplıklarından sonra üçüncü sıradadır. Kitaplıkta çocuk bölümü açılmış ancak açılan bölümün kıymeti bilinememiştir. Kitaplıktan kitap alanlar kitaplar üzerine çeşitli notlar düşmüşler, Kişmir yazılarında bunlara yer verir. Yazı yazmak onun için vazgeçilmez bir durumdur.

HER KÖYE BİR KİTAPLIK

Kişmir, Konya basınının ve kütüphaneciliğinin duayen bir ismidir. Kitaplık açıldığında komşulara çay partisi verilerek kitaplık tanıtılmıştır. Cezaevinde 11 Nisan 1964 tarihinde kitaplık oluşturulmuş, buralara çocuk kitapları da gönderilmiştir. Özcan, Kişmir’in okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması için yaptığı faaliyetler üzerinde şu bilgileri verdi: ”Köylünün kitap okuması için 200 köye 50 bin kitap ulaştırılmıştır. Ilgın kaplıcalarında çadır içinde kitaplık oluşturulmuştur. Kitaplıklarda aynı zamanda okuma-yazma kursları da açılmıştır. İngiltere gezisindeki gözlemlerini gazetelerde yayınlamıştır. İngiltere’de her köyde bir kitaplık bulunmaktadır. Köy halkı buradan yararlanmaktadır. Bu okuma alışkanlığını kendisi Konya’da uygulamaya çalışmıştır.”dedi.

GAZİ’NİN KONYA ZİYARETİ

Özcan, Kişmir’in yazılarından çeşitli örnekler vererek bir anısı üzerinde durdu :“Gazi’nin Konya ziyaretinde halk akın akın Mimar Muzaffer Caddesi’nden valilik binasına gitmektedir. Valilik binası önünde mahşeri bir kalabalık vardı. Halk ‘yaşa, var ol’ nidalarıyla Gazi’yi selamlıyordu. Atatürk gerçekten Konya’yı severdi.”dedi.

İkinci konuşmacı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu yakından tanıdığı Celalettin Kişmir’in hayatı hakkında bilgiler verdi. Kişmir; 1916’da Antalya İbradı’da doğdu. Babası Avukat İzzet Cemal Bey; annesi, Sadık Kadı Efendi’nin kızı Emetullah Suat Hanım’dır. İlk evliliğini 53 yaşında Naciye Hanım ile yapmıştır. Naciye Hanım’ın 1974 yılında ölümünden sonra iki kızının annesi Mekpare Hanım ile evlenir. Kütüphane Müdürü Mesut Konam emekli olunca yerine Celalettin Kişmir kütüphane müdürlüğüne getirilir. 1979’da köy kütüphanelerini incelemek üzere Bulgaristan’a gönderilir. Burada köy kütüphanelerinin kuruluşu ile ilgili gözlemlerde bulunur.

KİŞMİR’DEKİ İSTANBUL SEVGİSİ

Kişmir’in İstanbul sevgisi üzerinde duran Sakaoğlu, İstanbul’da Ali Emiri’nin Millet Kütüphanesi’nden emekli olduktan sonra Galatasaray Lisesi Kütüphanesi’ni düzenlemiştir. Galatasaraylılar ona “Üstün Hizmet Ödülü” vermiştir. Konya Gazeteciler Cemiyeti kendisine plaket vermek istemiş ancak ömrü vefa etmemiştir. Kişmir’in yazılarının değeri sağlığında bilinmesi gerekirdi. 4 sayfa olarak çıkan Yeni Konya gazetesinin ikinci sayfasında yazıları yayınlanırdı. Devlet memuriyeti görevinden dolayı Celalettin Kişmir; Cemir, Şakir takma adlarıyla gazetelerde yazılar yazmıştır. TDK ve Türk Kütüphaneciler Derneğinde görev yapmıştır.

Saim Sakaoğlu konuşmasının sonunda kendi değerlerimize yaşarken sahip çıkmamız gerektiğini, bu insanları anmanın boynumuzun borcu olduğunu belirtti. Gazeteci Seyit Küçükbezirci ve Kütüphaneci Hasan Yüğrük Celalettin Kişmir ile ilgili anılarını anlattılar. Program sonunda Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci tarafından Prof. Dr. Mustafa Özcan’a, Koyunoğlu Müzesi Müdürü Hasan Yaşar tarafından Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na günün anısına hediye takdim edildi.