KÖPEK TUTKUSU İŞİ OLDU

KARAMAN'DA yetiştirilen kangal köpekleri ilgi görüyor. Yıllar önce köpek yetiştiriciliği ile bu işi hobi haline getiren

KÖPEK TUTKUSU İŞİ OLDU, KARAMAN’DA KANGAL CİNSİ KÖPEKLER YETİŞTİRİLİYOR

KARAMAN’DA yetiştirilen kangal köpekleri ilgi görüyor. Yıllar önce köpek yetiştiriciliği ile bu işi hobi haline getiren Saffet Urgancı ve iş insanı Ahmet Sonkur’un yatırım desteği ile 10 bin metrekarelik çiftlikte kangal cinsi köpeklere bakılıyor.

KANGALLAR HEYBETLİ YAPILARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Baktığı tesislerde saf ırk kangal cinsi köpekler yetiştiren Urgancı’nın bu köpeklere genellikle yurt dışından da rağbet oluyor.

Yükseldiği zaman insan boyunu aşan kangal cinsi köpeklerle sevgi bağını da kuran Urgancı, saf ırk olan Kangal cinsi köpeklere çok sayıda kişinin özel ilgi gösterdiğini söyleyerek bu durumdan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Köpeklere verdiği bakım ve gösterdiği ilgi karşısında Karaman’da hayvan severlerin de takdirini kazanan Saffet Urgancı;

 “20 yıl önce bir merakla başladığım köpek tutkusu beni bugünlere getirdi. Elimizdeki ırkın nadir olması nedeniyle son yıllarda köpek yetiştirme işini kapsamlı bir şekilde yapmaya karar verdim. Kurduğumuz iki çiftliğimizde de şuan köpek üretimi yapıyoruz. İki köpekle başladık ve şimdi onlarca köpeğimiz var. Elimizden geldiğince de en iyi köpekleri üretmeye ve yetiştirmeye uğraşıyoruz. Çiftliğimizde ürettiğimiz köpeklere genellikle yurt dışından ciddi talepler oluyor. Köpek fiyatları ise eniklerine göre değişebiliyor. Bunun sebebi de bakımından dolayıdır. Yaş ve boyuna göre fiyatlar 10 bin dolardan başlayıp yukarı doğru gidiyor” ifadesini kullandı.

Yetiştirici Urgancı, bir anlamda hedeflerinin de kangal köpeğini tüm kırsalda köylere yaymak olduğunu belirterek;

 “Şu an biz Karaman’da yaşıyoruz ve bu işi de burada yapıyoruz. Bundan dolayı da düşüncemiz Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde bu saf ırkı Karaman’daki tüm köylerimize dağıtarak çoğaltmaktır. Bu da hemen olmasa da zamanla olacaktır. Şuanda çiftliğimizde dişisi ve erkeği ile tüm köpeklerimiz hakiki saf ırk olan Kangal köpekleridir. Bunların içerisinde daha 12 aylık olan ve Cesur ismini verdiğimiz köpeğimiz de bunlardan birisidir. Cesur, kafasının büyüklüğü ve iri cüssesiyle adeta aslanı anımsatmaktadır. Cesur’u zapt etmek çok zordur. Patilerinin üzerine ayağa kalkınca boyu neredeyse 2 metreye ulaşmaktadır.”dedi.