İstanbul'da "Kadın ve Demokrasi Buluşması" Gerçekleştirildi

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş, Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği "Kadın ve Demokrasi Buluşması"na katıldı.

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Abdi İpekçi Spor Salonu’nda düzenlediği “Kadın ve Demokrasi Buluşması”na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Eşi Özleyiş Topbaş, bazı milletvekilleri, KADEM üyeleri katıldı.

“Kadın Varsa Demokrasi Vardır” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim kadınlarımızın haklarını, hukuklarını korumak için dışarıdan model almaya, tercüme yapmaya, kopya çekmeye ihtiyacımız yoktur. Medeniyetimizde ve kültürümüzde kadın haklarını istediğimiz istikamette geliştirmeye yönelik felsefi ve fiili her türlü örnek mevcuttur” dedi.

“Kadın Varsa Demokrasi Vardır” vurgusunu gayet yerinde ve anlamlı bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınların, gençlerin içinde olmadığı bir demokrasinin sadece eksik değil, aynı zamanda sürdürülemez olduğunu söyledi. Erdoğan, “Kendi kişisel siyasi hikayemdeki başarımın sırrını bir cümleyle özetleyin derseniz, kadınları demokrasiyle, siyasetle buluşturmayı başarmış olmamdır derim. Aynı şekilde gençleri siyasetle buluşturmamdır derim” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KADEM'in de kadın hakları konusundaki çalışmalarında aynı sırrı keşfetmiş olduğunun, ikincisi düzenlenen bu toplantı vesilesiyle bir kez daha görüldüğünü dile getirerek, kadının insan olarak görülüp, kabul edildiğinde pek çok sorunun kendiliğinden çözüm yoluna girdiğini kaydetti.

Erdoğan, “Dünyada kadın hakları konusunda en çok ve en iddialı sözleri söyleyen, en çok faaliyet gösteren ülkelere bakınız. Hemen hepsinin de bu bakımdan karanlık ve utanç verici bir geçmişe sahip olduğunu görürsünüz. Öyle ki bu toplumlar kadını, insan olarak kabul etmeyen, canlılar hiyerarşisinde hayvanların dahi gerisine iten bir anlayıştan bugüne gelmişlerdir. Aynı toplumların bugün canhıraş bir şekilde kadın hakları savunuculuğu yapıyor olmaları, herhalde geçmiş günahlarından arınma çabasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Bir yandan ifrat ve tefritin, diğer yandan eski alışkanlıkların farklı biçimlerle tezahürünün burada da kendini gösterdiğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dün kadını insan yerine koymayanlar, bugün yine kadınları farklı bir yere konumlandırmaya çalışıyor. Dün kadını alınıp satılan bir eşya gibi görenler, bugün de kadın bedenini ve emeğini metalaştırarak bir anlamda modern kölecilik yapıyorlar. İşte bu konuda KADEM'in yaklaşımının, yani kadına hak ettiği değeri ve toplumsal rolü insan hakları kapsamında kazandırma mücadelesinin en doğru, en sağlıklı yöntem olduğuna inanıyorum. Bizim kadınlarımızın haklarını, hukuklarını korumak için dışarıdan model almaya, tercüme yapmaya, kopya çekmeye ihtiyacımız yoktur. Medeniyetimizde ve kültürümüzde kadın haklarını istediğimiz istikamette geliştirmeye yönelik felsefi ve fiili her türlü örnek mevcuttur. Birileri ısrarla sadece kadına yönelik şiddeti ve bu doğrultuda yorumladıkları birtakım ifadeleri, örnekleri öne çıkarıyorlar. Kadına şiddet elbette ki bir insanlık suçudur. Kimse aksini söyleyemez. Buna tevessül eden olursa da karşısında önce bizi bulur.”


TOPBAŞ: KADINLARIMIZIN FEDAKARLIĞINI 15 TEMMUZ’DA GÖRDÜK


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da “Cennetin annelerin ayakları altında olduğu”na iman ettiklerini belirterek, tüm dünya kadınlarının yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

“Anne şefkati ve merhameti olmasaydı bizler insanlığı nereden öğrenecektik?” diyen Kadir Topbaş, “Kadının mutlu olmadığı dünyada huzur ve barış olmaz. Merhametin sembolü kadınlarımızın demokrasideki yeri önemlidir. Hele aynı kaderi paylaştığımız günümüzün küresel dünyasında topyekun geleceğe yürümek zorundayız” şeklinde konuştu.

Dünya insanlığına hizmet veren birçok insanı kadınların yetiştirdiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Bizim değerlerimizde anneye ve kadına saygıyı görmekteyiz. Kadınlarımızın fedakarlığını Çanakkale’de, Milli Mücadele’de ve 15 Temmuz’da hep gördük. Sayın Cumhurbaşkanım, siz belediye başkanlığı kavramının gelişmesinde çok önemli hizmetler verdiniz ve Başbakanlık döneminizde belediyelerimizin yetkilerini güçlendirdiniz.”