Laparoskopik histerektomi nedir? Ameliyat ve komplikasyonlar nelerdir?

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bu işlem birçok insanın dikkatini çekmektedir. Daha sağlıklı olmak adına bu işlem için talepler oluşmaktadır. Birçok kadının tercihi olan bu ameliyat son zamanlarda ülkemizde de sık sık yapılmaktadır.

Tüm dünyada yaygın olan bu işlemin her detayı oldukça önemlidir. İşlem sonrası sağlıklı bir şekilde yaşantınıza devam etmeniz için bazı noktaları gözden kaçırmamalısınız. Birçok kişinin sık sık merak ettiği bu konuyu sizler için araştırdık. İşlemin tüm detaylarına bu yazımızda erişebilirsiniz.

Laparoskopik Histerektomi Nasıl Yapılır?

Laparoskopik histerektomi ameliyatı nasıl yapılır sorusu sık sık gündeme gelmektedir. Göbek deliğine küçük bir kesi yapılır ve minik bir kamera yerleştirilir. Cerrah, bu kameradan gelen görüntüyü bir TV ekranında izler ve ameliyat prosedürünü gerçekleştirir. Alt karın bölgesinde iki veya üç küçük kesi daha yapılır. Çıkarma işlemi için özel aletler yerleştirilir ve kullanılır.

Laparoskopik Histerektomi İşleminde Yumurtalıklar Alınır Mı?

Bazı kadınlar, histerektomi geçirdiklerinde yumurtalıkları alınmaz. Yumurtalıklar içeride kalırsa kişiden ameliyat sonrası herhangi bir hormon almasına gerek kalmaz ve laparoskopik histerektomi sonrası sıcak basması olmaz. Bazı kadınlar, ailesinde yumurtalık kanseri öyküsü olduğu veya yumurtalıklarında anormal bir büyüme olduğu için yumurtalıklarını bu işlem ile birlikte aldırabilirler. Kadınlar ya serviksi yerinde tutmayı (“laparoskopik supra-servikal histerektomi” olarak adlandırılır) ya da tüm uterus ve serviksi çıkarmayı (“total laparoskopik histerektomi”) seçebilirler.