Melanom nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Bir çeşit cilt tümörü olarak bilinen melanom, genellikle deri yüzeyinde başlayan, bazen bir benin üzerinde gelişen tümör cinsidir.

Son yıllarda görülme sıklığı artan melanom deri kanseri, ülkemizde de en sık görülen kanser türleri içinde yer almaya başlamıştır. Melanom belirtileri, tedavisi hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Melanom Nedir?

En tehlikeli deri kanseri türü olarak bilinen melanom, melanosit olarak adlandırılan deri hücrelerindeki değişiklik sonucu ortaya çıkar. Melanosit, deriye rengini veren ve bronzlaşmayı sağlayan melanin pigmentini üretirler. Melanom, melanositlerin kontrolsüzce çoğalması ve başka organları da etkisi altına alması sonucu ortaya çıkar. Dört tip melanom bulunur. Bunlar:

Yüzeysel yayılan melanom: en çok karşılaşılan türdür. Koyu renkli ve asimetriktir. Nodüler melanom: kabarık, siyah ve mavi-kırmızı renkte olur. Lentigo malign melanom: güneş etkilerinden dolayı oluşur. İlerleyen yaşlarda daha sık rastlanır. Akral lentijnöz melanom: avuç içi, ayak tabanı gibi yerlerde görülür, en seyrek rastlanan cinsidir. Bu gibi dikkat çekmeyen yerlerde görülen melanom kanseri tırnak içlerinde veya altlarında da gelişerek tehlikeli bir biçimde büyüyebilir.

Melanom Belirtileri Nelerdir?

Melanom, sinsi bir biçimde ortaya çıkan hastalık olarak bilinir. Farkına varılmadan deri üzerinde gelişebileceği gibi, vücutta en baştan beri mevcut olan benler üzerinde de gelişebilir. Bu süreçte vücuttaki benlerin tanınması ve yerlerinin bilinmesi, değişikliğin erken fark edilmesine yardımcı olur.

Yeni oluşan ya da var olup da değişen benler için kolay takip amacıyla ABCD metodu olarak bilinen bir yöntem kullanılır. Bu yönteme göre;