Arnavutluk Büyükelçisi: "325 milyon dolarlık dış ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"

Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Genti Gazheli, Türkiye ile Arnavutluk arasında yüzyıllardır süren iyi ilişkiler bulunduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretleri sonucunda varılan görüş birliğine uygun olarak...

Arnavutluk’un Ankara Büyükelçisi Genti Gazheli, Türkiye ile Arnavutluk arasında yüzyıllardır süren iyi ilişkiler bulunduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretleri sonucunda varılan görüş birliğine uygun olarak iki ülke arasındaki 325 milyon dolarlık dış ticaret hacmini en kısa sürede 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Mersin’e gelen Arnavutluk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Genti Gazheli, Vali Özdemir Çakacak’ı ziyaret etti. Sahil Valilik makamında gerçekleşen ziyarette, Büyükelçi Gazheli’ye Arnavutluk Ticari Ataşesi Nertila Doka ve Arnavutluk Mersin Fahri Konsolosu Levent Dölek de eşlik etti.

Vali Çakacak, ziyarette yaptığı konuşmada, Büyükelçi Gazheli’yi Mersin’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konuk Büyükelçiye Mersin ile ilgili bilgiler verdi. Akdeniz sahilinde 321 km kıyısı bulunan Mersin’de yeni 2 turizm gelişim bölgesi ile 6 turizm bölgesi kurulacağını belirten Çakacak, Türkiye’deki muz üretiminin yüzde 70’inin de Mersin’de yetiştirildiğini söyledi. Limon ve çilek üretiminin büyük bir kısmının yine Mersin’de gerçekleştirildiğini ifade eden Çakacak, Mersin’in tarım ürünlerinin her çeşidinin yetiştirildiği ve ihraç edildiği bir şehir olduğunu dile getirdi. Çakacak, Mersin’in yaklaşık 9 bin kişinin istihdam edildiği Türkiye’nin ikinci büyük serbest bölgesinin ve işlem hacmi bakımından ikinci büyük limanı olan Mersin Limanı’nın yanında, Organize Sanayi Bölgesi ve Şehir Hastanesi ile Türkiye’nin parlayan bir yıldızı konumunda olduğunu kaydetti.

Çakacak: “Arnavutluk’u ve Arnavutluk halkını kendimize çok yakın hissediyoruz”

Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle olan ilişkilerinin çok eskiye dayandığını, Türkiye ile Arnavutluk arasında ise karşılıklı dostluğa dayanan siyasi ilişkiler ve derin bir kardeşlik bağı bulunduğunu vurgulayan Çakacak, “Sahip olduğumuz bu dostluk ve kardeşlik temelli ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi noktasında devletlerimiz ve milletlerimiz arasında kültürel yönden birçok benzerlik var. Bu nedenle hem Türkiye Cumhuriyeti olarak hem de Türk halkı olarak Arnavutluk’u ve Arnavutluk halkını kendimize çok yakın hissediyoruz” dedi.

İki ülke arasında her düzeyde gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretler ve teknik çalışmaların hız kesmeden sürdüğüne de dikkat çeken Çakacak bu ziyaretler neticesinde Türkiye ve Arnavutluk arasında 325 milyon dolar olarak gerçekleştirilen dış ticaret hacminin en kısa sürede 1 milyar dolar seviyesine çıkarılması konusunda görüş birliğine varıldığını da ifade etti. Karşılıklı ekonomik ve siyasi ilişkileri güçlendiren bu tür ziyaretlerin eğitim ve sağlık gibi diğer alanlarda da işbirliği kurulmasına öncülük ettiğini vurgulayan Çakacak, Büyükelçi Gazheli’nin ziyaretinin Mersin ile Arnavutluk arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da pekişmesine, var olan sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliklerine yenilerinin eklenmesine vesile olmasını temenni etti.

Büyükelçi Gazheli; “Türkiye’de en çok önem verdiğimiz illerden biri Mersin’dir”

Büyükelçi Gazheli ise Mersin’de bulunmalarının asıl nedeninin Arnavutluk Mersin Fahri Konsolosluğu’nda gerçekleştirecekleri temaslar olduğunu belirterek, Mersin Fahri Konsolosluğu’nun iki ülkenin daha da yakınlaşması için yoğun emek verdiğini ve kendileri için ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Türkiye’de en çok önem verdikleri illerden birinin Mersin olduğunu dile getiren Gazheli, Mersin’in adeta Akdeniz’in bir incisi olduğunun altını çizdi.

“325 milyon dolarlık dış ticaret hacmini en kısa sürede 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz”

İki ülke arasında yüzyıllardır süren iyi ilişkiler bulunduğunu ifade eden Gazheli, Türkiye’nin Arnavutluk için çok önemli bir ülke olduğunu kaydetti. Türkiye’de yaklaşık 10 aydır büyükelçilik görevini yürüttüğünü aktaran Gazheli, bu kısa süreye rağmen kendi ülkesindeymiş gibi hissettiğini dile getirdi. Gazheli, iki ülke ve halklar arasındaki tüm bu iyi ilişkiler ve kültürel bağların yanı sıra bu ilişkilerin ekonomik anlamda da daha ileri noktalara taşınabilmesi için bazı teşviklerin gerekli olduğunu da kaydetti. Bugün Arnavutluk’ta 300 Türk şirketinin faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Büyükelçi Gazheli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretleri sonucunda varılan görüş birliğine uygun olarak halihazırda var olan 325 milyon dolarlık dış ticaret hacmini en kısa sürede 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Mersin Serbest Bölgesi’nin ve Mersin Şehir Hastanesi’ndeki gibi bir sağlık modelinin kendileri ve dünya için iyi bir örnek olduğunu vurgulayan Büyükelçi, bu örnekleri kendi ülkelerinde de uygulayabilmek için bir çalışma yürütmek istediklerini sözlerine ekledi.