MTOSB 3. Bölge Yatırımcı Firmalara Tahsis Belgesi Takdim Töreni Bakan Varank'ın Katılımıyla Gerçekleştirildi

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Genişleme Alanı 3. Organize Sanayi Bölgesi Yatırımcı Firmalara Tahsis Belgesi Takdim Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Mersin-Tarsus OSB’de gerçekleştirilen törene Vali Ali İhsan Su’nun yanı sıra 65.Dönem Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, 60.Dönem Devlet Bakanı ve 23.Dönem Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, il protokolü, sivil toplum kuruluş temsilcileri, oda başkanları ve iş insanları katıldı.
 
Bakanı Varank; “MTOSB 3. Bölge’de Faaliyet Gösterecek 21 Firmaya 26 Parsel Tahsis Ediyoruz”
 
MTOSB tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan toplantıda yaptığı konuşmasına, MTOSB 3. Bölge’de faaliyet gösterecek 21 firmaya 26 parsel tahsis edildiğini kaydederek başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, diğer parsellerin de en kısa zamanda yatırımcılarla buluşturulacağını açıkladı.  MTOSB Genişleme alanı 3.OSB’nin gerek faaliyet kollarının çeşitliliği gerekse oluşturulacak istihdam kapasitesi ile Mersin'in ekonomik gücüne güç katacak nitelikte olduğunu ifade eden Bakan Varank; “Bakanlık olarak il il gezerek yerelin problemlerine yerinde çözüm arıyoruz.  Sanayicinin ve girişimcinin fiziken de yanında olmayı çok önemsiyoruz.  Bu bağlamda Mersin bizim 8. durağımız.  Toplantılarda bize iletilen konulara çok genel olarak üç başlıkta toplayabiliriz.  Finansmana ilişkin sıkıntılar,  enerji problemleri ve ara eleman bulma konusundaki güçlükler. Bunların her biri için ilk günden itibaren harekete geçtik somut adımlar atmaya özen gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
 
                                                                                                   Bakanı Varank; “Mersin Türkiye Ortalamasının Üzerinde Bir Başarı Gösterdi”
                                                                                                                                          
Konuşmasının devamında Mersin’de 11 ayda 1.6 milyar dolar ihracata imza atıldığını belirten Bakan Mustafa Varank, bu tutarın geçen seneye oranla %18'lik bir artışa tekabül etiğini söyledi. Bu oranla Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı gösterildiğini de sözlerine ekleyen Bakan Varank; Teşvik mevzuatımıza göre 3. bölgede yer alan Mersin,  sabit yatırım tutarı bazında ilk sırada yer alıyor.  Yatırım teşviklerine ilave olarak KOBİ’lerimizi de göz ardı etmedik. KOSGEB aracılığıyla ilimizdeki 6 bin 800 KOBİ' ye bugüne kadar 79 milyar TL destek verdik. Yine 10 bin 134 işletmeye 31 milyon TL kredi finansman desteği sunarak, 353 milyon TL kredi hacmi oluşturduk. Biz Sanayi ve üretimi sadece OSB’ler ve teşvik mekanizmaları üzerinden okumuyoruz. İçinde Ar-Ge’nin olmadığı bir sanayi ülkemizi küresel ekonomide hak ettiği noktalara taşıyamaz.  Bu bilinçle Mersin'de faaliyet gösteren 11 Ar-Ge merkezini destekledik ve bu sayıyı da bu sene 20'ye çıkarmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.  
 
Mersin Üniversitesi içerisinde yer alan teknoparkın 79 firmaya ve 359 Ar-Ge personeline ev sahipliği yaptığı bilgisini vererek konuşmasına devam eden Bakan Mustafa Varank; “Bakanlık olarak teknoparka bugüne kadar 9,5 milyon lira hibe desteği verdik.  Buradaki firmalar 518 milyon liralık satış gerçekleştirdi. 58 milyon dolarlık ihracat yaptı.  Bu rakamlar önemli bir başarıya işaret ediyor.  İlimizdeki diğer teknopark ise Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi.  Bu bölgeyi 31 Mart 2018 tarihinde ilan ettik.  Mevcut teknopark'ın buraya örnek teşkil etmesini diliyor ve hızla faaliyete geçerek bölge ekonomisine önemli katma değerler sağlamasını temenni ediyorum.” dedi.
 
Bakan Varank: “Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi Projesi ile Model Fabrikayı Birleştirebiliriz”
 
Küresel ekonomide dijitalleşme öncülüğünde bir değişim sürecinden geçildiğini anımsatan Varank; "Tabiri caizse, üretim yapmanın kodları değişiyor. Dolayısıyla rekabette geri kalmamak için mevcut eğilimi yakalamak hatta eğilime yön vermek gerekiyor. Biz de bu yarışta geri kalmayacağız, somut adımlarla sanayicimizin süreci daha etkin bir şekilde yönetmesini sağlayacağız. İşte yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri ya da bilinen adıyla model fabrika bu somut adımlardan sadece birisi. Bu kapsamda ilk merkezi 2 hafta önce Ankara'da açtık. Firmalarımız merkezde, yalın üretim tekniklerini uygulayarak öğrenecekler. Üretim süreciniz ne kadar yalınlaşırsa, maliyetleriniz de o denli düşüyor ve rekabette güç kazanıyorsunuz. Mersin için de böyle bir projemiz var. Senenin başında Mersin'de Valilik, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin-Tarsus OSB ve ilgili diğer paydaşlarla birlikte geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Ticaret ve Sanayi Odası ile OSB yönetimleriyle protokol aşamasındayız. Proje paydaşlarımızdan yer seçimiyle ilgili geri bildirim bekliyoruz. Bunu müteakiben kurulum aşamasına hız kazandıracağız. Bunu da yolda gelirken konuştuk. Aslında bir müjdemiz daha vardı dün onayladığımız Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi Projesi. Bu merkezle model fabrikayı birleştirebilir miyiz? İkisi aynı binada olabilir mi? İnşallah başkanımızla konuşacağız. Bunu da en kısa zamanda hayata geçireceğiz." şeklinde konuştu.
 
Vali Su; “Mersin Her Geçen Gün Gelişmekte”
 
Vali Ali İhsan Su ise Mersin’in her geçen gün hızla kalkınıp geliştiğini ifade ederek başladığı konuşmasında, alt yapıdan üst yapıya, eğitimden sağlığa, turizmden ticarete kadar her alanda kamu hizmetlerinin devam ettiğini kaydetti. Özel sektör yatırımlarının da hızla sürdüğünü dile getiren Vali Su, bu yatırımların gerçekleşmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
 
Konuşmasına ilimizde devam eden yatırımlar hakkında bilgi vererek devam eden Vali Su; “Mut’ta yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurduk, Silifke'de mevcut OSB’nin genişletilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.  Alata’da yeni bir Tarım Teknoparkı kurduk ve MTOSB’de de mevcut OSB’nin devamı üçüncü etabı daha sonra da 4 ve 5. etapları devreye sokacağız. Hem OSB’ler hem de diğer yatırımlar bazında özel kuruluşlarımıza ve yatırımcılarımıza da imkanlar sağlamaya hızla devam ediyoruz. Bugün 21 yatırımcımıza yer tahsisini gerçekleştirdiğimiz 3. Etap OSB’miz yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlamış olacak. İlimizdeki yatırımların hayata geçirilmesinde verdiği desteklerden dolayı başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank olmak üzere, 65. Dönem Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekilimiz Sayın Lütfi Elvan’a ve MTOSB yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.
 
Mersin Milletvekili Lütfi Elvan; "Çukurova Bölgesel Havalimanı’na Uçağı İndireceğiz"

65.Dönem Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan da kentimize ve ilçeye yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, inşaatı süren Çukurova Bölgesel Havalimanında gelinen son duruma ilişkin: “Son yaşanan geçici sıkıntıdan dolayı yüklenici firma da doğal olarak bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldı. Bu süreçte her bir aşamasını hem Sayın Bakanımız, hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, hem de Sayın Cumhurbaşkanımız bizatihi Çukurova Bölgesel Havalimanının sürecini takip ettiler. Her aşamada da Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyla ilgili bilgi verdik. Çukurova Bölgesel Havalimanı, Sayın Cumhurbaşkanımızın en yakın takip ettiği konulardan biri. İnşallah hedefimiz, Mart sonuna bitiremesek bile Nisan ayında Çukurova Bölgesel Havalimanının altyapısını bitireceğiz ve oraya uçağı indireceğiz. Bunun sözünü buradan veriyorum. Şu 10-15 günlük süre içinde yoğun bir şekilde yüklenici firmayla görüşmeler yaptık. Yoğun bir şekilde çalışmasına başlıyor, tüm ekiplerini sahaya indiriyor. Çalışmalarımızı süratle tamamlayacağız.” dedi.

Kazanlı Turizm Bölgesi çalışmaları hakkında da bilgi veren Milletvekili Elvan, burada inşaatın kısa süre sonra başlatılacağını açıklayarak sözlerini noktaladı.
                                                                                                                                       
Protokol konuşmalarının ardından MTOSB Genişleme Alanı 3. Organize Sanayi Bölgesi Yatırımcı Firmalara Tahsis Belgesi Bakan Varank ve protokol üyeleri tarafından verilirken program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
                                                                                         
                                                                                                  Bakan Varank, Panel Üretim Tesisi ve Tarım Ürünleri İşleme Tesisini Ziyaret Etti
 
‘Yatırımcı Firmalara Tahsis Belgesi Töreni’ sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, beraberinde protokol üyeleri ile birlikte, Mersin-Tarsus OSB içerisinde bulunan bir panel üretim tesisi ile tarım ürünleri işleme tesisini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
 
Ziyaret, firma yetkilileri ve işçilerle bir süre sohbet edilmesinin ardından sona erdi.