MŞÜ HAYVANCILIK SAHASINDA PİLOT DEVLET ÜNİVERSİTESİ SEÇİLDİ

Muş Alparslan Üniversitesi "Üniversitelerde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı" kapsamında 'hayvancılık' sahasında pilot Devlet Üniversitesi seçildi.v

MŞÜ, YÖK’ün Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programının ikinci çağrı dönemi için müracaat eden üniversiteler arasından niyet beyanında bulunan ve ön değerlendirmeler sonrasında önce 14 aday üniversite arasına giren sonra da seçilen 5 üniversiteden biri oldu.
 
Valimiz Doç. Dr. İlker Gündüzöz, bugün Muş Alparslan Üniversitesinde bu amaçla düzenlenen lansman toplantısına katıldı.
 
Düzenlenen programa; Valimiz Doç. Dr. İlker Gündüzöz’ün yanı sıra Belediye Başkanı Feyat Asya, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, üniversite öğretim görevlileri ile basın mensupları katıldı.
 
MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat tarafından açılış konuşması yapıldıktan sonra Belediye Başkanı Feyat Asya da bir konuşma yaptı. Düzenlenen programda konuşan Valimiz Doç. Dr. İlker Gündüzöz bir kıssa ile başladığı yaptığı konuşmasında; ‘Ol Mahiler ki derya içredir deryanın kıymetini bilmezler’
 
İşte bu sözden yola çıkarak biraz açıklamaya çalışacağım. Bir gün denizdeki balıklardan genç bir balık merak ediyor. Ya! bu su ne demektir? Diye. Kendisinden yaşça büyük balıklara gidiyor. Su ne demektir, bana bir izah eder misiniz? Diyor. Kimse bilemiyor. Bilirse bir piri fani üstat var. O balığın yanına gidelim o bilir, diyorlar. Onun yanına gidiyorlar, diyorlar ki; Biz danıştık, tartıştık ama su nedir? Bilemedik. Su ne ola ki? Düşünüyor, düşünüyor bu piri fani olan balık “Ya ben de bilemedim çünkü ben doğdum doğalı hep bu suyun içindeyim. Sudan başka bir şey yok ki” der.
 
Dolayısıyla belki Muş’un tarımla ve hayvancılıkla ilgili durumu da buna benziyor aslında etrafımızda hep tarım ve hayvancılık potansiyeli var. En önemli mukayeseli üstünlüğümüzde bu. Yani kara çıkarsınız işte her taraf kardır bir beyaz körlük söz konusu olur. İşte bunun gibi bir körlük içerisinde kıymetini fazla bilememiş olabiliriz.
 
Ancak son yıllarda hükümetimizin aldığı tedbirler ile önemli bir noktaya gelindi ki bundan sonrada daha iyi noktaya gelecek. Hatta birkaç gün önce hayvancılık konusunda, özellikle teşvike dayalı bir takım kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı. İşin yerel boyutu var, yerel boyutunda da özellikle üniversitelerimiz var.
 
Üniversiteler, insan kaynağıyla, araştırma-geliştirme faaliyetleri ile çok önemli ve bulundukları ili harekete geçirebilecek kurumlardır. Zaman zaman geçmişte üniversitelerin bu potansiyeli kullanamadıkları, bu dinamikleri aktif bir hale getiremedikleri yönünde tespitler oldu. Ancak burada görüyoruz ki özellikle Muş ilinin son derece önemli bir potansiyeli, mukayeseli üstünlük konusunda en öne çıkan hayvancılık ve tarımda Muş Alparslan Üniversitesi ileri adım atmış ve toplumla, yöre ile içiçe bir projeyi hayata koymuş ve bundan sonra da geliştirecek.
 
Bir konuda ihtisas sahibi olmak kadar önemli bir şey yok. Kendi şahsi hayatınızda da görürsünüz, toplumsal hayatta da; Bir alanda eğer ihtisas sahibi iseniz, uzmanlaşmışsanız siz akranlarınızdan, ülke olarak da, toplum olarak da, köy olarak da, insan olarak da bir-iki adım öndesinizdir. İşte Muş Alparslan Üniversitemizde hayvancılık konusunda ihtisas noktasında şu anda bir adım öne geçti. Bu adımı da hep birlikte iyi kullanmak zorundayız. Bu aslında Sayın Rektörümüzün ve onun ekibinin emekleriyle, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanımızın emekleriyle belli bir noktaya gelmiştir. Bunda tabii ki katkısı olan önceki valimiz, milletvekilimiz, belediye başkanımız ve diğer aktörler de söz konusudur. Hepsinden Allah razı olsun.
 
Bundan sonra bu projenin lansmanı bugün yapılıyor. Bu projenin hayırlı sonuçları olacağını tahmin ediyorum. Biz valilik olarak elimizden geleni yapacağız. Dün Sayın Rektörümüzle konuştuk. Bu projenin altlığını teşkil edecek bir takım tarımsal araziler, mera vasfındaki yerlere ihtiyaç olduğu söylendi.
 
Bunun üzerine hemen aynı gün eldeki tarımsal arazilerimiz, hazine arazilerimiz ve meralarımız ile bazı noktaları Sayın Rektörümüz söylemişti. Gündeme getirdim ve tespit ettim ve ne yapabiliriz diye kendime göre bir yol haritası da çizdim. Şimdi burada şu noktaya işaret etmek istiyorum. Bunu belki tarımdan ve hayvancılıktan öteye belirtmek istiyorum.
 
Bizim bir an bile boş geçirmeye tahammülümüz yok. Yani,  bugün rektörümüz söyledi, yarın baksam olur mu? Yok. Söylenen şeyin aynı gün aynı saatte hatta dakikalar içinde yapılması lazım. Eğer biz bunu yapmıyorsak, gevşek davranıyorsak. Bu da vebaldir. Bir işin yapılması kadar, zamanında yapılması da önemlidir. Ben Muş’ta tüm mesai arkadaşlarımdan özellikle de bunu rica ediyorum. Sadece tarım-hayvancılık endeksli değil.
 
Zaman zaman söylüyoruz. Şunu lütfen yapalım diyoruz. Ardından bakıyoruz, bir ay geçmiş bir adım öteye gidilmemiş. Yani bu aslında bir bürokrasi hastalığı da “uyuttur ve unuttur”. Bizim bu ataletten hemen sıyrılmamız lazım. Bir an bile duracak vaktimiz yok. Daha az uyumalıyız, daha çok çalışmalıyız. İşte böyle projeler o zaman ortaya çıkıyor. Sonuç itibarıyla, biz bu projenin her yerinde olacağız. Emekçisi, olarak yer alacağız, gerekirse amelesi gibi çalışacağız. Sonuç itibarıyla bu ülkenin en önemli projelerinden biri. Çünkü kırsal alanda tarım ve hayvancılık çok mühim, özellikle de bu kadar potansiyeli olan, mukayeseli üstünlük olarak tarımsal arazilerinin daha doğru ifadeyle toplam arazilerinin %40’nın mera  ve otlak olduğu bir ilde bu potansiyeli kullanamamak, işte o derya içinde deryanın farkına varmayan balık sözüne tam uyar. Bizim böyle bir pozisyonda olmamamız lazım. Daha proaktif, bu güzel ekiple daha güzel günlere el birliğiyle gideceğiz. Biz bu projenin diğer projelerde olduğu gibi hizmetkârıyız. Valilik olarak da her türlü katkıyı yapmayı taahhüt ediyoruz. Ben özellikle Sayın Rektörümüze, kurum olarak üniversitemize ve tüm emeği geçenlere huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah hayırlı sonuçlar elde eder. Muşlumuz da bu projenin çıktılarından memnun olur.” dedi.
 
Düzenlenen lansman toplantısı basın mensuplarının sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.