Nevşehir'de Mutlaka Görmeniz Gereken 2 Açık Hava Müzesi

Nevşehir, Türkiye'nin en mistik şehirleri arasında yerini alıyor. Peribacaları ile Dünya'nın dört bir yerine nam salan Nevşehir, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.


Mistik dokusunu hemen hemen her bölgesinde hissederken birbirinden güzel manzaralara da şahit olabilirsiniz. Buradaki ambiyansın içerisinde kaybolmak için tatil rotalarınızın arasına Nevşehir’i dahil edebilirsiniz. Ürgüp, Göreme ve Zelve gibi önemli noktalara ev sahipliği yapan Nevşehir, birbirinden farklı konaklama seçenekleri ile de sizin konforlu bir şekilde tatil yapmanızı sağlıyor. Nevşehir otelleri sayesinde bu konforu elde ederken bölgenin otantik havasından bir an olsun uzak kalmıyorsunuz. Nerede kalırsanız kalın peribacalarına ve bölgedeki önemli noktalara yakın bir şekilde konaklayabilirsiniz. Böylece istediğiniz an bölgeyi gezmeye başlayabilirsiniz. Nevşehir’de gezip görmeniz gereken yerler saymakla bitmiyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan birçok noktayı yakından görme şansınız bulunuyor. Bunların başında ise açık hava müzeleri geliyor. Adeta bir görsel şölen olan açık hava müzeleri birbirinden önemli eserlere de ev sahipliği yapıyor. İşte Nevşehir tatiliniz sırasında görebileceğiniz açık hava müzeleri;

1. Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme kasabasının 2 kilometre ötesinde konumlanıyor. Tarihin eski dönemlerinde burada yoğun bir manastır hayatı yaşanıyor. Bu nedenle hemen hemen her kayalığın içerisinde kiliseler, yemekhaneler, şapeller ve oturma mekanları bulunuyor. Bugün açık hava müzesi olarak sergilenen Göreme, manastır eğitiminin başladığı ilk yer olarak kabul ediliyor. Kayaların içerisinde bulunan kiliseler iki farklı şekilde boyanmış. Birincisi kayaların yüzeyi düzeltilerek doğrudan yapılırken ikincisi ise kayaların üzerine yapılan fresko ve secco tekniği ile yapılan boyama tekniği. Göreme Açık Hava Müzesi’nde Aziz Babil Kilisesi, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Barbara Kilisesi ve Elmalı Kilise gibi birbirinden farklı türde kilise bulunuyor. Burada ‘Yılanlı Kiliseler’ ve ‘Sütunlu Kiliseler’ olmak üzere 2 farklı kilise türü görebilirsiniz. Sütunlu Kiliseler’in duvarlarında resimler bulunuyor. Bu resimler bütünsellik sunarken Yılanlı Kiliseler’in duvarlarındaki resimler belli bir hikaye anlatmıyor. Bu kiliseleri yakından inceleyerek muhteşem bir gezi düzenleyebilirsiniz. Nevşehir tatiliniz sırasında buraya gelerek doğal yollardan oluşan kayaları ve içlerindeki kiliseleri yakından inceleyebilirsiniz.

2. Zelve Açık Hava Müzesi

Kapadokya’da en uzun süre yaşam alanı olarak kullanan bölgelerden biri de Zelve. Bazı rivayetlere göre Hristiyanlık ilk olarak yayılmış. Nevşehir’in birçok noktasında olduğu gibi burada da kilise, manastır ve yerleşim yeri bulunuyor. Zamanla bazı noktalar tahrip olmuş. Bu nedenle bu kısımlar ziyarete kapalı durumda. Zelve Açık Hava Müzesi, Göreme’den sonra en çok ziyaret edilen bölgeler arasında yer alıyor. Peribacalarının en belirgin olduğu Zelve, birçok önemli esere de ev sahipliği yapıyor. Buradaki ören yerinde Balıklı ve Üzümlü Kilise, değirmen, Kutsal Hac Kilisesi, Direkli Kilise ve manastır gibi birçok önemli eseri görebilirsiniz.  Birçok tarihi döneme tanıklık etmiş bu eserleri yakından inceleyerek doğal mimarilerini görebilirsiniz. Muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan Zelve, kaya evleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. buraya geldiğiniz andan itibaren kendinizi farklı bir ambiyansın içinde hissedeceksiniz. Gün ışığının üstünüze düşmesi bile burada daha farklı oluyor. Manzaranın büyüsüne kapılabilir ve buradan hiç ayrılmak istemeyebilirsiniz. Şehir şehir gezmek ve birbirinden güzel fotoğraflar çekmeyi seviyorsanız mutlaka Zelve Açık Hava Müzesi’ni de görmeniz gerekiyor. Böylece arşiviniz için en güzel fotoğrafları çekebilirsiniz. Türkiye’nin otel arama motoru Neredekal.com’dan Nevşehir hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.