NST (Non Stres Test) nedir? NST hakkında merak edilenler

Anne adaylarının ve bebeklerin periyodik olarak takip edilmesinin yöntemlerinden biri de NST uygulamasıdır. Peki, nedir bu NST hastalığı, neden ve nasıl uygulanır? Tüm merak ettikleriniz yazımızda sizlerle!

Hamilelik döneminde anne ve bebeğin sağlık kontrollerinin rutin olarak takip edilmesi oldukça önemlidir. Bu bakımdan uygulanan yöntemlerden biri olan Nonstres Test, anne karnındaki bebeğin rutin seyrini mümkün kılar.

Non Stres Test (NST) Nedir?

Non Stres Test, anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının düzenini, bebeğin kalp atışlarının hareket ve kasılmalarla olan ilişkisini yakından takip etmeyi sağlayan bir testtir. Bebekler normal şartlarda anne karnında güvenli şartlar altında gelişir. Ancak bazen işler yolunda gitmeyebilir. Bebeğin bulunduğu amniyotik sıvının azalması, bebeğin rahimde iyi beslenememesi, bebeği besleyen damarların yeterli genişlikte olmaması gibi nedenlerle bebeğin sağlığında bazı sorunlar yaşanabilir. Bu tarz durumlar bebekte distress yaratabilir. Bu distress durumunun hemen anlaşılması ve gerekli müdahalenin yapılması önemlidir. Aksi takdirde bebeğin kaybı gibi bir durum yaşanabilir. Bu tür bir durumu önlemek adına bebeğin dünyaya gelişini erkene alma kararına gerek duyulabilir ve NST bu konuda yol gösterici olur.