HEMŞEHRİMİZ AVRUPA PARLAMENTOSUNA ADAY

Aslen Karamanlı olan Ayhan Tolu 2019 yılında yapılacak seçimlerde aday olarak açıklandı.

Denk Partisinin liste başı adayı olarak açıklanan Ayhan Tonca, 14 yıldır Apeldoorn Belediyesinde meclis üyeliğini görevini devam ettiriyor. 

Ayhan Tonca kimdir?

5 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak 1964 yılında Karaman’da dünyaya gelmişim. 1970 yılında aile birleşimi çerçevesinde Hollanda’ya göç ettik. Üniversiteye kadar olan tahsil hayatımı Hollanda’da tamamladım. HTİKDF, IOT, CMO gibi çatı kuruluşlarında başkanlık görevlerinde bulundum. İbn-i Haldun İslam Ortaokulunda müdürlük ve Yönetim Kurul Başkanlığı yaptım. Uzun bir dönem siyasetin içerisinde bulundum. Şimdilerde, Zwolle’da Hilâl adlı İslam İlkokulunda müdür olarak görev yapıyorum. Evli ve iki kız çocuğu babasıyım.

Ailenizin Hollanda’ya göç serüveni nasıl ve ne zaman başlamış?

Babam asker dönüşü Karaman şehir merkezine bir terzi dükkânı açar. 1964 yılında Karaman’da şehir merkezinde bir yangın çıkar ve babamın terzi dükkânı da olmak üzere pek çok işyeri yanar. O zamanlar Avrupa’ya göçün başladığı yıllar. İş ve İşçi Bulma Kurumu Avrupa’ya gitmek istedikleri durumda işyerleri yananlara öncelik tanır ve bu amaçla kaydolurlar. Müracaatları kabul olur ve düşerler Hollanda’nın yoluna. Ben henüz bir haftalıkken babam Apeldoorn’a gelir. Klasik göçmen hikâyesi… Birkaç yıl derken, aradan 6 yıl geçer ve hâlen dönemez. Annem bu noktada tavrını kor ve ‘ya gitmeyeceksin ya da bizleri de götüreceksin’ der. Babam da 1970 yılında annem ve rahmetli kardeşimle birlikte bizi yanına aldırdı. 6 yaşındaydık ve ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite tahsilimi burada yaptım. O zamanlar sınıfta tek Türk biziz. Bizi şaşkınlıkla izliyorlar. Türkiye, Türkler ve Müslümanlar hakkında bilgi edinmek için bizi dinlemeye çalışıyorlar. Aslında sonradan yapacağımız çalışmalara o günkü vazifemiz âdeta bir zemin hazırlamış. Bir köprü vazifesi gibi işlevimiz vardı; bizim insanımızla Hollandalılar arasında.

ayhan tolu