Milletin ortaya koyduğu irade yasaldır, meşrudur ve her daim doğrudur

Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Genel Kurulunda yerinden söz aldı. .16 Nisan halk oylamasında, milletin verdiği kararı hazmedemeyenlerin referandum sonuçları için "şaibeli" ifadesini kullanmasının her şeyden önce milli iradeye yapılmış bir saygısızlık olduğunu belirten Mehmet Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kutlu çatı altında, milletin oylarıyla milletvekili seçilenlerin herkesten daha fazla milli iradeye saygı duyması gerekirken, milli iradeyi şaibeli olarak nitelendirmeleri fevkalade yanlış. Unutulmasın ki bu ülkede nihai kararı ne seçkinci bir zümre ne de millete tepeden bakan belli bir çevre vermektedir. Bu ülkede nihai kararı sadece ve sadece millet vermektedir."  

Milletin verdiği kararın hiçbir zaman şaibeli olmayacağını vurgulayan Muş, "Milletin ortaya koyduğu irade yasaldır, meşrudur ve her daim doğrudur." diye konuştu.

Muş, demokrasilerde milletin hakem olduğunu, meşruiyetin yegane kaynağını milli iradeden aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"16 Nisan'a kadar siyasetçiler, 16 Nisan'da milli irade konuşmuştur. Milletin kararını meşru görmeyenler Mecliste asılı olan 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesini içine sindiremeyenlerdir. Sandıktan istediği sonuç çıkmayınca 'Millet seçmeyi bilmez' diyerek tahammülsüzlük gösterip milletin kararını şaibeli olarak nitelendirenler demokratik anlayışı tam anlamıyla benimseyemeyenlerdir.

Sonuçları tanımıyorum demek milli iradeyi tanımıyorum demektir ki bu da bizatihi milletin oylarıyla milletvekili seçilenlerin kendilerini inkarı anlamına gelmektedir. Sonuçları tanımadığını ilan edenler aslında zımni olarak demokrasiyi tanımadıklarını ilan etmişlerdir. Bu, demokratik açıdan çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Zira referandumu veya seçimi kaybeden her parti seçim sonuçlarını tanımadığını ilan ederse demokratik düzen nasıl tesis edilecektir? Onun için sonuçları tanımama anlamına gelen açıklamalar demokratik açıdan kabul edilemez ve sorumsuz açıklamalardır."

Mehmet Muş