Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Soysal: "Hollanda hükümetinin özür dilemesini bekliyoruz"

Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ertuğrul Soysal, Hollanda hükümetinden özür beklediklerini belirterek, 'Hollanda hükümetinin yapmış olduğu muamelenin kendileri tarafından algılanıp, özür dilenmek şartıyla eğer...

Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ertuğrul Soysal, Hollanda hükümetinden özür beklediklerini belirterek, “Hollanda hükümetinin yapmış olduğu muamelenin kendileri tarafından algılanıp, özür dilenmek şartıyla eğer öne sürülürse bizde Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu olarak, AK Parti Grubu olarak tekrar bu dostluk grubunun kurulmasında gayretlerimiz olacaktır” dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ertuğrul Soysal, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Türk vatandaşlarına yönelik muamelenin 1961 ve 1963 yıllarında imzalanan Viyana Sözleşmesi, uluslararası hukuk düzenlemelerine ve diplomatik teamüllere aykırı olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik bu kötü muamele insan haklarının ihlali olduğu kadar Hollanda’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklı yükümlülükleriyle diplomatik teamüllerin ve Hollanda’nın diplomatik ve konsüler ilişkiler uluslararası sorumluluklarının da ağır bir şekilde ihlalidir. Diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan söz konusu muameleler Avrupa Birliğinin yaşanan gerilimin daha fazla tırmandırılması için diplomatik sözleşmeleri ve hukuku ihlal ederek, bu duruma sebep olan ülkeler yerine ülkemize aşırı söylemlerden kaçınılması çağrısında bulunan açıklamasının esas en yabancı düşmanlığı ve Türk karşıtlığı gibi aşırı uçlara prim verdiğinin bilinmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığınca yazılı özür dilenmesi, sorumluların adalet önüne çıkarılması ve Viyana Sözleşmesi’nden kaynaklı yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesinin istendiğini hatırlatan Soysal, “Yine bu kapsamda Türkiye- Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubunda dün itibariyle bütün AK Parti’ye mensup arkadaşlarımız istifalarını vermiştir. Buradan Hollanda hükümetinin yapmış olduğu muamelenin kendileri tarafından algılanıp, özür dilenmek şartıyla eğer öne sürülürse bizde Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu olarak, AK Parti Grubu olarak tekrar bu dostluk grubunun kurulmasında gayretlerimiz olacaktır” dedi.

Soysal şunları kaydetti:

“Bizim Hollanda’da yaklaşık 450 bin vatandaşımız yaşamaktadır ve Hollanda ile sıkı ticari ilişkilerimiz var. Hem doğrudan Hollanda’nın Türkiye’de yapmış olduğu yatırımlar var, hem de bizim Türk iş adamlarının yapmış olduğu yatırımlar var. Bizler Hollanda hükümetinin yaptıkları hataları görüp özür dilemesini bekliyoruz. Hollanda vatandaşları ile dostluğumuz devam ediyor. Hollanda hükümetinden beklentilerimizin yerine getirilmesini bekliyoruz.”

Soysal, gruptan CHP ve MHP milletvekillerinin istifasını verdiğini, HDP Grubuna da bilgi iletildiğini ifade ederek, "AK Parti olarak Hollanda ile olan dostluk ilişkilerimizi bugün itibarıyla sonlandırdık. Bundan sonraki gelişmelere göre de tavrımızı belirleyeceğiz" dedi.