Türkiye ile Cibuti arasında sağlık alanında ortak çalışma grubu oluşturulacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cibuti Sağlık Bakanı Djama Elmi Okieh ve beraberindeki heyetle bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Akdağ, oluşturulacak ortak çalışma grubunun Cibuti'de ve Türkiye'de birlikte çalışacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cibuti Sağlık Bakanı Djama Elmi Okieh ve beraberindeki heyetle bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Akdağ, oluşturulacak ortak çalışma grubunun Cibuti’de ve Türkiye’de birlikte çalışacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ’ın Cibuti Sağlık Bakanı Djama Elmi Okieh ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Akdağ, Cibuti’nin konum itibariyle Afrika’da stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu belirterek, “Bizim Türkiye olarak 16. asırdan itibaren ortak bir tarihimiz var. Ayrı coğrafyalardayız ama gönüllerimiz bir, aynı dine mensubuz, aynı kültüre mensubuz. İki kardeş ülkenin vatandaşları olarak sevinç ve kederlerimiz de ortak. Son yıllarda Cibuti ile aramızdaki işbirliği çok güçlü bir biçimde gelişiyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın Cibuti’yi son ziyaretinden sonra bu belirgin hale geldi. Biz de Sağlık Bakanlıkları olarak bu anlamda çok ciddi bir işbirliği halindeyiz. 2012 yılında yaptığımız bir işbirliği anlaşmamız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Cibuti’ye yaptığı ziyaret sırasında TİKA tarafından bir hastane yapılması planlanmıştı Cibuti’de. Bir çocuk hastanesi planlanmış durumda. Bunu TİKA ile görüşerek ve değerli bakanla görüşerek yakın zamanda inşallah hayata geçirmeyi sağlayacağız. Cibutili tıp fakültesi öğrencilerine uzmanlık eğitimi verilmesi, diğer personele hizmet içi eğitimler verilmesi konusunda mutabık kalmış durumdayız. Daha önce Cibuti’de gerçekleştirdiğimiz sağlık haftalarını daha sık yapmak, daha kısa sürelerle yapmak ve bu hususta da işbirliği geliştirmeyi kararlaştırıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’den Cibuti’ye gidip Cibutili meslektaşlarla birlikte çalışacak uzmanlar konusunda da mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

“Ortak bir ekip oluşturarak değerlendirme ve strateji ve eylem planlarına destek olma konusunda da mutabık kaldık”

Cibuti hükümetinin uygun gördüğü, gelir seviyesi itibariyle de ihtiyacı olan bazı hastaların Türkiye’de tedavi edilmesi ve yerine göre de Türkiye’den Cibuti’ye giden uzmanlarca ortak tedavilerin gerçekleştirilmesi konularında da mutabık kalındığını söyleyen Bakan Akdağ, “Bütün bunlar kısa süre içinde gerçekleştirebileceğimiz işbirliği alanlarımız. Bunlarla birlikte Cibuti’deki sağlık sistemini değerli kardeşim Sayın Sağlık Bakanı ile birlikte ortak bir ekip oluşturarak değerlendirmek ve onların stratejileri ve eylem planlarına destek olma konusunda da mutabık kaldık. Bugünkü görüşmede beni çok memnun eden husus da şu olmuştur; değerli kardeşim Cibuti Sağlık Bakanı, Türkiye’yi ve Türkiye’nin vizyonunu bizden çok daha belki iyi takip eden bir politikacı. Türkiye’nin önüne çıkarılmaya çalışılan bazı engellerin ya da Türkiye üstünde oynanmaya çalışılan oyunların ne anlama geldiğini çok iyi analiz etmiş değerli bir politikacı. Onlar bizim için en az biz kendimiz hakkında ne kadar zaman endişe duymuşsak 15 Temmuz gibi olaylarda, bu endişeyi belki de bizden daha fazla duyan kardeşlerimiz. Türkiye ile benzeşen çok önemli bir tarafları var. Nasıl ki biz Suriyeli kardeşlerimize kucak açmışsak, onlar da çevre ülkelerden Cibuti’ye gelen kardeşlerimize kucak açmış durumdalar” şeklinde konuştu.

“Ortak bir çalışma grubu Cibuti’de ve Türkiye’de birlikte çalışacaklar”

“Demokrasi ve barış içerisinde bir istikrar ülkesinden bahsediyoruz, Cibuti’den bahsediyoruz” diyen Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun Afrika için çok önemli olduğuna inanıyorum. Değerli kardeşimin Türkiye için 15 Temmuz’da endişelendiğini, onun ve bütün arkadaşlarının, bütün bir Cibuti halkının Türk milleti için dua ettiklerini öğrenince doğrusu hem çok memnun oldum hem de duygulandım. Onlar tuzak kurarlar ama onların tuzağının üstünde Allah’ın tuzağı vardır, daha kuvvetlidir. Hemen 16 Nisan’dan sonra kısa bir süre içerisinde ben de inşallah Cibuti’ye gideceğim ve oradaki sistemi birlikte değerlendireceğiz. Ne yapabileceğimizi tekrar konuşacağız. Bunun öncesinde de ortak bir çalışma grubu, küçük ama etkili bir çalışma grubu Cibuti’de ve Türkiye’de birlikte çalışacaklar. Ülkelerimiz arasında özellikle Sağlık Bakanlıklarımız arasındaki münasebetin böylesine güçlenmesinden duyduğum memnuniyeti bir kere daha ifade etmek istiyorum.”

Cibuti Sağlık Bakanı Djama Elmi Okieh ise, Türkiye’nin başarısından ve ileri gitmesinden dolayı mutlu olduklarını kaydederek, “Türkiye, dünya Müslümanlarının lideri konumunda ve bütün dünyaya onların nezdinde ders veriyor. En son vermiş olduğu derslerden bir tanesi de askeri darbeydi. Derin analizler yaptığımız zaman bu askeri darbenin başarısız olmasını sağlayan Türklerin ülke aşkı” diye konuştu.