Psikolojik Danışman Nedir, Ne İş Yapar?

Birçok kişi psikolojik danışmanın kim olduğunu ve görevlerini merak etmektedir.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık olarak da bilinen bu alan, kişilerin hayatlarında karşılaşabilecekleri farklı sorunları çözebilmeleri ve hedeflerine doğru şekilde yönelebilmeleri için önemlidir. Psikolojik danışman, kişinin kendisini geliştirmesi konusunda bilgisi ve tecrübeleri ile destek verir.

Psikolojik danışmanlar, danışanların kendilerini ifade edebilmeleri ve problemlerini çözebilme konusunda destek verir. Aynı zamanda çevresindeki imkanları tanımasına ve sahip olduğu yeteneklerin keşfedilmesine de profesyonel anlamda yardımcı olur.

Psikolojik danışman olabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) ya da Psikoloji bölümlerinden mezun olunması gerekir. Eğitim koşullarını yerine getiren kişilerde psikolojik danışman olabilmek için bazı kişisel özellikler bulunmalıdır.

Psikolojik danışmanların iyi bir iletişim kabiliyeti olması önemlidir. Danışan bireylerekarşı empati yapabilme yeteneği olmalıdır. Stres yönetme kabiliyeti, gözlem gücü ve ağır duygusal durumlar karşısında dayanıklı olabilmek gibi ek yeteneklerin de bu mesleği icra etmek isteyen kişilerde yer alması önemlidir.

Psikolojik Danışmanların Görevleri Nelerdir?

Psikolojik danışmanların temel görevleri arasında, kendilerine danışan kişileri dinlemeleri ve soruları yöneltebilmeleri bulunur. Gözlemci teknikler ile vakalara ait öyküleri farklı değerlendirme araçlarından geçirmeleri gerekir. Danışan kişinin hayatının tam bir resminin çıkarılması önemlidir. Tedavi arayışının sebeplerinin neler olduğu belirlenmelidir. Böylelikle uygulanabilecek özel tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde ortaya çıkarılmış olur.

Birey ya da diğer aile üyeleri ile tartışma ve problem çözme oturumlarının düzenlenmesi ile aile terapisi yapılabilir. Kişilerin davranışlarını değiştirmesinin nasıl hissettirebileceği ve hangi değişikliklere yol açabileceğinin gösterilmesi önemlidir. Bu noktada çeşitli davranış terapileri uygulanabilir.

Danışanlara, durumları görebilmenin farklı yöntemleri önerilir. Yanlış düşünceler ile yüzleşme ya da meydan okuma odaklı bilişsel terapiler de psikolojik danışmanlar tarafından uygulanabilir. Danışanların psikolojik, biyolojik, fiziksel ve sosyal sorunlarının bir bütün içerisinde değerlendirilmesi gerçekleştirilir.

Psikolojik değerlendirmelerin neticelere dayandırılması ve danışanlara özel tedavi planlarının oluşturulması gerekir. Tedavi planlarının dışına çıkılmaması ve danışan kişilere doğru bir şekilde aktarılması önemlidir. Eğer siz de psikolojik danışmanlık hizmetleri arayışı içindeyseniz, profesyonel destek için Armut.com’da yer alan seçenekleri inceleyebilirsiniz!