Ağrı Sorunu Yaşayanlar Dikkat ! İşte Yan Etkisi Olmayan Ağrı Kesiciler !

Günlük hayatta ağrılarla baş edemeyip içilen ağrı kesicilerin çoğu ağrıyı önlerken başka sorunları ortaya çıkarıyor. Bunun önüne geçmek için bilim insanları yan etkisi olmayan ağrı kesicileri geliştirdi.

Alman bilim insanları sağlığa zararlı yan etkileri bulunan morfin ve benzeri opiod türevi olduğu belirtilen ağrı kesicilere alternatif yeni ilaçlar üretmeyi başardıklarını bildirdi.

Bir süredir denenen ilaçların sonuçları alman dergisi “Science” de yayınlandı. Berlin Charite Üniversite Hastanesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları buldukları yöntem ile üretecekleri ağrı kesicileri yan etkisi olmadan tüketeceklerini bildirdi. Üretilen ağrı kesiciler, sağlam dokular üzerinde herhangi bir sağlığa zarar verici yan etkisi bulunmadığını açıkladın.

Çalışmaya öncülük ettiği belirtilen Dr. Viola Spahn ve Dr. Giovanna Del Vecchio, "Bu özellik, ağrı kesici etkinin yalnızca yaralı dokularla sınırlı kalmasını sağlıyor. Böylece, opioidlerin vücutta yol açabileceği solunum sorunları, uyuşukluk, kabızlık ve bağımlılık risklerini ortadan kaldırıyor." Açıklamasını yaptı.

Bilgisayarlı simülasyon ortamında çalışmalarını yürüten araştırmacılar, ağrı kesicilerin sinir sisteminin bağlanmış olduğu opiod reseptörleri üzerinde bir etkileşim olup olmadığını hayvanlar üzerinde deneyerek yeni gelişmenin hasar oluşturan hücrelerde önemli ölçüde ağrı giderdiği bir etki sağlamasına rağmen sağlam olan dokulara bir zararı olmadığı gözlendiği belirtildi.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, morfin ya da benzeri yeni moleküllerin genel olarak cerrahi müdahale sonrasında dokunun iltihaplanarak sinirlere hasar bıraktığını eklem ağrıları ve kanserde dayanılmaz ağrılar için kullanıldığı belirtilen opioid benzeri ilaçların zarar verici yan etkileri için engelleyici ve ağrıyı kesici etkide olması dikkat çekti.

ağrı kesiciler