Çörek otu ve sağlığa faydaları

Binlerce yıldır hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu, modern tıbbın oldukça ilgisini çeken bir bitkidir. Bol güneşli bölgelerde, ılıman iklimlerde yetişen çörek otu; A, H, C, B1, B2, B6 vitaminlerini ve selenyum, çinko, magnezyum elementlerini içerir.

Binlerce yıldır hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu, modern tıbbın oldukça ilgisini çeken bir bitkidir. Bol güneşli bölgelerde, ılıman iklimlerde yetişen çörek otu; A, H, C, B1, B2, B6 vitaminlerini ve selenyum, çinko, magnezyum elementlerini içerir. Boğaz ağrısından yüksek tansiyonuna, astımdan alerjik hastalıklara kadar birçok hastalığa etkisi olduğu düşünülmektedir. İşte çörek otu ve sağlığa faydaları…

Astım Üzerine Etkisi

Bir bardak kaynar suya, bir tatlı kaşığı çörek otu yağı karıştırıp günde iki kere buharını solumanın, astım hastalarının tedavisinde pozitif yönde etkisi vardır. Ayrıca çörek otu yağının göğüs ve sırt bölgesine sürülmesi, solunum yoluyla alınan etkisini daha da arttıracaktır.

Yüksek Tansiyon Üzerine Etkisi

0.6 mg çörek otunu her gün almanın yüksek tansiyonu düşürücü özelliği olduğu ve ayrıca da idrar söktürmedeki desteği tespit edilmiştir.

Alerjik Hastalıklara Etkisi

Almanya’da yapılan araştırmalarda solunum yolu alerjisi ve egzama hastalığı olan 152 kişiye, her gün 40-80 mg çörek otu yağı içeren kapsüller verilmiş ve hastalıkların tedavi olduğu görülmüştür.

 Böbrek Safra Taşlarına Etkisi

Bir kahve fincanı bal, bir tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu ve 3 baş sarımsak rendesi karıştırılarak, yedi gün boyunca, sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç defa 50-100 gram limon suyu ile birlikte tüketilmesi, safra taşlarının eritilmesinde etkilidir.

Kan Şekerine Etkisi

Günlük 2 gram çörek otu tüketimi insülin direncini azaltır ve açlık kan şekerini dengeler. Ayrıca pankreastaki diyabetten sorumlu beta hücrelerinin de çalışmasını olumlu yönde etkilediği ispatlanmıştır. Bu nedenle günlük yemeklerinizde kahvaltılarınızda çörek otu tüketmeniz kan şekerinizi düzenleyecektir.

Karaciğer Kanserine Etkisi

Kanser tedavilerinde kullanılan ağır ilaçlar nedeniyle karaciğerde biriken zehirli maddelerin meydana getirdiği tahribatların oluşmasını engelleyici etkisinin olduğu, kanserin şiddetini yavaşlattığı gözlenmiş ve ispatlanmıştır.

çörek otu