Hava Yolu Tıkanıklığı Nedir?

Tüm Acil Tıp Teknisyenleri ve Paramedik Derneği Karaman şube başkanı İsa Çiçek Hava yolu tıkanmaları ve tıkanma anında yapılacak ilk yardım bilgilerini kaleme aldı.

Hayatımızda ilk yardımın önemi her geçen gün daha da önem kazanmaktadır diyen Çiçek Karaman'a hava yolu tıkanması sebebi ile geçtiğimiz günlerde bir kişi kentin en işlek caddesinde hayatını kaybetti dedi.
Çiçek'in kaleme aldığı yazı şu şekilde;
Hava Yolu Tıkanıklığı Nedir?
Hava (nefes) yolunun, soluduğumuz havanın akciğerlere ulaşmasını engelleyecek şekilde tıkanması durumuna hava yolu tıkanıklığı denilmektedir. Bu tıkanma ekmek, bilye, nohut vb. bir madde ile olabileceği gibi kırık dişler ya da takma diş ile de olabilmektedir.
Hava yolu tıkanıklıkları, meydana gelen belirtileri ve buna bağlı sonuçları olarak ikiye ayrılmaktadır.
-    Tıkanma vücuda hava girişini tamamen engelleyecek şekilde olursa buna TAM TIKANMA derken,
-    Tıkanma vücuda kısmen hava girişini engelleyecek durumda ise yani azda olsa vücudumuza hava girişi var ise bu duruma da KISMİ TIKANMA denilmektedir.

Her iki hava yolu tıkanıklığı durumlarında ortaya çıkacak belirtiler ve yapılacak ilk yardım müdahaleleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu farklılıkları iyi tanıyıp doğru ve etkili müdahaleyi zamanında yapılması hasta/yaralının yaşama şansını artırmaktadır.

Kısmi Hava Yolu Tıkanması Olan Bir Kişi;
-    Öksürebilir
-    Zorda olsa nefes alabilir
-    Konuşabilir
Bu durumda hastaya dokunulmaz, öksürmesi için teşvik edilir. Dikkat edilmesi gereken nokta hasta öksürürken hastanın arkasında durup karşısında durmamalıyız. Hasta yüzümüze karşı öksürmekten çekinebilir. Hastanın henüz ayakta durabildiği bu durumda hasta yakından takip edilmeli morarma ya da nefes almakta ve öksürükte zayıflama meydana gelecek olursa tam tıkanmada yapılacak müdahalelere geçilmelidir.

Tam Hava Yolu Tıkanması Olan Bir Kişi;
-    Nefes alamaz
-    Acı çeker, ellerini boynuna götürür
-    Öksüremez, konuşamaz
-    Hasta nefes alamadığı için rengi morarmaya başlamıştır

Böyle bir durumda derhal heimlich manevrası (karına bası uygulamasına) başlanmalıdır.
 

hava yolu