Karaciğer Yağlanması, belirtileri ve tedavisi

e-karaman.com - Karaciğer yağlanması vücudumuzdaki hücrelerin normalden fazla yağ içermesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Steatosis adı ile anılır. Daha çok obez insanlarda rastlanır fakat obez değilseniz bile vücudunuzun orta kısmındaki fazla yağlanmaların nedeni karaciğer yağlanması olabilir.

e-karaman.com  -  Karaciğer yağlanması vücudumuzdaki hücrelerin normalden fazla yağ içermesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Steatosis adı ile anılır. Daha çok obez insanlarda rastlanır fakat obez değilseniz bile vücudunuzun orta kısmındaki fazla yağlanmaların nedeni karaciğer yağlanması olabilir.

İŞLENMİŞ BESİN TÜKETİMİ VE NEDENLERİ

Pata, makarna, ekmek, kurabiye gibi karbonhidratları çok fazla tüketmek karaciğer yağlanmasını tetikleyen unsurlardandır. Bu tür besinler karaciğerinizdeki yağlanmayı % 27’ye kadar arttırabilir. Bunların yanında aşırı alkol tüketimi, sigara, aşırı kilo, düzensiz beslenme, yüksek kolesterol ve şeker karaciğer yağlanmasına neden olan önemli faktörlerdendir.

KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİLERİ

Karaciğer yağlanması ilk başlarda hissedilmeyebilir. Bazı durumlarda aylarca, hatta yıllarca fark edilemeyebilir. Bu konuda yapılan araştırmalarda neden olan belli başlı etkenler şunlardır;

-Kilo ve iştah kaybı

-Zayıflama

-Mide bulantısı

-Sürekli yorgunluk hissi

-Zihin karışıklığı ve Konsantre bozukluğu

-Karın ortasında ağrı

-Karaciğer büyümesi

-Boyun veya koltuk altı kısmında deri renginin değişikliği

-Kas kaybı ve iç kanama

-Sıvı retansiyonu

-Gözlerde ve ciltte sarılık

Alkol alan kişilerde bu belirtiler çok daha ağır olabilir. Bu yüzden karaciğer yağlanmasını tetikleyen en önemli faktör alkol gelir. Fakat bunun yanında hiç alkol kullanmayanlarda bile görülen bu rahatsızlık için tıpta ayrı bir kavram vardır da ‘’alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması’’dır.

Karaciğer Yağlanması Teşhis ve Tedavi Yolları

Hastalığın yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk belirtileri hemen fark edilmeyebiliyor. Doktorlar ve Sağlık uzmanları test ve analiz yöntemi ile tedavi amaçlar. Yapılan test ve analizlerde karaciğerin tüm işlevi ve boyutu incelenir. Gerekli görülürse CT veya MR istenir. Bunların sonucunda uzman kişi teşhis koymakta zorlanıyorsa biyopsi isteyebilir. Teşhis koyulduktan sonra ise doktorunuz sizden kilo vermenizi ve hareket etmenizi, alkol kullanıyorsanız mutlaka bırakmanızı isteyecektir. Teşhis ne kadar erken olursa tedavi bir o kadar başarılı olur. Bunların yanında bitkisel olarak; Elma sirkesi, limon, yeşilçay ve papatya karaciğer yağlanmasını önleyici ve tedavi edici yönleri ile tavsiye edilir.

karaciğer yağlanma