Migren neden olur, belirtileri

e-karaman.com - Migren otonom sinir sistemi kökenli bio-elektriksel bir rahatsızlıktır. Ayrıca migren sadece baş ağrısı değil, aynı zamanda nörolojik bir rahatsızlıktır. Migren atakları sırasında otonom sinir sistemi fonksiyonlarında da geçici süreli aksaklıklar görülür.

Migren atakları 72 saate kadar sürebilmektedir. Migren genellikle orta şiddette veya şiddetli olarak görülür. Migren atakları kişiyi ve çevresindeki yakınlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Migren başın bir yanında ağrı olarak veya zonklama şeklinde görülebilir. Ataklar da olabilmektedir. Atakla beraber ışığa ve sese hassasiyet gelişir. Bulantı ve kusmaya neden olabilir. Migren genellikle erkeklerden ziyade kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Migren erkeklerde %7 oranında görülürken bu oran kadınlarda a kadar çıkabilmektedir.

Migren Neden Oluşur

Migrenin neden oluştuğu tam olarak bilinmese de ailede migren olması bireyde görülme sıklığını arttıran bir etkendir. Anne veya babanın birinde migren varsa çocukta %40 görülmekte, her ikisinde de migren varsa bu oran %75 dolaylarındadır.

Migreni Tetikleyen Etmenler

Çikolata, çerez, salam, sosis, tütsülenmiş balık ve etin migreni tetikleme faktörü vardır. Ayrıca kafeinli yiyecekler ve yoğurt gibi besinlerde migreni tetiklemektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, bazı ilaçlar ve katkı maddeleri, aşırı yaşanan duygusal dalgalanımlar, uzun süreli uykusuzluklar, mevsim değişiklikleri de migreni tetikleyen etmenler arasındadır.

Migren Belirtileri

Migrenin başlangıç düzeyindeki belirtileri baş ağrısı ile karıştırıldığından ayır edilmesi zor olabilmektedir. Migren hastalarında ses, ışık ve koku hassasiyeti mevcuttur. Tansiyonda düşme yahut yükselme olabilir. Yorgunluk ve halsizlik mevcuttur. Baş ağrısı şikayeti günlük hayatı olumsuz etkileyecek düzeyde ve uzun sürelidir. Ruhsal manada genel bir mutsuzluk ve huzursuzluk hali mevcuttur. Nörolojik bulguları arasında çift görme, konuşma güçlüğü ve geçici görme kayıpları gözlenebilir. Ayrıca göz önündeki ışıklı noktalar da diğer bir nörolojik bulgudur.