O Kitap Sağlığa Bambaşka Bir Bakış Açısı Getirdi !

Yapı Kredi Yayınları tarafından hazırlanmış olan 'Yeni 1 Erdem ve Bağımlılık Olarak Sağlık' isimli kitap sağlık üzerinde düşünülen konulara farklı bakış açıları getiriyor.

Yapı Kredi Yayınları tarafından hazırlanmış olan “Yeni 1 Erdem ve Bağımlılık Olarak Sağlık” isimli kitap sağlık üzerinde düşünülen konulara farklı bakış açıları getiriyor. Kitapta anlatılan sağlık konusunda günümüz yaklaşımlarının abartılı tutumları eleştiriliyor sağlıklı olma halinin farklı açılarını sorgulamayı sağlıyor.

Erdem’e Ait Düşünce Kılıf Değiştiriyor

Anna Kirklan ve Jonathan Metzl’in birllikte hazırladıkları kitapta  21. Yüzyılın sağlıkla ilgili anlayışların erdemliler ve erdemsizler olarak iki sinifa ayrıldığı anlatılıyor. Erdem’ e ait olduğu düşünülen sağlık trendleri, şişmanları, tembelleri, sigara tirtakilerini ve hatta engellileri ikinci sınıf vatandaş olarak görme eğiliminde. Embriyonların bile ayıklanarak sağlıklı bireyler haline getirilmek için uğraş verildiği bu yüzyılda aynaların karşısında geçirilen saatler, sağlık değerlerinin en yüksek düzeyde olması için verilen uğraşlar gibi kitlelerin ortaya çıkarmış  oldukları çılgınlıkları bir nebze olsun sorgulamakta.

Sağlığı Boşvermek Değil Güç Ve İtibar Aracı Olarak Kullanılmasına Tepki

Kitapta dikkat çekilen konu sağlıklı olmayı boşvermek değil ya da spor yapmayın değil, sağlığın  ayrıcalık ve güç anlamına duyulan rahatsızlık. Yazarlar da mikropların ve enfeksiyon hastalıklar risklerini bildiklerini, kimseye spor yapmayın demediklerini, sağlık hizmetlerinin eşitsizliğinin düzeltilmesi gerekliliğine dair inançlarından bahsettiler.

Körleştiren Sağlık Kriterleri

 Sağlığın her gün duyulan birkaç söz öbeği yığını ve fiziksel bir hali anlatmaktan çok adeta ideolojik bir durumu anlattığını, durmadan beynimize kazınan kamu spotları nedeniyle sigara içen gençlerin ve çocukların ebeveynleri suçlayan tutumlar, şişman biri görüldüğünde hemen zayıflaması gerektiğine dair ikna etme yaklaşımları gibi tutum ve davranışların erdemli olmaktan uzak yargılayıcı ve bazı kriterlere göre geliştirilmiş bakış açıları olduğu anlatılıyor.

Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılan kitapta  iki hedefe dikkat çekmek istediklerini söyleyen yazarlar., bu hedeflerin, sağlık kavramını çözebilmek ve sağlığın kurgulanmasında devreye giren ideolojilerin ve körleşmiş olan varsayımları inceleyip sorgulamak olduğunu söylediler.

sağlık kitapları