Verem Hastalığı, nasıl bulaşır, korunma yolları

Tıpta tüberküloz olarak isimlendirilen verem hastalığı akciğere yerleşen fakat kan veya lenf yoluyla tüm vücuda yayılabilen bulaşıcı, mikrobik bir hastalıktır. Verem hastalığı Mycobacterium tuberculosis adlı bakteri nedeniyle ortaya çıkar.

İltihabi ve bulaşıcıdır. Hastalık ilk kez Robert Koch tarafından 1882 yılında tanımlanmıştır. Verem genel olarak akciğerde görülmekle beraber fazla sık rastlanmasa da nadir olarak diğer organlarda da görülebilmektedir. Bakteri vücuda girdiği gibi ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlarda daha sonra da aktifleşerek hastalığa neden olabilir. Diğer hastalıkların savunma sistemini zayıflatması sonucu bu bakteri verem oluşumuna neden olabilmektedir. Günümüzde veremin tedavisi olmakla birlikte bazı ekonomik yönden zayıf olan ülkelerde hala yaygın ve ölümle sonuçlanmaktadır. Dünyada her sene ortalama 3 milyon kişi verem nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Nasıl Bulaşır

Verem genellikle kişiler arasında solunumla yayıldığından dolayı akciğere yerleşmektedir. Farklı hastalıklar sonucu metabolizmanın aksaması ile yaralar meydana gelir. Bu süreçte bakteriler de üremeye devam eder. Bakterilerin aktif olarak bulunduğu kişilerden sağlıklı kişilere bulaşabilmektedir. Genellikle solunum yoluyla bulaşan verem bazı durumlarda tükürük ile de bulaşabilir. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinde de verem bakterisine rastlanabilmektedir.

Veremden Korunma Yolları

Verem hastalığından korunmak nedeniyle günümüzde kullanılan en yaygın korunma yöntemi aşı kullanımıdır. Bebekler iki aylık olduğunda ve yedi yaşında verem aşısı olması hastalıktan korunmak için önem arz etmektedir. Ailesinde veya çevresinde bu hastalığın bulunması kişi açısından ciddi risk faktörü arz etmektedir. Bu kişilerin kesinlikle doktor kontrolünden geçmesi ve eğer ihtiyaç varsa veremden korunmak nedeniyle ilaç kullanması gerekebilmektedir. Veremden korunmak için özellikle sigara ve alkol tüketilmemesi, vücudun hijyen koşullarına önem gösterilmesi ve sağlıklı beslenmeyi yaşamsal bir rutin haline getirmek ve düzenli bir hayatı benimsemek oldukça önemlidir.

tüberküloz