SANAYİNİN ULUSLARARASI PAZARA ENTEGRASYONU ARTIRILACAK

2030 yılına kadar Türkiye'de yılda 105 milyon ton petrol eşdeğerinde enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, enerji etiketlemesi ve çevreye duyarlı tasarım gerekliliklerini düzenleyen tebliğlerin yayımlandığını duyurdu. 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bakanlığımız tarafından uluslararası mevzuatlar dikkate alınarak yapılan mevzuat çalışmaları sayesinde sanayimizin uluslararası pazara entegrasyonu, piyasaya arz edilecek ürünlerin yüksek güvenlik ve çevreye duyarlılık seviyesinde olması ve bu sayede vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin artırılması, elektrik su tüketiminin azaltılması sağlanmaktadır.
Bu bağlamda, Avrupa Birliğine uyum kapsamında ürünlere ait enerji etiketlemesi ve çevreye duyarlı tasarım gerekliliklerini düzenleyen 14 adet Tebliğ bugün Resmî Gazete’de yayımlandı.
Yeni etiketleme yapısını ve çevreye duyarlı tasarım gerekliliklerini içeren, soğutma cihazları, ev tipi bulaşık ve çamaşır makineleri, elektronik ekranlar, bilgisayarlar, sunucular, kaynak ekipmanları ile ilgili yeni uygulama tebliğleri, ülkemizde 4,9 milyar dolar ihracat hacmi ile toplamda 47,2 milyar TL’lik üretim değerindeki alanı düzenlemektedir.
Ayrıca mevzuat düzenlemesi ile birlikte 2030 yılına kadar yılda ülkemizde 105 milyon ton petrol eşdeğeri enerji tasarrufunun sağlanması beklenmektedir. Tüketiciler için bu durum hane halkının elektrik faturalarında önemli ölçüde tasarrufu sağlayacaktır. Özellikle bulaşık ve çamaşır makineleri için, yıllık enerji ve su kullanımının 2030 yılına kadar üçte bir oranında, buzdolapları ve dondurucular için ise yıllık enerji tüketiminin % 64 oranında azalması beklenmektedir.
Ayrıca, çevreye duyarlı tasarım gereklilikleri ve enerji etiketleme mevzuatları ile gelen döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği kriterlerinin, ülkemizde iş ve istihdamın 2030'a yılına kadar önemli ölçüde artması beklenmektedir.
Tebliğlerin amacı; etiketleme ve standart ürün bilgileri yoluyla enerji ile ilgili ürünlerin kullanım sırasındaki enerji ve diğer temel kaynak tüketimleri konusunda nihai kullanıcıların bilgilendirilmesini ve bu şekilde daha verimli ürünleri tercih etmelerini sağlamaktır. Bu sebeple yeni etiketler üzerinde kare kodu (QR) vasıtasıyla tüketiciler ürün bilgi formlarına doğrudan ulaşabilecek ve ürünler üzerinde kıyaslama yapma imkanına sahip olacaktır.
Uygulama alanlarını, yeniden sınıflandırmayı, kötü niyetli yazılımla verimlilik performansının değiştirmenin önlenmesini, ürünlerin denetim amaçlı takibini, e-ticarette ürünlerin teşhir kurallarını düzenlemekte, yeni çevreci teknolojilere dair yükümlülükler getirmekte olup, neticede daha az karbon salınımı, daha temiz bir çevre ve kişilerin ekonomik yönden tasarruf etmesi gibi birçok faktöre de katkı sağlayacaktır.
Bu Tebliğlerle birlikte eski enerji etiketinde bulunan verimlilik sınıflarındaki ‘A+’, ‘A++’,’A+++’ sınıflandırmaları kaldırılmış ve ürünlere ait yeni sınıflandırma A’ dan G’ ye olacak şekilde yeniden belirlenmiştir.
Satış noktalarındaki eski etiketlerle yenisinin değişimi 14 gün içerisinde ülkemiz genelinde tamamlanacaktır. Yeni mevzuatların tanımladığı verimlilik değer aralıklarını sağlayamayan ürünler eski etiketleri ile 9 ay süreyle satış için piyasada bulundurulmasına izin verilecektir