SOĞUK HAVA DEPOLARI YETERSİZ KALIYOR

Karaman'da, depolama tesisleri hasatla birlikte yetersiz kalıyor.

KARAMAN’DA SOĞUK HAVA DEPOLARI ALARM VERİYOR

KARAMAN’DA SOĞUK HAVA DEPOLARI YETERSİZ KALIYOR


Hal böyle olunca hasat sonu çok sayıda üretici ürünlerini depolarda yer olmaması nedeniyle zamanla düşük fiyatlara satmak zorunda kalabiliyor.

ÜRETİM VE AĞAÇ SAYISINA GÖRE DEPOLAMA YETERSİZ

13 milyona yaklaşan elma ağacı sayısı ve 300 bin ton rekolteyi aşan elma üretimiyle Karaman, elma çeşit üretimi ve ağaç sayısı ile de Türkiye’de birinci sırada yer alıyor.

Yaz elması üretimi ile de dikkat çeken Karaman’da Eylül ayı itibarı ile başlayan hasat sezonu her yıl verimli geçerken, toplanan on binlerce ton elma için Karaman’da depolama tesisleri de yetersiz kalıyor. Ayrıca belirli dönmelerde narenciye ürünlerinin de muhafaza edilmesinde Karaman’da birçok depolama tesislerinin de kullanıldığı öğrenildi.

Son 10 yılda özellikle starking ve golden cinsi başta olmak üzere Karaman’da Gala, Fuji, Granny Smith ve Pink Lady ile Scarlet Spur ve Red Chief gibi elma çeşitleri de yetiştiriliyor.

Yurt içi ve yurt dışına ihracat yapmasına rağmen Karaman’da faaliyet gösteren soğuk hava depoları yeterli sayıda bulunmuyor.

Bunun başlıca nedenleri arasında ise soğuk hava depolarının kurulum maliyetlerinin ve yıllık giderlerinin yüksek olması öne çıkıyor.

Hasat sonu soğuk hava depolarının yetersiz kalması, zaman içerisinde çok sayıda üretici ve tüccarın ürünlerini düşük fiyatlara satmak zorunda kalmasına da neden oluyor.





 



elma karaman soğukhava haber depolama