Tam kapanmanın ekonomik maliyeti ne? ODTÜ'lü iki profesör anlattı…

Aşı çalışmalarından iyi haberler gelse de dünya genelinde corona virüsü salgınında vaka ve ölüm sayıları rekorlar kırmaya devam ediyor. Vaka ve ölüm sayılarının çok yüksek olduğu ülkelerden biri de Türkiye. Buna rağmen Türkiye'de hükümet, muhalefetin ve bilim insanlarının salgınla mücadele için en az 2-3 haftalık 'tam kapanma' önerileri yerine 'kısmi' tedbirleri tercih ediyor. Hükümetin bu […]

Aşı çalışmalarından iyi haberler gelse de dünya genelinde corona virüsü salgınında vaka ve ölüm sayıları rekorlar kırmaya devam ediyor. Vaka ve ölüm sayılarının çok yüksek olduğu ülkelerden biri de Türkiye.

Buna rağmen Türkiye'de hükümet, muhalefetin ve bilim insanlarının salgınla mücadele için en az 2-3 haftalık 'tam kapanma' önerileri yerine 'kısmi' tedbirleri tercih ediyor. Hükümetin bu tercihinin gerekçesi ‘ekonomik … Zaten kötü durumdaki ekonominin ‘tam kapanma olursa daha da kötüye gideceği öne sürülüyor.

Yaygın aşılama yapılıp toplumun çoğunluğunun virüse karşı bağışıklık kazanması sağlanana kadar 'tam kapanma' tartışması gündemde olmayı sürdürecek.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden iki iktisatçı Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve Prof. Dr. Erol Taymaz, 'tam kapanmayı anlamını ve olası ekonomik maliyetlerini sozcu.com.tr'ye anlattı.

Salgının ekonomik etkileri üzerine çalışmaları bulunan iki isim de, kısmi tedbirler yerine tam kapanma uygulanması durumunda vaka ve ölüm sayılarının ciddi şekilde düşeceğini, ekonomik maliyetin de kısmi tedbirlere kıyasla sanılan kadar yüksek olmayacağını vurguluyor.

Taymaz a göre, 1 aylık tam kapanmanın ekonomik maliyeti GSYİH ın yüzde 3,3 ü kadar. Bu rakam da 2019 fiyatlarıyla yaklaşık 145 milyar TL.

Voyvoda ya göre de, tam kapanma ve sıkı tedbirler uygulansaydı kamunun vatandaşa 1 yılda toplam 123 milyar TL lik doğrudan gelir desteği vermesi gerekirdi.

Prof. Dr. Ebru Voyvoda