TİHEK, "Afet Dönemlerinde Hassas Gruplar" sempozyumu düzenledi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç: - "Depremin hemen sonrasında Gaziantep'te ilk ofisimizin resmi açılışı gerçekleşti. Gezici bir ekip oluşturarak, afetzedelerimize kurumumuza başvuru noktasında hem bilgilendirme hem başvuru imkanı sağlamayı amaçlıyoruz"

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, "Depremin hemen sonrasında Gaziantep'te ilk ofisimizin resmi açılışı gerçekleşti. Gezici bir ekip oluşturarak, afetzedelerimize kurumumuza başvuru noktasında hem bilgilendirme hem başvuru imkanı sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

TİHEK tarafından Ankara'da bir otelde, "İnsan Hakları Hukuku Açısından Afet Dönemlerinde Hassas Gruplar" başlıklı uluslararası sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda konuşa Kılıç, deprem, sel gibi doğal afetler ile savaş gibi çatışma ortamlarının toplumlar açısından fiziki anlamda yıkıcı etkiler doğurduğu kadar insan hakları alanında da ciddi sonuçlar ve sorunlar doğurduğuna dikkati çekti.

TİHEK'in, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi veren Kılıç, "Depremin hemen sonrasında Gaziantep'te ilk ofisimizin resmi açılışı gerçekleşti. Bu noktada ilgili lojistik hazırlıklarımız sürüyor. Gezici bir ekip oluşturmak suretiyle özellikle afetzedelerimize kurumumuza başvuru noktasında hem bilgilendirme hem başvuru imkanı sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

Deprem sonrasında yaptıkları izleme ziyaretlerine değinen Kılıç, şöyle devam etti:

"İzleme ziyaretlerimizde ve kurumumuza yapılan başvurular çerçevesinde tanıklık ettiğimiz bir ayrımcılık ve insan hakları ihlali açısından barınma hakkının özellikle ortaya çıktığını görüyoruz. Depremzedelerin civar illere zorunlu biçimde taşınma ya da orada barınma imkanına kavuşma durumlarının hasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Başkentimizin yaklaşık 500 binin üzerinde depremzedeye ev sahipliği yaptığını farklı kamu kurumlarında, farklı sivil toplum örgütlerimizin ev sahipliğinde insani desteklerin sağlandığını biliyoruz. Depremzedelerimize barınma hakkı noktasında sağlanan yerleri, merkezleri, KYK yurtlarını ziyaret ettik. Depremzedeleri ihtiyaçları, talepleri noktasında hem eşitlik hem insan hakları kurumu olarak hukuki destek noktasında başvuru imkanlarına ilişkin bilgilendirdik."

Bu süreçte depremzedelerin çeşitli konulardaki yardım taleplerine göre kayıt altına alınmaya çalışıldığını belirten Kılıç, "Deprem sonrasında özellikle ortaya çıkan barınma hakkına ilişkin kısıtlar, sıkıntılar ve kira bedellerindeki artışların ciddi bir mağduriyet yarattığına hepimiz tanıklık ettik." diye konuştu.


AA