ULUSLARARASI PAZARDA LİDERLİĞE KOŞUYOR

Karaman Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve ana üretim hatları gofret makineleri üzerine kurulu olan,

KİRACI OLARAK GELDİĞİ OSB’DE KENDİ FABRİKASINI KURDU
ULUSLARARASI PAZARDA LİDERLİĞE KOŞUYOR
HAZIR GIDA TÜKETİM MAKİNELERİNDE YENİ SİSTEMLER GELİŞTİRİYOR

Karaman Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve ana üretim hatları gofret makineleri üzerine kurulu olan BİSMAK Firması, 22 yıldır kurduğu şirketini yıldan yıla büyütmeyi başardı.
Meslek hayatına 1987 yılında bir firmada başlayan Vural ELDOĞAN, burada 12 yıl bir fiil çalıştıktan sonra kendi mesleğini kurdu. Ve bugün 2000 yılından bu yana kurduğu kendi işyerinde ihracat üzerine üretimler yapıyor.

22 yıldır sektörün içinde yer alan ELDOĞAN, “Ana üretim hatlarımız gofret makineleri üzerinedir. Çikolata kaplama fabrikaları, luga sıkers metro gibi ürün gruplarının üretimlerini gerçekleştirmekteyiz. Yeni yaptığımız bir kaç tane değişik makinelerimiz var. O makineler de Knoppers, krokan hattı olarak geçiyor. Şu anda Türkiye’de imalatı yok. Yurtdışından alıyorlar. Ve biz bu iki makinanın da hatlarını yaptık. Bir tanesi Kazakistan’da bir tanesi de Rusya’da çalışmaktadır.

Sürekli olarak yenliklere açık bir firmayız. Sürekli yeni projeler yapmaktayız. Şu anda da yine elimizde yeni bir ürün makinamız var. Bu da dondurma külahının içerisine çikolata ve bonibon tanecikleri koyup el değmeden üretim hattı olarak üretime sunacağız.
Meslek hayatına Karaman’da Yeni sanayi sitesinde 35 m2’lik bir işyerinde kaynakçı olarak kapı ve pencere imalatı yaparak başladık. Oradan biraz daha büyük bir yere gelerek faaliyetlerimize devam ettik. Sonrasında Organize Sanayi Bölgesine kiracı olarak geldik. OSB’de kiracı olarak 3,4 yıl çalıştıktan sonra kendi işyerimizi yaptık. Ve şu anda yaklaşık 10 bin metre kare kapalı alanımız var. 14 bin metrekare açık alanımız var. Ve faaliyetlerimizi kendi yerimizde sürdürmekteyiz. 

Bismak firması olarak Rusya başta olmak üzere Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Cezayir ve Türkiye içinde de birçok ilde makinelerimiz var. Özellikle bunun birçoğu Karaman’da.
Fuarlara katılmaya gayret ediyoruz. Her yıl fuarlara giriyoruz. Özellikle yurtdışı fuarlarına gidiyoruz. Bundan sonra da girmeye devam edeceğiz. 

Bizler yeni bir ürün yaparken müşterimizin elinde gofret olsun çikolata olsun şeker olsun bir tane ürünle geliyor. Mesela bu croken hattından bahsedersek bu croken hattı 4 gramlık bir sert şeker olarak geçiyor. Ve bunun Türkiye’de bir imalatı yok. Bunun hattı Almanlarda var. Bu hattı yapabilirmişiz diyerek getirdiler bize. Biz de bunun üzerinden birkaç ay çalışarak bu hattı yapabileceğimize başarabileceğimize inandık.  Bunun üzerinde çizimlerimizi geliştirdik. Projelerimizi hazırladık. Ve bu ürünü yapmaya karar verdik. Ve bu ürünü 6 ayda bitirdik. Ve fabrikada kurduk. Ve Türkiye’de bu hattı da ilk ve tek biz yapıyoruz şu anda. Şimdi o hattı tasarladık. Üretimini yaptık. Ve burada da denemelerini de yaptık. Ve bu hattı Kazakistan’a giderek kurduk ve çalışmamalarımız başarıyla sonuçlandı.

Firma olarak yaptığımız ilk makinamız manuel yarı otomatik gofret makinesi oldu. Şu anda da Bismak Vural makine olarak otomatik gofret makineleri var. El değmeden pakete kadar gofreti katabiliyoruz. 

Şu anda 80 civarında personelimiz var. 6 mühendisimiz ve teknik elemanlarımızla Ar-ge çalışmalarını da yürütüyoruz. 

Endüstri sektöründe çalışmak isteyen gençlere de tavsiyelerimi şudur ilkokul hayatından sonra mutlaka yaz dönemlerinde firmalarda stajyer olarak çalışmalarını ve mesleki beceri kazanmalarını öngörüyor ve istiyoruz. Çünkü her şey defterde kitapta yazıldığı gibi olmaz. Üretim hattında bir fiil bulunmaları ve mesleki tecrübe kazanmaları gerekiyor. Bu şekilde olursa hayatta daha başarılı olurlar. Araştırma ve geliştirmede de daha başarılı olurlar. 

Bismak Vural olarak hedeflerimiz arasında Türkiye’de veya dünyada henüz yapılmayan ve tasarlanacak olan makineleri tasarlayıp ülkemize katkıda bulunmaktır.  Saray, Anı, Mis Gofret Harman Gofret, Taç Gofret, Diyarbakır,  Antep, Urfa’da, Ankara’da var. Konya’da var. Şekerleme ve gofret makinelerinde hizmet ediyoruz. 
 

ÜRÜN GRUPLARI

Ürün grupları ve hitap ettiği sektörler hakkında bilgiler veren Vural; 
“Ürün gruplarımız hazır gıda tüketim makineleri olup ana üretim sektörlerimiz; gofret, çikolatalı gofret, nuga-karamel-çikolata, knoppers, krokan ve top gofret üretim tesisleri olan, bu tesislerdeki makinalar ve yardımcı ekipmanlarını hem yurtiçi hem de yurtdışı müşterilerimize 2000 yılından itibaren sunmaktayız.

Yalın üretim anlayışı temelinde uluslararası kalite standartlarına uygun ve ayrıcalıklı hizmet anlayışı ile adını duyuran Bismak Vural Makinanın en büyük başarısı tüm üretim tesislerinde titizlikle yönetilen “üretim planlamasını” ve “müşteri memnuniyetini” değer zincirinin tamamında odağına almasıdır. Tüm tesislerimizde modern yönetim sistemlerinin yanı sıra son teknoloji donanım ve yazılımlar kullanıyoruz.

Atıştırmalık ürünler üretim sektöründe kazanmış olduğumuz tecrübeyle, teknik kadromuz mevcut hatlarınızda maliyetleri minimize etme, verimlilik optimizasyonu ve kapasite maksimizasyonu gibi temel alınan ögelerle projeler geliştirmektedir.

Firmamız, Karaman Organize Sanayi Bölgesinde 4000 m2 kapalı alan olmak üzere 14.000 m2 alanda faaliyet göstermektedir. Üretimimizde bulunan komple otomatik hatlarımız;
Sade Gofret Üretim Tesisi; standartlarımız olan 42, 60 ve 90 kalıplı otomatik gofret üretim tesislerinin yanında, müşterilerimizin talep ve istekleri doğrultusunda istenilen kapasitelerde üretimimiz mevcuttur.

Çikolatalı Gofret Üretim Tesisi; standartlarımız olan 42, 60 ve 90 kalıplı otomatik gofret üretim tesislerinin yanında, müşterilerimizin talep ve istekleri doğrultusunda istenilen kapasitelerde üretimimiz mevcuttur.

Top Gofret Üretim Tesisi; standartlarımızda olan 42 kalıplı otomatik top gofret üretim tesisimiz ile saatte 492 kg kapasite son ürün elde edilir.
Knoppers Üretim Tesisi; standartlarımız olan 42 kalıplı otomatik knoppers üretim tesisimiz ile saatte 1000 kg kapasitede son ürün elde edilir.
Krokan Üretim Tesisi; standartlarımız olan otomatik krokan tesisimiz ile saatte 600 kg kapasite son ürün elde edilir.

Nuga + Karamel + Çikolata Üretim Tesisi; müşterimizin talebine göre saatte 500 kg – 1000 kg son ürün elde edebilme kapasitesine göre dizayn edilir.
Knoppers, Krokan ve Top Gofret hem yurtiçi hem de yurtdışında bu tesislerin makinelerini üreten ve faal olarak çalıştırabilen çok az firma vardır. Özellikle knoppers ve krokan (sert şeker) Türkiye’de ilk hattı üreten bizleriz. Top Gofret makinelerinin otomatik şekilde el değmeden üretime alan ilk firmada bizleriz.
 

AR-GE ÇALIŞMALARI

Fabrikanın Ar-Ge çalışmaları hakkında da bilgiler veren Vural;
“Knoppers, krokan ve top gofret üretim tesislerimiz hali hazırda bulunan ar-ge çalışmalarımızın bir sonucudur. Yapmış olduğumuz ar-ge çalışmalarımızda yeni üretim makinelerinden ziyade üretilen makinelerden de sürekli ve devamlı olarak en yeni ve en iyiyi hedeflemekteyiz. Şu an bünyemizde patenti bulunan birden fazla makinemiz vardır. Karamel kaynatma makinesi, krokan pişirme makinesi, nuga pişirme ve turbo mikser, vb. bunlara örnek olarak verebiliriz. Şirketimizin "Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın" vizyonu, AR-GE çalışmasının özünü oluşturmaktadır. Kendi teknolojisini geliştiren ve sektöründe uluslararası rekabette öne çıkabilecek firmamız, AR-GE' yi stratejisinin bir parçası olarak ele almaktadır. AR-GE gündemi, "şirket vizyonu" doğrultusunda; çevreye saygılı, tüketicinin konfor ve ekonomisini destekleyen, günümüz ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayan, standartlara uyumlu, rekabette fark yaratan, kolay satın alınabilir ürünler ve sistemler tasarlayıp üretmek olarak özetlenebilir.

KENDİ TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİRİYOR, HAZIR GIDA TÜKETİM MAKİNELERİ TASARLIYOR

Makinelerimizi talebe göre üretmekteyiz, müşterimizin talepleri, makinelerin bina içerisindeki yerleşimi, üretim aşama süreleri, üretilen tesisin test edilmesi süreleri vb. gibi nedenlerden ötürü sipariş usulünce çalışmaktayız. Makinelerimizi pazarlama aşamalarında ise dünyanın farklı yerlerinde gıda fuarlarına katılım sağlamaktayız. Ayrıca, en güvendiğimiz pazarlama yanımız ise referanslarımızdır. Kurduğumuz birçok tesis hala günümüzde aktif ve faal olarak yıllardır çalışmaktadır ve verdiğimiz bu güven bize her daim yeni fırsatlar ve kapılar açmaktadır.
 

İHRACAT

Genel olarak Rusya, Ukrayna, Türkmenistan, Özbekistan, Cezayir, Kazakistan, Fas, İran, Irak, vb. ülkelere ihracatımız olmaktadır. En son ihracatımızı Cezayir ülkesine gerçekleştirdik.

Özellikle bu konu hakkında firmamız tarafından en kaliteli ve makinelerimiz de gıdaya temas eden her bölgelerde gıdaya uygun malzemeler kullanılmaktadır. Hem maliyet açısından hem de temizlik açısından otomatik hatlar müşterilerimiz ve bu gıdaları tüketen son tüketiciler açısından önem taşımaktadır. Yine de makinelerin ne kadar kaliteli, iyi ve gıdaya temizlik açısından herhangi bir sorun teşkil etmemesi, her gıdanın yenmesi anlamına da gelmiyor.

Gıda üreticilerinin de özellikle hazır gıdada ne kadar kaliteli hammadde kullanılması, çevre temizliği, makine temizliği, vb. etmenler de önem ve arz etmektedir. Biz bu anlamda kendimize düşen sorumlulukları her daim almaktayız ve alacağız.
Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Gıda makineleri sektörü hiç göründüğü gibi kolay değil. Yaptığınız makinenin çalışmaması veya hattın verimli çalışmaması demek, karşınızdaki kişiye karşı mahcup olmanız demektir. Bunları yaşadık, şükür bugüne kadar hepsini sağ salim teslim ettik. Ama sorunları çok, yetişmiş eleman bulmak zor, bunların içinde ise montaj ekibinin gıda üretimini tam tamıyla bilmesi gerekiyor. Kazakistan’da ürettiğimiz krokan makinelerimizi 1,5 yıl boyunca istenilen verimde çalıştıramadık mesela. Ama ben o hattı müşterimizin dilediği şekilde çalıştırabilmek adına kendi cebimden de harcayarak sorunsuz şekilde teslim ettik. Şu an kendisi bizim bu çabamıza istinaden başka bir hat almak istiyor. Bazen böyle sorunlar karşınıza çıkabiliyor.

Hammadde sorunu Covid-19 nedeniyle 2021 yılında yaşamaya başladık. Bazen istediğiniz malzeme Türkiye’de bulunmuyor ve temin etme süresi 1 ayı geçiyor. Bazı ürünler ise Türkiye Devleti tarafından ülke içine girişi yasaklandı. Bazı durumlar da ise hammadde olduğu halde bugün aldığın ürünün fiyatıyla bir sonraki günde talep ettiğin ürünün fiyatında aşırı dalgalanmalar meydana geliyor.
Çoğu sektörlerde yaşanan Covid-19 krizi, bazı sektörlerde de hızlı yükseliş şeklinde bir ivme sağladı. Bizler şükür ki çok fazla etkilenmedik, etkilenenlerin de Allah yar ve yardımcısı olsun.
 

FİRMA HAKKINDA

Karaman Organize Sanayi Bölgesinde 2000 yılında kurulan Bismak Vural Makina Gıda Hayv. Ve Tic. San. Ltd. Şti. uzman ve dinamik ekibiyle, sürekli gelişmekte olan teknolojiye uyumlu, sürekli kendini geliştirme çabası içinde olan, bilgi ve birikimleriyle sektörün ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Firmamız, Karaman Organize Sanayi Bölgesinde 4000 m2 kapalı alan olmak üzere 14.000 m2 alanda faaliyet göstermektedir.

Şirketimiz yurtiçi ve yurtdışı müşterinin talep ve istekleri doğrultusunda kurulumu yapılan ya da yapılacak olan tesislerde adını daha fazla duyurmak için sürekli yenilikler içerisindedir.

Yeni teknolojiler ve ar-ge faaliyetleri ile verimli, minimum iş gücüne ihtiyaç duyan, yüksek performanslı üretim tesisleri yapılmaktadır. Şirketimiz sadece satış yapmaya yönelik olmamakla birlikte, müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır.
Dinamik ve kalifiye elemanlardan oluşan satış sonrası destek birimimizin faaliyetleri ile şirketimiz sektörde ön plana çıkarak tercih edilebilirliğini artırmaktadır. 









BİSMAK Karaman Vural Eldoğan Haber Gündem OSB