ÜNVER; "ASLINDA, HİÇ BİR ŞEY YASA DIŞI DEĞİLDİ, ÇÜNKÜ ARTIK YASA DİYE BİR ŞEY YOKTU."

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm milletvekillerimizle birlikte direndiğimiz, savunmayı savunduğumuz 'ÇOKLU BARO' teklifine karşı söz alarak; Cumhur İttifakı'nın getirmiş olduğu yasa teklifinin sakıncalarını anlattım

Teklifin hazırlayıcıları "Çoğulcu, katılımcı bir anlayışla hazırladık." diyorlar. Biz bu sözlerin benzerlerini FETÖ'yle birlikte hazırlanan Anayasa değişikliği referandumunda da duymuştuk.

 2010'da Anayasa değişikliğiyle getirdiğiniz hükümleri 2017'de tekrar değiştirmek zorunda kaldınız. Şimdi bu teklifte de aynı yöntemi kullanıyorsunuz. Yarın bundan da pişman olacaksınız!

46 bin avukatın üye olduğu İstanbul Barosunu, 18 bin avukatın üye olduğu Ankara Barosunu, 9.600 üyesi bulunan İzmir Barosunu 40, 50, 100 üyesi olan küçük baroların hegemonyasına teslim etmek nasıl bir demokrasi anlayışıdır, nasıl bir seçim adaleti anlayışıdır?

Barolarda yapılan seçim en demokratik seçimlerden birisidir, belki birincisidir. Çünkü çarşaf liste uygulanır.

 "Seçim kazanamayan, listeyi de delemeyen yandaş avukatlara; yani sarayın avukatlarına bir barocuk kuralım, sonra da beraber baroculuk oynayalım." diyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz.

"Benim yasama çoğunluğum var, parmak kaldırır indiririm, bunu da yaparım." demek demokrasi mi?

 Hedefteki İstanbul, Ankara, İzmir Baroları için demokratik temsil, temsilde adalet ihtiyaç da diğer barolar için ihtiyaç değil mi? 

Baroları bir siyasi parti gibi dizayn ediyorsunuz.

Sizin sürekli yargıyla uğraşmanızın bir anlamı var. Siz yaptığınız işlere yargı kılıfı giydirmeye çalışıyorsunuz.

Yargının kürsü ayağını 2010 ve 2017 referandumları sonrası uygulamalarınızla hallettiniz. Şimdi, gözü savunmaya diktiniz.

Kendi yandaş barolarınızı oluşturunca yargı meselesi tamamen hallolacak. Niyetinizin bu olduğu açıkça görülüyor.

Sizin zamanınızda aslında yürürlükte olan hukuk görünüşte yürürlükte. Aslında yürürlükte olan, sizin kafanızdaki hukuk.

Sizin zamanınızda hukuk lotarya gibi oldu. Kime ne çıkacağı belli değil.

Sizin hukuk anlayışınızı anlatan sözü George Orwell söylemiş: "Aslında, hiçbir şey yasa dışı değildi, çünkü artık yasa diye bir şey yoktu."v

chp chp milletvekilleri chp kurultay chp sözcüsü chp genel merkezi